De ce incearca tinerii sa se sinucida?

O mare parte din adolescentii care au supravietuit unei incercari de sinucidere au declarat ca au incercat sa isi ia viata pentru a incerca sa scape de o situatie care parea imposibil de rezolvat sau pentru a se elibera de sentimente sau obsesii intunecate. Ei nu isi doreau in primul rand si in mod exclusiv moartea, incercand de fapt sa scape de un lucru ("rau", "inevitabil") care se intrevedea in viitor, in momentul fatal moartea parand a fi singura solutie de evitare a acelui lucru.

Sinucidere tineri
Multi oameni aleg calea suicidului in tentativa de a se elibera de simtamintele de respingere, suferinta sau pierdere. Altii o fac din cauza maniei, rusinii sau sentimentului de vinovatie care ii apasa. Unele persoane sunt terorizate de gandul de a nu-si dezamagi familia sau prietenii, altele se simt nedorite, neiubite, victimizate, sau li se pare ca sunt o povara pentru cei apropiati.

Cu totii trecem, uneori, prin situatii care ne coplesesc, dar cei mai multi oameni le depasesc sau isi pot privi problemele in perspectiva, gasind astfel o cale de a-si continua viata, animati de perseverenta si speranta.bCare este, insa, explicatia ca unii oameni nu reusesc sa se mobilizeze si vad singura solutie in moarte ?
Un raspuns la aceasta intrebare rezida in faptul ca o mare parte a celor care incearca sa isi ia viata sufera o depresie psihica.

Depresia

Depresiile ii determina pe oameni sa se focalizeze numai pe esecuri si dezamagiri, sa amplifice latura negativa a situatiilor prin care trec, sa isi subestimeze capacitatile si valoarea. Cineva care a cazut prada unei depresii severe nu este capabil sa intrevada posibilitatea unui deznodamant favorabil,si poate sa se convinga ca nu va mai fi vreodata fericit si ca destinul nu ii va mai aduce vreo implinire.

Depresia influenteaza in asa fel o persoana incat aceasta nu mai poate sesiza oportunitatile de a rezolva problema care il framanta. Este ca si cum gandirea persoanei respective ar trece printr-un filtru care distorsioneaza lucrurile. Aceasta este cauza pentru care oamenii depresivi nu isi dau seama ca sinuciderea este o solutie permanenta pentru o problema temporara.

Uneori, persoanele care se gandesc la sinucidere nu realizeaza ca sunt victima unei depresii. Ele nu constientizeaza faptul ca nu problema pe care o au este esentiala, ci ca depresia le dicteaza sa priveasca lucrurile in sensul: "nu este nici o alta cale", "niciodata nu voi putea trece peste asta", "nu este nimic de facut".

Din pacate, adolescentii sunt foarte vulnerabili la depresii intrucat hormonii si ciclurile somnului care sufera schimbari majore in timpul adolescentei influenteaza in mare masura dispozitia sufleteasca sau temperamentala. Vestea buna este ca depresiile sunt tratabile; cu un sprijin adecvat multi tineri depasesc problemele depresive.

Atunci cand depresia este inlaturata printr-o terapie, gandirea distorsionata este eliminata, iar energia, placerea si speranta renasc.

Consumul de alcool , medicamente si droguri

Adolescentii care fac uz de droguri, medicamente si alcool pot fi predispuse mentalitatii si comportamentului sinucigas. Bauturile alcoolice, precum si anumite medicamente au un efect depresiv asupra creierului, abuzul sau uzul necorespunzator al acestora putand crea probleme psihologice. Acest lucru este accentuat in cazul tinerilor care au tendinta catre depresie datorita structurii lor biologice, istoricului familiei, sau a altor factori stresanti.

Problema poate fi cu ata mai grava cu cat anumite persoane suferind de depresie cauta o evadare in alcool, medicamente sau droguri.

Pe langa efectul depresiv, aceste substante afecteaza judecata, influentand capacitatea de estimare a riscurilor si rationamentul de rezolvare a unor probleme. Multe atentate de sinucidere au loc sub influenta bauturilor alcolice, a medicamentelor sau drogurilor.

Sinuciderea nu este intotdeuna premeditata

Uneori, o persoana depresiva isi planuieste din timp sinuciderea. De foarte multe ori, insa, incercarile de sinucidere au loc in mod impulsiv, intr-un moment de disperare si dezamagire. Situatii precum o despartire, o cearta violenta cu parinti , o sarcina nedorita, respingerea de catre cineva sau victimizarea asupra unei nenorociri pot aduce unele persoane in pragul disperarii. Adesea, o asemenea conjuctura, adaugata unei depresii deja existente, nu este decat picatura care umple paharul.

