DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera M

M

-MAC SALBATIC – (Papaver Rhoeas) Utlizat la tratarea tenului senil , sub forma de infuzii.
-MACES – (Rosa Canina) Cu proprietati astringente , este utilizat sub forma de decoct.
-MADECASOSIDA – (Madecassoside) Una din principalele componente bioactive din extractul plantei Centella asiatica.In procente mici ( sub 1%) , impreuna cu vitamina C are calitati benefice asupra pielii arse de soare.De asemenea , are calitati antioxidante , de vindecare a ranilor , de sintetizator de colagen .
-MAGHIRAN – (Majorana Hortensis) Folosit la revitalizarea parului , , prin fierberea frunzelor , florilor si tulpinelor uscate.
-MAGNETOTERAPIE – Tratament nedureros , cu efect antinflamatoriu , de aplicare a undelor unui camp electromagnetic asupra corpului.
-MAGNEZIU – Mineral cu proprietati dezinfectante si excelente calitati absorbante.
-MANDARINA – Din mandarine se obtin uleiuri si extracte folosite in special pentru parfumuri.Pot fi iritante pentru piele.
-MANICHIURA – Tehnica de ingrijire a degetelor mainilor si picioarelor , de conturare prin taiere si pilire a unghiilor , de cosmetizare a unghiilor cu lacuri sau oja , de tratament al pielii mainilor cu utilizarea unor diferite lotiuni , de atasare a unor varfuri de unghii sau a unor unghii artificiale.
-MANUKA- Uleiul de manuka se obtine din arborele de ceai neozeelandez .Are proprietati antifungale si antibacteriene.
-MANUSI PENTRU EXFOLIERE- Manusi cu suprafata striata , folosite impreuna cu creme sau lotiuni , pentru exfolierea straturilor de celule moarte ale pielii.
-MAR – (Pirus Malus) Sub forma de pasta este recomandat in tratarea eczemelor si acneei.Sub forma de cataplasme din piure de mere , este folosit contra cearcanelor.
-MARAR (Anethum Graveolens) Utlizat in prepararea parfumurilor.
-MASAJ ADANC/PROFUND AL TESUTURILOR – Tip de masaj destinat destinderii tensiunilor cronice prin intermediul unor lovituri usoare si a unei presiuni profunde a degetelor.Ajuta la relaxarea tesuturilor muschilor , elibereaza toxinele din muschi , si stimuleaza circulatia sangelui.
-MASAJ CU PIETRE FIERBINTI – Metoda de masaj cu utilizarea pietrelor din bazalt , care au proprietati de retinere a caldurii , prin care se obtine relaxarea si calmarea corpului.
-MASAJ SHIATSU – Masajul Shaitsu , numit si presopunctura , este o tehnica de vindecare de origine japoneza care utilizeaza presiunea /apasarea si intinderea in scopul deschiderii meridianelor corpului sau canalelor energetice ale acestuia.Impreuna cu biomedicina , Shiatsu este utilizat la tratarea afectiunilor respiratorii si digestive , a durerilor de cap si a crampelor din picioare.
-MASAJ SUEDEZ – Masaj in care , pentru relaxarea muschilor , se foloseste o diversitate de tehnici de presiune.Mareste aportul de oxigen din sange , inlesnese eliberarea toxinelor din muschi , reduce stresul fizic si emotional.
-MASAJUL PIELII CAPULUI – Masaj de stimulare a circulatiei si de indepartare a aderentelor celulitice , pentru prevenirea aparitiei celulitei si a fenomenului de cadere a parului.
-MASCA ASTRINGENTA – Masca cosmetica recomandata pentru tenuri grase , cu pori deschisi.
-MASCA CALMANTA – Masca de intretinere pentru tenuri iritabile.
-MASCA COSMETICA – Aplicare si mentinere pentru un anumit timp pe piele a unui amestec de ingredienti , in scopul calmarii ,hidratarii , decongestionarii , catifelarii , sau inmuierii tenului.
-MASCA DE CURATIRE – Masca cosmetica continand ingredienti abrazivi si de absorbtie a murdariei , celulelor moarte , sebumului .
-MASCA HIDRATANTA – Masca cosmetica pentru tenuri deshidratate sau uscate.
-MASCA NUTRITIVA – Masca cosmetica de intretinere si regenerare a pielii , de prevenire a aparitiei ridurilor.
-MASTOCARPUS STELLATUS – Alga folosita ca antioxidant , agent de legare a apei si agent de intarire/solidificare a produselor cosmetice.
- MATIFIERE - Obtinere a unei suprafete “mate” ,intinse , netede a pielii
