Numarul 1 - Simbol si semnificatii

Numarul 1 este asociat cu vointa puternica, cu energia pura, pozitiva. El este o reflectare a unor noi inceputuri, dar si a puritatii. Semnificatia simbolica a numarului unu devine mai transparenta atunci cand ne reprezantam cele doua tipuri fundamentale de actiune, fizica si mentala, care, armonizate in tendinta individualului de a isi oferi un nou inceput, se pot concretiza in impulsurile personale de ne utiliza fortele naturale, de a ne avanta in actiune, sau de a incepe o noua aventura.

Semnificatie 1
Numarul 1 - Simbol si semnificatii
Numarul unu este simbolul intregului, al completitudinii, al unui univers de o unitate perfecta. El reprezinta Singularitatea, o lume in care nu exista diferentieri si nu se poate face distinctie intre obiecte sau intre sine si ceilalti. In interioritatea numarului 1, totul este accesibil de pretutindeni.
1 simbolizeaza originile, inceputurile, este un numar care nu poate fi divizat in natura. El nu poate decat sa isi reproduca propria-i imagine (intrucat in natura, totul este dual).

Numarul 1 (unu) in Crestinism

In crestinism, numarul 1 semnifica unitatea, atat cea a lui Dumnezeu, cat si a membrilor bisericii. Domnul este Unu, desi are trei forme de manifestare. Numarul unu este simbolul perfect al unitatii Sfintei Treimi. Barbatul si femeia devin "unul" prin juramantul casatoriei, desi continua a fi doua persoane individuale .Unu este numarul cel mai apropiat de Dumnezeu; el este "alfa", este "inceputul", este numarul zero convertit la actiune sau fapta. Numarul 1 este Domnul care proiecteaza o raza de lumina in univers (lumina originara), este inceputul lumii, putand fi definit deopotriva ca viata si lumina. 1 este manifestarea lui Dumnezeu prin El insusi, un "Unu" al unitatii, al lipsei conflictului; el este concentrarea sau unicitatea scopului.

Pentru pitagoreeni, unu era monada, sursa celorlalte numere, o sursa benefica, aspirata, esentiala si invizibila. Pitagora a exercitat o mare influenta asupra unor filozofi din Evul Mediu precum Thomas Aquinas, care defineste numarul unu, ca sursa, in felul urmator: "De vreme ce sufletul este unu, iar puterile sunt multe; deoarece un numar de lucruri care provin din unul trebuie sa fie ordonate de o anumita succesiune; de aceea trebuie sa existe o anumita ordine intre puterile sufletului. Din acest motiv, numarul unu nu mai reprezinta o cauza prima abstracta, asa cum o defineau pitagoreenii, ci este unicul Dumnezeu."

Omul nu are decat un (1) singur suflet.

1 este reprezentarea varstei lui Isus atunci cand a fost vizitat de cei trei magi, si din perioada fugii in Egipt a sfintei familii.

Numarul 1 apare in Biblie de 1292 de ori.

Numarul 1 (unu) in Buddhism

In buddhism, silaba "Ah", inseamnand "ne-crestere / ne- inaltare", poate fi conceputa ca o expresie a numarului unu."O singura Dhar , perfecta la inceput, la mijloc si la sfarsit".

Numarul 1 (unu) in Hinduism

In hinduism, "unu" este reprezentarea simbolica a lui Saguna Brahman, sau Brahman inzestrat cu forma si calitati. Saguna Brahman este Brahman cel desteptat, care proiecteaza in afara lui lumea si intreaga creatie. El da nastere lumilor si fapturilor prin propria lui vointa si prin puterea sa dinamica. El este creatorul lui Brhama, Vishnu, Shiva, si al celorlalte zeitati.
Asemeni lui Saguna Brahman, unu este cel dintai care se manifesta, aparut in mod misterios din si mai misteriosul zero. Nu zero este creatorul celorlalte numere, ci unu. Asa cum Brahman exista in tot, in toate creatiile sale, la fel numarul unu exista in toate celelalte numere.
In realitatea subiectiva, unu reprezinta Atman, sufletul individual. Atman este Brahman la scara microscopica. El este esenta eternului 1.
De asemenea, numarul unu simbolizeaza starea de non-dualitate, unicitatea existentei ascunse in toata creatia, dincolo de valul iluzoriului. Unicitatea existentei se regaseste atat in Brahman, cat si in Atman, in acestia neexistand distinctie sau separatie intre cunoscut si cunoscator, intre subiect si obiect, intre sine si non-sine. Unu exista prin el insusi, iluminat de catre sinele lui, scufundat in sine.

Numarul 1 (unu) Astrologie

In astrologie, numarul 1 este corelat cu noi inceputuri, independenta  noi sanse sau oportunitati, inspiratie, originalitate, solitudine, concentrare, conducere, hotarare, curaj si izolare.

