Mitul duarfilor și al elfilor

 În mituri și legende, duarfii și elfii sunt mici creaturi asemeni oamenilor, înzestrate frecvent cu puteri magice. Duarfii, în general, arată ca bătrâni cu bărbi lungi și sunt, uneori, urâți sau diformi. Elfii, cunoscuți pentru farsele lor răutăcioase, tind să fie mai mici în statură decât duarfii. Deși asociați, de obicei, cu mitologia scandinavă, duarfii și elfii apar în miturile multor altor culturi, împreună cu creaturi similare ca zane, gnomi și lepricorni. 


Duarfii sunt câteodată descririi ca fiind de ajutor sau sfătuitori înțelepți, de exemplul în basmul "Albă ca Zăpadă și cei șapte pitici". Totuși, mai obișnuit, ei sunt neplăcuți, încăpățânați și de neîncredere, cu un văl de mister în jurul lor. Pot acționa înșelător ori pot fi deschis ostili. În multe legende, duarfii fură mâncare sau răpesc copii arătoși și fete frumoase.     

                                     

Mitul duarfilor și al elfilor

Elfii iau o varietate de forme. Culturi diferite au identificat elfii ca spirite ale naturii, zei minori, ființe ingenioase și suflete ale morților. Aidoma duarfilor, elfii pot avea trăsături atât pozitive, cât și negative. În legenda lui Moș Crăciun, el lucrează din greu, ajutat de elfi, în atelierul său de confecționare și pregătire a jucăriilor pentru copii din toată lumea. . În alte povești, elfii sunt ființe răuvoitoare care  joacă feste animalelor și oamenilor, făcându-i, de exemplu, pe călători să se rătăcească. 


Duarfii și elfii scandinavi


În mitologia nordică, duarfii și elfii sunt, de obicei, ființe masculine și trăiesc frecvent în păduri, munți sau locuri nepopulate. Există două feluri de elfi: "Dokkaalfar", sau elfi întunecați, și "Ljosalfar", ori elfi luminoși. Cei dintâi trăiesc în peșteri sau păduri întunecate. Cei din urmă își duc traiul în locuri luminoase sau în cer.


Duarfii și elfii din munți sunt fierari pricepuți, artizani ai fierului cu puteri supranaturale, ce fac daruri speciale pentru zei, precum sulița neagră pentru Odin, regele zeilor, o corabie magică pentru Freyja, zeița dragostei și frumusețîi, și un ciocan special pentu Thor, zeul tunetului. Însă, duarfii și elfii din mine, care veghează asupra depozitelor subterane de aur și pietre prețioase, sunt imprevizibili și periculoși. Această asociere a lor cu mineritul și metalele valoaroase există în numeroase basme și legende. 


Duarfii și elfii în alte mitologii


În mitologia germană, elfii sunt creaturi micuțe care pot aduce boli oamenilor și animalelor, ori pot provoca coșmaruri șezând pe pieptul cuiva adormit. Totodată, ei fură copii nou născuți și îi înlocuiesc cu unii de-ai lor, diformi. 


În mituri din America centrală, duarfii sunt corelați cu peșteri, păduri și fertilitatea. Într-o poveste, un duarf roșu își folosește toporul pentru a face scântei pe care un clarvăzător le interpretează pentru a-i prezice cuiva viitorul. Poporul tufișurilor din Africa de Sud vorbește despre Cagn-Cagn, duarful care l-a omorât pe zeul Cagn cu ajutorul furnicilor și, apoi, l-a readus la viață. 


În America de Nord, duarfii apar în variate mituri ale nativilor de acolo. De exemplu, "awakkule" sunt duarfi puternici ai muntelui, iar elfii sunt prezenți în mituri și legende ale unor alte culturi din zonă. Duarfii acționează ca spirite de ajutor în mitologia ciorii. 


Mitul despre Vasilisc


Mitul duarfilor și al elfilor Mitul duarfilor și al elfilor Reviewed by Diana Popescu on mai 18, 2025 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.