Mitul despre eroi în tradițiile lumii

 În miezul multor culturi, mituri, legende durabile ale lumii există mereu un erou, un bărbat sau o femeie care depășește obstacole aparent insurmontabile. Eroii nu sunt întotodeauna atotputernici și nemuritori. În schimb, reprezintă ce-i mai bun din ceea ce înseamnă să fie umani, demonstrând mare putere, curaj, înțelepciune, istețime și devotament. 


Nu toți eroii posedă toate aceste calități. De-a lungul timpului au apărut variate feluri de eroi, reprezentând o gamă largă de virtuți. Civilizația dominată de bărbați a Greciei antice, de exemplu, a admirat puternici eroi războinici. Prin contrast, în mitologia Egiptului antic, în care religia avea un rol central la toate nivelurile societății, eroii erau adeseori magicieni-preoți. În numeroase culturi, femei au devenit eroine folosindu-și o inteligență sau personalități puternice pentru a-și depăși dușmanii.  

         

Mitul despre eroi în tradițiile lumii

Unii eroi din mituri și legende sunt întru totul ficționali. Alții sunt personaje istorice care s-au ridicat la statutul de eroi legendari sau li s-a dat un astfel de statut în literatură. 


Mitul universal al eroului


În studierea miturilor și legendelor din întreaga lume, învățații au identificat un model care apare iar și iarăși, povestea eroului universal. Scriitorul Joseph Campbeel a arătat că aceste povești se termină, în general, cu eroul câștigând o nouă cunoaștere sau abilitate. Frecvent, nașterea unor astfel de eroi este înconjurată de un element de miracol ori mister. Părăsind lumea de zi cu zi, eroul urmează o cale plină de provocări și aventuri, implicând forțe magice sau supranaturale. Un erou poate intra chiar și în lumea subpământeană pentru a se confrunta cu însăși moartea.


Eroii trebuie să-și folosească puterea, inteligența, sau pe amândouă, pentru a înfrânge dușmani, monștri ori demoni. Câteodată, eroii trebuie să renunțe la ceva prețios pentru a-și continua căutarea. La final, eroii revin acasă, îmbogățiți cu putere, înțelepciune, o comoară sau o tovarășă pereche câștigată în decursul expediției lor. 


Tipuri de eroi


Există aproape la fel de multe feluri de eroi ca și calitățile și experiențele omenești. 


Eroi în căutare și explorare


Un erou într-o explorare ori o călătorie apare în multe mituri, epopei, legende și basme. Mitologia grecească are numeroși de astfel de eroi, incluzându-i pe Odiseu (Odysseus), Orfeu (Orpheus), Iason (Jason) și Hercule. Odiseu dorește doar să se întoarcă acasă după războiul troian, dar voiajul său plin de aventuri durează zece ani. Muzicianul Orfeu coboară în lumea subpământeană pentru a-și recupera iubita, Euridice, din moarte. Iason navighează spre tărâmuri îndepărtate pentru a afla Lâna de Aur. Încercările puternicului Hercule sunt organizate în 12 munci sau sarcini. 


Eroi exploratori pot fi găsiți în mitologia multor culturi. Ghilgalmeș, eroul unei epopei din Mesopotamia antică, călătorește în căutarea nemuririi. Eroul poliponezian Rupe se preschimbă într-o pasăre în căutarea sorei sale pierdute și pentru o aduce acasă. În legende arthuriene din Britania, cavalerul Lancelot și fiul său, Galahad, caută Sfântul Graal, și, într-un mit al poporului Tewa din America de Nord, Băiatul Ulciorului de Apă își caută tatăl, un simbol al căutării identității. 


Războinici și regi


Un număr de oameni se ridică la nivelul eroilor, cu remarcabile abilități în luptă. În miturile despre războiul troian, războinicii Aiax (Ajax), Ahile (Achilles) luptă cu vitejie, și regina amazoanelor, Penthesilea, conduce o trupă de luptătoare contra forțelor grecești. Beowulf este eroul omorâtor de monștri într-o epopee englezească timpurie. Miturile chinezești spuneau despre Yi, un arcaș atât de priceput încât a fost capabil să săgeteze și să doboare mai mulți sori din ceruri. Rama, eroul epopeei hinduse Ramayana, învinge dușmani înfricoșători numiți Rakshasa într-o serie de dueluri. Eroul celtic Finn conduce un grup de războinici împotriva inamicilor animali, umani și supranaturali. Variate legende ale americanilor nativi înfățișează perechi de luptători, precum gemenii Navajo și frații Zuni Ahayuuta, care performează fapte eroice pentru a-și ajuta oamenii. 


Unele personaje mitologice și-au câștigat statutul de eroi și conducători legendari. Regele Arthur al Britaniei, de exemplu, poate să fi fost la început un personaj istoric, dar a fost transformat într-un măreț erou legendar. Africa are o îndelungată tradiție a unor eroi regali. Shaka, conducătorul poporului Zulu din sudul Africii, a adunat o armată uriașă și a înființat un mare imperiu la debutul anilor 1.800. Osai Tutu, un conducător al poporului Ashanti în anii 1.700, a avut succes în doborârea dușmanilor lui din teritoriul unui popor vecin cu ajutorul  scăunel magic din aur. Tibetanii și mongolii spun povești despre regele războinic Gesar (Gesar Khan), un zeu care a consimțit cu greu să se nască precum un om pentru a lupta cu demonii de pe pământ. 


