DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera T

T

-TALC- Silicat de magneziu hidratat , pudra utilizata in produsele cosmetice ca lubrificant.
-TANIN – Componenta a multor plante , are proprietati constrictive pentru piele , dar poate fi iritant cand este utilizat in mod repetat.
-TAZORAC – Cunoscut si sub numele de tazaroten , este folosit pentru tratarea ridurilor si a petelor decolorate produse de soare.
-TEA- Abreviere pentru Trietanolomina , folosita in cosmetica pentru reglarea pH-ului , ca emulsifiant, conservant , si in formulele de preparare a sapunurilor.Poate fi daunator atunci cand este contaminat de nitrosamine.
-TEN CASECTIC – Aparut datorita carentelor de hranire a pielii , se caracterizeaza printr-o piele fara elasticitate , uscata , subtire , pergamentoasa.
-TEN COMBINAT (MIXT) – Ten prezentand zone de ten gras si zone de ten uscat.Pielea are o usoara tendinta catre ten gras , avand pori dilatati , favorizanti ai aparitiei depunerilor de sebum , cosurilor , si punctelor negre.
-TEN DESHIDRADAT - Ten cu continut scazut de apa , care poate apare datorita lipsei unor vitamine (mai ales A si F) , expunerii pielii fetei (la soare, caldura, zapada , ger , solutii alcoolice degresante) , surmenajului , tulburarilor nervoase.Caracteristic mai ales persoanelor in varsta.
- TEN GRAS - Ten cu nuanta gri-cenusie , lipsit de luminozitate , cu aspect unsuros , lucios , cu pori dilatati , prezentand multe cosuri sau comedoane (puncte negre). Glandele seboree se caracterizeaza printr-o hipersecretie.
-TEN HIPERHIDRATAT – Ten cu continut excesiv de apa .Este caracterizat de trasaturile deformate , umflate ale fetei pielii , si de pungi sub ochi si edeme.Retinerea apei in tesuturi apare in cazul afectiunilor renale sau cardiovasculare.
-TEN NORMAL - Ten cu coloratie roz-alba , cu pielea neteda , supla , mata, cu pori de mici dimensiuni. Ten cu o buna circulatie sanguina , si un metabolism normal al apei si grasimilor si cu un bun tonus muscular .
-TEN PLETORIC – Pielea se carcaterizeaza printr-o pilozitate marita , cu pori dilatati, este grasa , cu aspect carnos , si foarte congestionata.Este provocat de un dezechilibru al glucidelor sau proteinelor.
-TEN SENIL – Ten aparut datorita imbatranirii pielii, caracterizat prin riduri , edeme (mai ales la ochi) , riduri , uscare a pielii.
-TENTA/TON AL PIELII – Termen folosit pentru pigmentare a tenului corespunzatoare unor nuante de machiaj.
- TERAPIE DE ZONA – O alta denumire pentru reflexologie , terapie prin care se aplica o presiune pe picioare sau pe brate (sau bratele si picioarele sunt flexate si intinse) pentru vindecarea altor zone ale corpului.
-TERMAJ – Tratament neinvaziv nedureros de intinerire a pielii , in care se aplica unde cu frecventa radio pielii, cu ajutorul unui dispozitiv care incalzeste colagenul din straturile profunde ale pielii , racind si protejand in acelasi timp straturile superficiale.Procedeul ajuta la dezvoltarea unui colagen nou , netezeste ridurile si intinde pielea conturului facial.
-TEST DE ALERGIE – Test al pielii si sangelui pentru determinarea agentului care provoaca reactii alergice.
-TESTUL PIELII- Prin testul local al pielii se poate verifica intr-un mod simplu daca tenul unei persoane se inroseste , se umfla , sau daca apare o senzatie de mancarime datorita unui ingredient dintr-un produs de frumusete.Se recomanda celor cu pielea sensibila , uscata , sau cu mari tendinte catre alergii.
Se aplica putin din produsul cosmetic pe brat (intr-o zona de marimea unei monede) , se aplica deasupra leucoplast , si se verifica timp de 24 de ore daca apare vreo reactie adversa.
-TESTOSTERON – Principalul hormon sexual masculin .Este secretat de ovare si de testicule , si joaca un rol major in starea de sanatate a barbatilor si femeilor.Barbatii secreta de 30 de ori mai mult testosteron decat femeile.
-TEXTURA A PIELII- Aspect al pielii , care poate fi grosolan, fin , uscat,umed etc.
- TINEA CORPORIS – Boala de piele caracterizata printr-o infectie fungala a corpului sau a fetei ( fara afectarea zonei barbii la barbati) .Poate apare datorita contactului cu animale de companie precum pisici , caini , hamsteri , porci de Guineea.
-TINEA CRURIS- Boala de piele carcterizata printr-o infectie fungala a zonei vintrelor, care poate avansa spre coapse.
-TINEA PEDIS – Infectie bacteriana a pielii aparuta intre degetele picioarelor.Este o infectie comuna a labei (talpii) picioarelor , provocata de o bacterie microscopica care se dezvolta pe tesuturile moarte ale parului , degetelor de la picioare si pielii exterioare.
-TINEA VERSICOLOR- Boala de piele infectioasa fungala care afecteaza in special tinerii , caracterizata prin aparitia unor pete de culoare deschisa sau rosiatice-maronii.
-TIOGLICOLATI – Compusi capabili sa rupa legaturile proteinelor din par , folositi in coafurile permanente , si ca agenti depilatori.Pot avea efecte toxice si o actiune negativa pentru piele si par.
-TOLUEN – Utilizat in cosmetica ca solvent , mai ales pentru curatarea unghiilor de oja si ca agent de vopsire.In concentratii mari poate avea efecte toxice si narcotice.
-TONER-Produs cosmetic alcatuit din apa , hidratanti si agenti de catifelare a pielii, conservanti.Poate contine si ingrediente specifice pentru un anumit tratament , precum si un agent de aromatizare.
-TRAGACANT- Guma vegetala utilizata ca agent de intarire/vascozitate si in produse pentru par precum sprayuiri si ingrediente de gen fixativ.
-TRATAMENT CU LASER PENTRU EPILARE – Utilizare a laserului prin termoliza selectiva , pentru indepartarea parului , in special in cazul afectiunii “pseudofoliculitis barbae”.
-TRATAMENT DE DEPIGMENTARE- Tratament de limitare a stimularii melanocitului de catre razele ultraviolete si mediatori , de reducere a productiei de melanina prin inhibarea tirozinazei , impiedicarea transferului de melanina la keratinocite , si eliminare a melaninei existente.
-TRIACETAT GLICEROL – Folosit in cosmetica ca emolient si agent de intarire.
-TRICLOSAN – Agent antibacterian folosit in deodorante si sapunuri deodorante.Absorbtia acestuia prin piele poate provoca afectiuni ale ficatului.
-TRIOLEAT GLICEROL - Folosit in cosmetica ca emolient si agent de intarire.

Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei :

DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera Q

DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera R

DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera S
DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera T DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera T Reviewed by Diana Popescu on decembrie 01, 2008 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.