- Energia echilibrata a numarului 1: initiativa, energie, persistenta, creativitate, incredere (in sine), ambitie, dinamica, indrazneala, anticipare, afirmare.
- Energia exacerbata / supradezvoltata a numarului 1: egoism, nerabdare, elitism, intoleranta, agresivitate, aroganta, incapatanare, obraznicie, dictatura, dominanta, lacomie, simt supra-posesiv.
- Energia slaba / subdezvoltata a numarului 1: pasivitate, labilitate, lasitate, sovaiala, dependenta, insecuritate, umilinta, neajutorare, lipsa de incredere in sine, slabiciune.

Numarul 1 (unu) in Numerologie

Numarul personal 1 reprezinta o persoana independenta, avand calitati de conducator si o capacitate decizionala innascuta. Ea este inclinata sa dea tot ce are mai bun in sine atunci cand este implicata intr-un proiect care necesita punerea in valoare a unei gandiri originale. Este o precursoare, care creeaza sau inventeaza noi metode de abordare ale unor fenomene. Nu este niciodata multumita de starea prezenta, cauta sa aduca in continuu noi imbunatatiri in sarcinile pe care si le asuma. Ambitioasa si capabila, sta pe propriile sale picioare , iar viata ii ofera nenumarate provocari si incercari. Se avanta inainte, nerabdatoare sa invete, sa experimenteze, si sa isi implineasca idealurile. Atunci cand este implicata intr-un proiect, altii pot crede ca este dependenta de munca, insa, din prespectiva ei, nu este la mijloc decat pasiunea si bucuria adancirii in fiecare moment al muncii, placerea a descoperi si a imagina solutii noi si constructive. Este foarte motivata, se increde in sine, prefera sa gandeasca cu capul si nu cu inima, si sa isi croiasca drumul in viata pe cont propriu. Este un lider, un inovator, care infrunta cu curaj obstacolele.

Alte semnificatii ale numarului 1 (Unu)

-  Simbol al Unicitatii, al Universalului si Transcendentalului, principiul primar si puterea creatoare initiala.

-Conform lui Aggripa , "numarul 1 se refera la Divinitatea suprema , care este una si nenumarabila ,si creaza oricate obiecte numarabile , pe care le contine in sine."Sfantul Augustin afirma , in mod similar , ca Unitatea se refera "la suprem , la Dumnezeu , Principiul tuturor lucrurilor."

- Simbol al Totului exprimat in unitatea lui, constituind fundamentul sau perfectiunea.

- Simbol al omului vertical, care se poate bucura de facultatile lui numai cat timp este in viata.

- Expresie a notiunii de lider, sef, conducator, cel dintai in ierarhia autoritatii sau puterii.

- Unu reprezinta punctul de pornire, inceputul, simbolul originii absolute si a ceea ce vine dupa ea. De aceea, 1 semnifica precursorul, pionierul, initiatorul, noul, originalul, mugurul dar si radacina, nasterea tuturor vietilor. El este spontaneitatea imanenta.

- Fiinta umana primordiala, androginul sau Adam ca barbat si femeie in acelasi timp, o fiinta care va fi reconstituita la sfarsitul timpurilor.

- Conform lui Pascal, "tot universul este continut in Unu". Vechii alchimisti greci considerau ca "Universul este Unu".

- Malebranche spunea:"nu este nimic maret in sine sau fara raportare la altceva, cu exceptia Infinitatii si a Unitatii."

- Conform lui Etchegoyen, proprietatile Unitatii sunt: absolutul infinit, egalitatea, eternitatea, neschimbarea si universalitatea. Prin aceste proprietati, Unitatea (1) este opusul pluralitatii, care are atribute opuse.

- Hecraclit spunea:" multiplicitatea lucrurilor se indreapta catre Unu, si din Unu deriva multiplicitatea".

- In ebraica, cuvantul unu are intelesul de "punct, adunare, divizare impiedicata". Acest numar este scris cu folosirea literei Aleph ,reprezentand, conform lui Charrot, "un om ridicandu-si o mana catre ceruri, aplecandu-si cealalta mana catre pamant, cuprinzand astfel unitatea universului".

- In Cabala se precizeaza ca Jehova este Unu, iar numele sau este Unu.

- 1 este singura cifra scrisa in mod identic in toate limbile, avand ca simbol o linie dreapta.

- 1 este numarul atomic al hidrogenului, cel mai raspandit element din univers , constituent al apei, sursa vietii.

- In matematica, zero multiplicat cu infinitul este egal cu 1.


Articole din acelasi domeniu :

Simbolurile biblice ale numerelor

Semnificatia secreta a numelui in numerologie

Interpretarea numelui in numerologie
Numarul 1 - Simbol si semnificatii Numarul 1 - Simbol si semnificatii Reviewed by Diana Popescu on aprilie 28, 2009 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Ex.steluta interpretarea numelui meu am 3 vocale si 4 consoane

    RăspundețiȘtergere
  2. Ex.steluta interpretarea numelui meu am 3 vocale si 4 consoane

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.