Eroi naționali și culturali


Un erou național este un unul mitologic, chiar istoric, care este considerat fondatorul  unui oraș sau al unei națiuni, sau o sursă a identintatii unui popor. În Grecia antică, aroii au fost venerați religios și s-au dezvoltat în culturi locale de devoțiune. Românii l-au fact pe Enea (Aeneas) eroul lor național. În America de Nord, legende Iroquois spun că eroul Hiawatha a convins cinci triburi să se unească într-un grup, dând astfel poporului Iroquois o mai mare putere și o identitate mai puternică. 


Un alt tip de erou ancenstral este cel cultural, care aduce darurile civilizației unui popor. Indienii Kayapo din Brazilia au un mit despre un băiat numit Batoque, care a furat focul de la un jaguar și l-a adus oamenilor astfel încât aceștia să poată găti. În mitologia grecească, titanul Prometeu este cel care fură focul zeilor în beneficiul oamenirii. Poporul Daribi din Papua, Noua Guinee, o insulă din estul Pacificului, are un mit despre Souw, un erou cultural rătăcitor. Souw a adus moartea, războiul și magia neagră, dar le-a dat oamenilor și grânele și primele turme de animale, permițându-le să treacă de la vânat la agricultură. 


Eroi  înșelători dar isteți


În multe culturi, eroii îndeplinesc sarcini importante, depășind prin istețime răul ori dușmani mai puternici. În legenda vest-africană a poporului Sunjata, personajul feminin Nana Triban îl înșeală pe răul rege Sumanguru Kante să-i spună sursa marii sale puteri. Nana Triban folosește acest lucru pentru a-și ajuta fratele, Sunjata, să-l învingă pe Sumanguru. În mitologia grecească, Penelopa, soția lui Odiseu, reușește să-și păcălească numeroșii pețitori care o presau să se mărite în decursul lungei absențe a soțului său. Pretinzând că trebuie să împletească un giulgiu pentru socrul său înainte să se căsătorească, ea împletește ziua și despletește noaptea acel giulgiu. În șirul de povești "1001 de nopți", Șeherezada împiedică sultanul să-și îndeplinească planul de a o omorî. Capturându-i atenția cu povestiri fascinante, ea își amână sfârșitul, promițând mereu să-și continue povestirea în următoarea seară. 


Unii eroi culturali sunt înșelători, personaje umane sau animale ale căror glume și trucuri răutăcioase pot aduce beneficii oamenilor. Corbul și coiotul au rolul de "păcălici" în numeroase mituri ale americanilor nativi. Polinezienii de pe insulele Pacificului au mituri despre Maui, un personaj înșelător ale cărui cinci acțiuni au rezultate atât bune, cât și rele. El pierde, de exemplu, nemurirea pentru oameni, dar obține pentru ei focul. Păcălitori din mituri africane sunt, în general, creaturi mici și slabe precum iepurele și păianjenul, care-i depășesc în istețime pe cei puternici și bogați. 


Eroi din folclor


Unii eroi sunt oameni obișnuiți (precum Păcală al nostru) care au, cumva, abilități speciale. Ei susțin cauzele oamenilor de rând contra tiranilor și celor avuți, dar pot fi binecuvântați cu un noroc remarcabil. Astfel de eroi au devenit cunoscuți prin cântece sau povești folclorice, dar pot apare și în variate forme literare. 


Născut sub steaua de erou


Circumstanțe neobișnuite marchează frecvent nașterea unui erou mitic. Eroul poate fi rezultatul unei uniuni mixte (o zeitate și o ființă umană), așa cum Hercule a fost fiul lui Zeus și al unei muritoare. Unii eroi nu au nevoie nici măcar de doi părinți. Kutoys, un erou al americanilor nativi Blackfoot ("picior negru"), s-a născut dintr-un cheag  al unui bivol. Kama, un erou din Mahabharata, este născut de o femeie virgină, o temă ce se petrece în mai multe mituri. Poporul african Bantu vorbește despre Litulone, copilul unei femei bătrâne care l-a purtat în pântec fără a avea nevoie de un bărbat. Asemeni lui Hercule, eroul irlandez Cuchulain avea o mare putere și abilitatea de a lupta chiar din fragedă pruncie. 


Eroii folclorici îl includ pe Robin Hood, care a luptat cu cei bogați și i-a furat pentru a-i ajuta pe săraci, și John Henry, un muncitor american african care a performat o slujba uriașă cu o putere și o determinare excepționale. Cu tradițiile sale democratice care recunosc valoarea unor oameni obișnuiți, SUA a produs un număr de eroi folclorici incluzându-i pe Daniel Boone, Davy Crockett și Wyatt Earp. 


Eroi sfidători și damnați


Povestea eroului nu are întotdeauna un sfârșit fericit. Unii eroi desfid cu bună știință limitele trasate de societate sau zei. Chiar dacă se confruntă cu distrugerea, ei sunt determinați, atașați strâns de credințele lor, sau poate sunt dornici să piară în deplină glorie. Alții sunt, pur și simplu, victime ale propriilor greșeli ori nenorocului. 


Yamato-takeru, un legendar erou războinicdin Japonia, își aduce propriul sfârșit când omoară doi zei care luaseră formele unei căprioare și a unui vier. Roland, un erou luptător din legende medievale europene, este doborât în bătălie pentru că este prea mândru pentru a cere ajutor. Antigona, o prințesă greacă, desfide legea pentru a-și îngropa fratele, știind că pepdeapsa sa va fi moartea. Cel mai groznic osândit dintre toți eroii poate fi tatăl Antigonei, Oedip, care înfuriase zeii prin necugetatul omor al tatălui său și prin căsătoria cu mama sa. 


Mitul despre eroul Belerofon


Mitul despre eroi în tradițiile lumii Mitul despre eroi în tradițiile lumii Reviewed by Diana Popescu on iulie 04, 2025 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.