- MATREATA – Cojire cronica neinflamatorie a pielii capului. Coji mici de piele moarta se formeaza pe epiderma scalpului.Vantul , caldura din interior , umiditatea scalpului accelereaza procesul de reinnoire a celulelor pielii provocand astfel aparitia matretii.Matreata poate fi transmisa prin folosirea in comun a pieptenilor , periilor de par , a unor sapunuri.Exista doua tipuri de matreata : uscata si ceroasa.
-MATRICE INTERCELULARA – Liant al suprafetelor celulelor pielii , formand o bariera natura externa. Are rolul de proteja impotriva bacteriilor , de a retine umiditatea si de a mentine neteda suprafata pielii. Matricea intercelulara a pielii contine acid hialuronic , ceramide , vitamina C , glicerina , colesterol , si acizi grasi liberi.
-MATRICE/MATRIX METALO-PROTEINAZE - Numita si MMP , este formata dintr-un grup de 23 de enzime care provoaca distrugerea unor substante din organism.Una din enzime , MMP-1 , numita si colagenaza , este responsabila de distrugerea colagenului.
-MELANINA – Pigment albuminoid , cu o coloratie bruna-neagra , localizat in celulele stratului bazal sub forma de granule.Se gaseste in par sub doua forme asociate ; sub forma difuza (in placi galbene) si sub forma conturata (granule brune).
-MELANOCIT – Celula cu ramificatii dendritice din stratul bazal al epidermului , care in combinatie cu keratonicitele vecine (intr-o proportie de 1 : 36) , formeaza unitatea melanica epidermica ( cu rol in pigmentarea pielii).
-MELANOGENEZA – Proces de sintetizare a melaninei de catre melanocitele din stratul bazal al pielii.
-MELANOM – Forma grava de cancer de piele , care se poate manifesta sub forma de alunite sau negi ce pot deveni maligni , sau in tesutul cutanat normal , pe fata sau spate.
- MELASMA – Afectiune a pielii caracterizata prin pete decolorate sau maronii ale pielii fetei , mainilor , pieptului , si gatului.Este provocata de expunerea neprotejata la soare , datorita sarcinii sau a contraceptivelor orale.
-MELIBIOZA – Zaharida cu excelente calitati de legare a apei.
-MENTA – Uleiul de menta are excelente proprietati antiinflamatorii si antiseptice.Poate irita pielea , sau poate provoca dermatite.Folosita ca decongestionant la bai ale picioarelor.
-MENTOL – Derivat din menta , are calitati de catifelare , calmare a pielii , atunci cand este utilizat intr-un procent de sub 1 %.
-MENTON – Constituent al mentei.
-MENTOXIPROPANEDIOL – Derivat sintetic al mentolului , cu efect foarte iritant pentru piele si buze.
-MESTEACAN ALB – Sub forma de infuzii , folosit la tratarea unor boli de piele.
-METACRILAT POLIGLICERIL – Agent de formare a unui film /strat subtire pe suprafata pielii.
- METICON STEARIL – (Stearyl Methycone) Polimer de silicon folosit ca agent de intretinere a pielii sau agent de inchidere.
-METIL GLUCET-20 – (Methyl Gluceth-23) Ingredient lichid cu proprietati de legare a apei si de intretinere a pielii.
-METILEUGENOL – (Methyleugenol) Element constitutiv al uleiurilor unor plante precum trandafirii , liliacul , murele , scortisoara , anason.
-METILIZOTIAZOLINON – (Methylisothiazolinone) Conservant care trebuie folosit numai cu o clatire ulterioara , intrucat este foarte iritant pentru piele.
-METILPROPANEDIOL – (Methylpropanediol) Glicol utilizat ca solvent.Poate imbunatati penetrarea in piele a unor ingrediente cosmetice.
-METOXICINAMAT OCTIL – (Octyl methoxycinnamate) Protector solar al pielii.
-MEXORYL SX – Numit si “emcasule’ , este un protector solar sintetic
-MICA – Mineral cristalizat folosit in cosmetica ochilor datorita efectului de stralucire.
-MICRODERMOABRAZIUNE - Metoda de indepartare a cicatricilor provocate de acnee , a hiperpigmentarii , sau a ridurilor care apar la fumatori , cu ajutorul unui jet cu cristale de oxid de aliminiu.
-MIERE – Mierea de albine este recomandata pentru inmuierea si catifelarea tenului , si pentru calmarea inflamatiilor.Prezinta urmatoarele actiuni terapeutice : antiiritanta , calmanta , antibiotica , tonicardiaca , cicatrizanta , antioxidanta , antibacteriala .