Unii oameni care incearca sa se sinucida isi doresc cu adevarat sa moara, altii nu sunt atat de convinsi asupra acestei solutii finale. Pentru unii, tentativa de sinuciere este o cale de a-si exprima o durere emotionala profunda. Din nefericire, unele persoane care nu au de gand sa duca pana la capat actul sinuciderii, cad prada mortii sau unor afectiuni critice.

Fetele ajung in pragul sinuciderii mult mai des deca baietii, insa baietii au de patru ori mai multe tentative "reusite" de suicid, intrucat folosesc metode mult mai eficace, precum impuscarea sau spanzurarea.

Manifestari ale celor care se gandesc la sinucidere

Iata cateva simptome ale persoanelor care planuiesc sau "iau in calcul" posibilitatea unei sinucideri :

- Discutii despre sinucidere sau moarte, in general.
- Referiri de genul "nu o sa (mai) fie nevoie"; daruirea obiectelor personale (preferate).
- Exprimarea in vorbe a lipsei de speranta sau a sentimentului de vinovatie.
- Separarea/retragerea fata de familie si de prieteni, pierderea dorintei de a mai iesi din casa.
- Lipsa dorintei de a se mai implica in activitatile preferate.
- Probleme de concentrare sau de a gandi clar / rational.
- Schimbarea obiceiurilor de mancat sau dormit.
- Implicarea in activitati autodestructive ( consumul de alcool, medicamente, droguri , automutilarea).

Problemele adolescentilor / tinerilor

Adolescentii / tinerii nu au intotdeuna o viata usoara. Ei sunt supusi unei avalanse de presiuni sociale, scolare si personale.

Unii tineri sunt framantati de sexualitatea lor sau de relatiile interpersonale, intrebandu-se daca dorintele sau atractia resimtita de ei sunt normale, daca vor fi iubiti sau acceptati de o persoana sau de un grup. Altii se lupta cu probleme legate de alimentatie sau de imaginea personala (aspect al corpului, fetei); de multe ori , incercarea lor de a-si implini idealuri de neatins le lasa un gust amar si o parere proasta despre ei insisi. Unii adolescenti au probleme de atentie sau de invatare, care ii impiedica sa aiba rezultate bune la scoala, ei putandu-se simti dezamagiti de ei insisi sau crezand ca ii dezamagesc pe cei de langa ei.

Toate aceste probleme pot fi dureroase si impovaratoare, si pot duce catre depresii daca nu sunt eliberate sau daca nu exista posibilitatea unui sprijin. Desi fiecare individ gandeste ca problemele lui sunt unice, totusi nu trebuie pierdut din vedere ca toata lumea are parte de dificultati mai mult sau mai putin insurmontabile. Cum reuseste cea mai mare parte din oameni sa treaca peste necazuri si sa isi duca viata mai departe? Conteaza foarte mult conectarea, legatura cu familia, prietenii, credinta (spirituala sau personala). Oamenii sunt mai capabili sa infranga adversitatile atunci cand exista cel putin o persoana care crede in ei, le doreste tot binele din lume, si careia ei i se pot confesa. Totodata , oamenii se confrunta mai usor cu problemele atunci cand isi tin treaz in minte preceptul ca toate lucrurile sunt trecatoare si pot fi depasite la timpul lor.

Atunci cand intampini o problema, te pot ajuta cateva lucruri :

- Spune cuiva ce se intampla cu tine.
- Stai in preajma unor oameni plini de afectiune sau cu o gandire pozitiva .
- Cere-i cuiva sfatul despre cum sa rezolvi problema cu care te confrunti.
- Daca situatia ajunge insuportabila, daca nu mai poti rezista sau te simti deprimat, este cazul sa te consulti cu un terapist, sau un consilier, persoane care in ciuda titlului pompos sunt inzestrate cu o mare capacitate de intelegere si afectiune.
De ce incearca tinerii sa se sinucida? De ce incearca tinerii sa se sinucida? Reviewed by Diana Popescu on decembrie 15, 2008 Rating: 5

9 comentarii:

  1. Omul a fost creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. După căderea în păcat în sufletul omului a rămas un gol imens, pe care fiecare din noi îl umplem cum știm. Mulți nu reușesc acest lucru, de aceea se vaită că se plictisesc, sunt deprimați, etc.
    Întunecatu' ne "ajută" să umplem acest gol, de cele mai multe ori fără să știm și noi acest lucru.
    De aceea este preferată căutarea lui Dumnezeu și urmarea voii Lui pentru că El este: Calea, Adevărul și Viața.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulți adolescenți cu sau fără probleme nu cred în Dumnezeu, prin urmare sunt atei. Nu cred nici în Satan, nu cred în nimeni în afară de ei. Consideră că orice persoană își poate modela viața după cum vrea, fără să cerșească ajutor de la cineva care nu pare să existe. Și de cele mai multe ori, creștinismul se dovedește a fi doar o prostie impusă tuturor. Din cauza asta mulți atei care își dau seama de convingerile lor religioase intră în depresie. Cred că-i vor dezamăgi pe toți că-s diferiți. Dumnezeu poate sau nu să existe, nu-mi pasă pentru că și eu sunt ateu, dar odată ce sunt atâtea persoane care te obligă să fii ca ei, o altă oaie oarecare din turmă, se lasă cu probleme.

      Ștergere
  2. Adolescenta aduce adesea si framantarile legate de gasirea adevaratei credinte.Prin excelenta , aceasta etapa a vietii este una a cautarii si experimentarii ; adevarata dedicare fata de Dumnezeu se formeaza (sau nu ) acum.Labilitatea constiintei adolescentine nu poate fi , in concluzie , pusa in balanta cu o credinta religioasa matura.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este adevarat ca imaturitatea emotionala,echilibrul si intelepciunea lipseste adolescentilor,dar daca ar avea farama aceea de credinta,de idee ca pana la urma,nu noi ne dam viata,sa o putem lua cum si cand dorim,atunci s ar gandi de zece ori inainte de a face un asemenea gest definitiv si absolut(siniciderea).Sunt f.impresionabili,dramatizeaza totul la extrem(imping emotiile si tragedia)la maxim si atunci viata in ,,opinia,,lor nu mai sens si nu mai merita traita.Educatia religioasa conteaza f.mult,in contextul in care pusi fiind in fata unor probleme,,grave,,in opinia si sent.lor,pot sa discearna,pot sa vada ,,tragedia,,acestui act,sau chiar conotatiile biblice,de ce nu?Si eu sunt tanara,am fost adolescenta cu enorm de multe probleme specifice varstei,dar daca cred cat de cat in D ZEU,nu m am gandit la asa ceva vreodata!Acum nu mai exista iubire(adevarata si consistenta)de sine,pt.celalalt,pt.familia pe care o distrugi facand asta.Adolescentii sunt f.f.egoisti,superficiali,atei,inculti si lipsa educatiei spune multe despre gandire,temperament,crez.Cultura umanizeaza fiinta,o imbogateste spiritual,ori in lipsa ei...........nu conteaza varsta(adolescenta este critica)dar nu ....fatalista!Atunci,este grav!

