19 iulie: Sfântul Cuvios Die

 Cinstit pe 19 iulie, Sfântul Cuvios Die s-a născut în Antiohia, Siria, spre finele secolului al IV-lea, într-o familie de creștini pioși. Din tinerețe, a fost remarcat pentru cumpătarea sa. Mânca foarte puțin, dar nu în fiecare zi, și trupul său era umilit  prin priveghere și rugăciune neîncetate. Pentru aceste fapte, Domnul i-a dat Sfântului Die nepătimirea și darul de a face minuni. 


Într-o viziune, Domnul i-a poruncit Sfântului Die să se ducă în Egipt, și acolo să-l slujească atât pe El, cât și pe oameni. Sfântul s-a stabilit dincolo de un oraș, într-un loc singuratic, în care alții se temeau să trăiască. S-a luptat cu bravură cu spiritele rele care au încercat să-l alunge de acolo. Domnul a auzit rugăciunea Sfântului Său: toiagul lui a prins rădăcini și a început să crească și, cu timpul, s-a transformat într-un stejar uriaș, care s-a înălțat multă vreme după moartea sa.   

                 

19 iulie: Sfântul Cuvios Die

Locuitorii din împrejurimi au început să vină la Sfânt pentru sfat și îndrumare, pentru vindecarea bolilor corpului și sufletului. Sfântul Die i-a însănătoșit pe infimi cu rugăciuni, și orice i s-a oferit a împărțit săracilor, celor fără casă și bolnavilor. 


Vești despre Sfântul Die au ajuns până la împăratul Teodosie cel Tânăr. El a venit la Sfânt pentru o binecuvântare împreună cu patriarhul Atticus al Constantinopolului (406-425). Teodosie a vrut să clădească o mănăstire în locul eforturilor Sfântului Die și a furnizat mijloacele necesare pentru construcția sa. Patriarhul l-a hirotonisit pe călugăr ca preot și l-a făcut egumen. Curând, numeroși frați monahali s-au alăturat Sfântului Die. Mănăstirea nu avea o fântână și călugării su săpat îndelung pentru a da de apă, dar fără succes. Prin rugăciunile Sfântului Die, Domnul a adus la suprafață un izvor de apă pură, care a umplut repede întreaga fântână. Odată, prin rugăciunile sale, călugărul a readus la viață un om înecat. Domnul a lucrat multe alte minuni prin Sfântul Său.


La o vârstă foarte înaintată, Sfântul Die a devenit grav bolnav. Și-a luat rămas bun de la frații săi, a primit Sfintele Taine, și s-a întors pe patul său ca și cum ar fi fost mort. La mănăstire au venit la funerarii patriarhul Atticus și patriarhul Alexandru al Alexandriei.Sfântul s-a ridicat brusc de pe patul său de moarte și a spus, "Domnul mi-a dăruit încă 15 ani de viață". Mare a fost mirarea și fericirea fraților săi. 


18 iulie: Sfântul Cuvios Pamvo


Așadar, Sfântul a trăit încă 15 ani, ajutând prin călăuzirea și îndrumarea sa, vindecând oameni, îngrijindu-se de cei bolnavi și cei fără adăpost. La scurt timp înaintea morții sale, un om strălucitor în straie preoțești i-a apărut la altarul bisericii și i-a spus că moartea sa era iminentă. Mulțumindu-i Domnului pentru această veste, Sfântul Die s-a stins în liniște și a fost înmormântat în mănăstirea sa. 


19 iulie: Sfânta Cuvioasă Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare


19 iulie: Sfântul Cuvios Die 19 iulie: Sfântul Cuvios Die Reviewed by Diana Popescu on iulie 18, 2025 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.