- MIGDAL – (Prunus Amygdalus) Poseda proprietati emoliente , de hidratare si catifelare a pielii.Utilizat pentru pielea aspra in comprese si lotiuni.Se foloseste si sub forma de lapte de migdale.
-MIMOZA – Folosita sub forma de extract sau ulei , pentru parfumuri.
-MINERALE DIN MAREA MOARTA – Cateva cercetari au demonstrat ca mineralele din aceasta mare au un efect pozitiv asupra pzoriazisului.
-MIRISTAT IZOPROPILENIC – (Isopropyl Myristate) Substanta chimica utilizata pentru reducerea senzatiei de unsoare determinata de continutul mare de uleuiuri al altor ingredienti cosmetici.
-MIRISTAT CETILIC – (Cetyl Myristate) Compus natural sau sintetic utilizat in cosmetica ca emolient si agent de texturizare.
-MIRISTAT GLICERIL – (Glyceryl Myristate) Folosit ca emolient si agent de intarire /solidificare a produselor cosmetice.
-MIRISTAT DE POTASIU – Agent de curatare intalnit in sapunuri.Poate fi sensibil sau poate avea efect de uscare pentru piele .
-MIRISTAT MIRISTIL – (Myristil Myristate) Folosit in cosmetica ca emolient si agent de intarire/solidificare.
-MIRISTAT OCTILDODECIL – (Octyldodecyl myristate) Amestec de octildodecanol (agent de solidificare) si acid miristic , utilizat ca agent de intretinere a pielii si emolient.
-MIRT – (Myrtus Communis) Utilizat sub forma de extract.Contine tanini si uleiuri volatile , si poate avea proprietati dezinfectante si antibacteriene.Recomandat de a nu avea contact cu pielea.
-MONOETANOLOMINA - Alcool folosit ca umectant si emulsifiant in cometica.
-MONOSTEARAT DE GLICEROL – (Glycerol Monostearate) Folosit ca emolient si agent de intarire /solidificare a produselor cosmetice.
-MONOSTEARAT DE PLOIGLICEMOL - Folosit ca emolient si agent de intarire /solidificare a produselor cosmetice.
-MORCOVUL – Sursa de beta caroten ( provitamina A) , de carotenoid si caroten .Beta carotenul protejeaza pielea fata de actiunea razelor ultraviolete , actioneaza contra uscarii pielii , si este un antioxidant puternic , fapt pentru care este utilizat pe scara larga in produsele contra ridurilor. Uleiul din seminte de morcovi este recomandat pentru pielea matura sau ridata ,adaugand culoare si elasticitate pielii.
-MUCOPOLIZAHARIDE – Sunt o clasa larga de de ingrediente , incluzand acidul hialuronic .In combinatie cu proteinele au calitati de legare a apei si a altor elemente celulare , formand o matrice cu rol de coeziune a celulelor pielii.
-MULTIVITAMINE – Utilizarea multivitaminelor contribuie la ameliorarea valorii nutritionale a alimentatiei , permitand in acest fel intretinerea unui tonus sanatos al organismului si al aspectului fizic.Multivitaminele includ : vitamina A , vitamina B-complex , vitaminele C , D , E , si K , precum si calciu , crom , cupru , iod , fier , magneziu , mangan , molibden , seleniu , zinc.
-MURE – Poseda un puternic potential antioxidant.
- MUSETEL (ROMANITA) – (Matricaria chamomilla)Are calitati medii antioxidante si antimicrobiene. Cu proprietati antiseptice , se foloseste la tratamentul tenului congestionat sau iritat (comprese cu infuzie). Din florile uscate de musetel se obtine un ulei apreciat datorita continutului de azulena , o substanta cu excelente calitati de revitalizare.
-MUSCHI IRLANDEZ – Cunoscut si sub numele de carrageenan , este o varietate de alge utilizate sub forma de emolient la calmarea pielii.
-MUSTAR NEGRU – (Brassica Nigra) Folosit ca decongestionant la bai ale picioarelor.

Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei :

DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera J

DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera K

DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera L
DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera M DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera M Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 17, 2008 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.