      Ștergere
  3. Familia, școala, prietenii și într-o anumită măsură noi toți suntem responsabili de educația, atenția și dragostea dată semenilor noștri, pentru a fi demni de-a purta numele de societate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Adolescentii au tot mai mult probleme din mai multe cauze;parintii nu mai au timpul necesar pt.a comunica si socializa cu ei,cu problemele lor,tot mai multi copii cresc cu un parinte din cauza div.sau pt.ca parintii sunt plecati in strain.copii crescuti cu bunici din ce in ce mai des,lipsa educatiei(fetele-cum sa si gaseasca barbati cu bani,baietii-cum sa scoata bani fara sa munceasca)sau mai rau,pe banii parintilor,lipsa credintei in D ZEU(care inseamna totul-morala,frunos,bun,bine,educatie,bun simt etc).Nu trebuie sa fi habotnic dar va jur ca sunt profund indignata cand am auzit azi un grup de fete de vreo 14,15ani ce vorbesc,ce limbaj au,ce preocupari au la varsta lor,m am ingrozit........generatia fb,nu au nici un D ZEU,nimic......se cred ei d zei,sunt narcisisti,aroganti,incredibil de obraznici la varste mici,vb.despre sex deschis in public,la tel.zbierand,(pe tema asta)la 14ani de te ingrozesti,nu alta!Sunt atat de dezamagita de generatia asta( n au nici un pic de morala si cred ca li se cuvine totul).Nu se poate asa ceva-i n vaita nu ti se cuvine nimic fara sa muncesti sau fara sa meriti!Tocmai de aceea sunt atat de diferiti fata de generatia de acum 20ani,CRED CA LI SE CUVINE TOTUL,CHIAR DACA DOAR CER SI ATAT.....practic nu ofera nimic ,nimanui doar ei,sa primeasca si uite asa,au devenit EGOISTI!D ZEU sa ne pazeasca,de ce ne asteapta cu ei!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu l au pe D ZEU,in inima si viata lor.......de aceea se sinucid si sunt extrem de egoisti(nu primesc ce vor,se despart de partener,nu le este viata asa cum doresc ei etc)si gata.....isi pun,,streangul in gat,,!Oare cei bolnavi de cancer,de alte boli f.grave pe viata,ce ar trebui sa faca(dupa cate indura)?Hai,sa ne sinucidem toti cand dam de greu sau f.greu,nu?ASTA i solutia?Oare alte generatii nu s au confruntata cu saracie,boli,probleme,numai cei de acum?De ce se sinucid acum parca mai multi?LIPSA CREDINTEI DIVINE,-iar satana ii indeamna cand dau de greu-sa faca ceva monstruos!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cata dreptate aveti, anonim de mai sus!Asa este,oare generatiile CEAUSESCU,n au avut probleme(cu sanatatea,banii,regimul,cu cozile alea uriase pt.paine,carne,etc)si nu se sinucideau asa de usor cum se face acum,pt.ca daca stii in inima ta si in constiinta ca D ZEU,ne a dat viata si tot EL ne o ia,atunci tie teama sa faci asa ceva!Acum nu le mai este teama,rusine,bun simt,morala,etc.Cum sa mai existe asa ceva ,cand sunt promovate ca fiind ,,modele,,de viata femei precum DRAGUSANU,TONCIU,TRASCA,CHIVU,CRUDU,etc.?PROSTITUATE(descoperite acum ca fiind o retea),deci.......ce sa inveti de la asemenea nulitati,doar cu CORP si atat?NIMIC,dar adolesceltele sunt impresionabile usor,influentabile,cu educatie(din ce in ce mai putina)cu ideea ca daca ,,agati,,un barbat cu bani sa te intretina-ai rezolvat problema sau daca te prostituezi-iarasi,nici o problema!PUTREFACTIE MORALA-asta este societatea in care traim!Ideea este sa poti avea echilibru sa nu te lasi tras in jos de cele spuse mai sus!

    RăspundețiȘtergere
  7. Este o problema complexa. Sufar de depresie de peste zece ani . O coclotimie care nu imi da pace . Nu sunt foarte credincios dar nici ateu nu sunt. Cei care tot isi dau cu parerea ar fi trebuit sa treaca ei insisi ptintr-un episod depresiv ca sa vada cum e. E greu cu depresia. Nu te mai bucuri de nimic,un cantec pe care il placeam de ex.nu imi mai starneste nimic placut. In fiecare zi ma gandesc de cel putin zece ori la sinucidere. Desigur poate ca va intrebati de ce nu am trecut la gedtul fatal. Din mai multe motive. Mai am inca persoane care tin la mine, tin si eu mult la ele. Apoi daca o fi destin atunci nu vreau sa curm eu planul lui Dumnezeu cu mine. Totusi ma intreb zilnic cu ce am gresit de trebuie sa iau pe viata zeci de medicamente care ma ingrasa si imi distrug ficatul. Poate ca e karma. Poate ca cineva din familia.mea a gresit cu ceva si eu trebuie sa duc blestemul. Pe de alta parte mi-e frica de moarte. Eu stiu ce o fi cu mine daca mor?! Nu vreau sa ajung in Iad. Trebuie sa existe ceva si pt mine. Vreun medicament minune in viitor sau.altceva. Sper sa scap de aceste pulsiuni negre si sa ma duc mai departe. Dupa ce voi muri sper sa imi gasesc pacea interioara ,sa nu mai am atatea intrebari. Sa fie cum am fost la inceput. Vreau doar liniste. Desi m-am acomodat cu pastilele am observat ca imi distrug ficatul,dintii si stomacul. Inteligenta nu imi este afectata. Am trecut de mai.multe testef IQ nivel 120 fiecare. Oamenii
    sunt rai
    E.greu cu boala.a noaptwLEQ .nu p9t dormk

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.