Legendele bujorului



Denumirea stiintifica al bujorului , Paeonia lactiflora , provine din numele Paeon , o divinitate a vindecarii.Paeon , elev al lui Asclepius , zeul medicinii si al vindecarii , fusese invatat de zeita Leto (mama lui Apollo si zeitate a fertlitatii) cum sa gaseasca pe muntele Olympus (Olimp) o radacina magica care avea darul de a alina durerile femeilor la nastere.Acest lucru a provocat invidia lui Asclepius , si dorinta lui de a-si ucide invatacelul.Pentru a-l salva din mainile lui Asclepius , Zeus l-a transformat pe Paeon intr-o floare de bujor.In antichitate , semintele de bujor erau folosite frecvent de femeile aflate in pragul nasterii.

Utilizat pentru a vindeca ranile lui Marte si Pluto , bujorul era inzestrat cu puteri majore datorate infloririi lui in noptile cu luna plina.Pentru a folosi puterile vindecatoare ale acestei flori , se spunea ca radacinile trebuie culese numai in timpul noptii.Daca cineva deranja bujorii la lumina zilei , ciocanitorile isi faceau aparitia si scoteau ochii nefericitului culegator.

Bujorul , numit in chinezeste "Sho-yo" ("planta medicinala") , reprezenta familia regala din China si era considerat o floare a prosperitatii si un simbol al frumusetii si bogatiei.Intr-o legenda chinezeasca se povesteste despre bujorul din templului lui Sorim din NakYang.Regina Mu , in toiul unei petreceri care avea loc in orasul Jang-Ahn , a vrut sa isi demonstreze autoritatea suprema si le-a poruncit tuturor florilor sa infloreasca in acelasi timp , pentru a o face fericita.Toate florile i s-au supus , cu exceptia bujorului .Infuriata , regina l-a trimis in provincie , in localitatea NakYang.Atunci cand a ajuns in locul exilului , bujorul a catadicsit sa infloreasca.Mania reginei Mu a sporit , ea poruncind sa i se dea foc bujorului , insa , chiar si dupa ce a ars , el a continuat sa infloreasca.Din aceasta legenda provine simbolul bujorului ca floare a loialitatii.

In vechime , bujorii erau folositi pentru tratarea unei mari varietati de afectiuni , precum dureri de dinti , dureri de cap sau anchiloze.Se spunea ca aceste flori ar putea oferi protectie impotriva unor posesiuni demonice sau a deochiului , ele fiind amplasate de-a lungul drumului catre usa de intrare a caselor.

In folclor , bujorul era legat de luna , intrucat se credea ca fusese creat de zeita Lunii , pentru a reflecta pe timpul noptii razele Selenei.
In Evul Mediu , "lunaticii" erau tratati prin acoperirea corpului lor cu frunze si petale de bujor .Totodata , se credea ca semintele de bujot puse sub perna puteau impiedica aparitia cosmarurilor.

Se spune ca bujorul are calitati de energizare a vietii sexuale.Florile de bujor dintr-o vaza sau chiar un tablou infatisand bujori in dormitor creaza un efect benefic in plan erotic.

A patra luna a calendarului chinezesc era numita "Luna bujorului".

In Japonia bujorul este un simbol al prosperitatii , in trecut numai familiile cu adevarat bogate permitandu-si sa il aiba in gradina.

Bujorul este floarea lunii iunie in Japonia.

Bujorul este floarea reprezentativa a statului american Indiana.

In Romania , traditionala "Sarbatoare a bujorului" are loc in fiecare an , la jumatatea lunii mai , in localitati precum Gura Raului (Sibiu) , Comana (Giurgiu), Radomiresti (Olt) , Plenita (Dolj) , Saru Dornei (Suceava) , Rediu (Galati) .

Exista credinta ca in petalele bujorului sunt ascunse numfe rautacioase , de aici provenind simbolul specific din limbajul florilor , de timiditate sau rusine.

Tipuri de flori de bujor

-Paeonia abchasica
-Paeonia anomala
-Paeonia bakeri
-Paeonia broteri
- Paeonia brownii (Bujorul lui Brown)
- Paeonia californica (Bujorul de California)
- Paeonia cambessedesii
- Paeonia caucasica
- Paeonia clusii
- Paeonia coriacea
- Paeonia daurica
- Paeonia emodi
- Paeonia hirsuta
- Paeonia intermedia
- Paeonia japonica (Bujorul japonez)
- Paeonia kesrouanensis (Bujorul sirian)
- Paeonia lactiflora (Bujorul chinezesc)
- Paeonia macrophylla
- Paeonia mairei
- Paeonia mascula (Bujorul balcanic)
- Paeonia mlokosewitschii (Bujorul auriu)
- Paeonia obovata
- Paeonia officinalis (Bujorul european)
- Paeonia parnassica (Bujorul grecesc)
- Paeonia peregrina
- Paeonia rhodia
- Paeonia sinjiangensis
- Paeonia sterniana
- Paeonia steveniana
- Paeonia tenuifolia
- Paeonia tomentosa
- Paeonia veitchii
- Paeonia wittmanniana
- Paeonia decomposita
- Paeonia delavayi
- Paeonia jishanensis (Paeonia spontanea)
- Paeonia ludlowii
- Paeonia ostii
- Paeonia qiui
- Paeonia rockii ( Paeonia suffruticosa subsp. rockii)
- Paeonia suffruticosa


Articole din ciclul Legendele Florilor :

Legenda zambilei

Legenda cameliei

Legendele gladiolei

Trandafirul , simbol al iubirii ?
Legendele bujorului Legendele bujorului Reviewed by Diana Popescu on mai 09, 2009 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Buna, Diana.
    O intrebare am pentru tine: ce crezi ca ar semnifica faptul ca, in decurs a doua zile, o data la birou, si o a doua oara, acasa, s-a intamplat sa primesc aceleasi flori, de aceeasi culoare? 3 crini portocalii, 3 bujori. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Oana. Portocaliul acestor flori poate sugera necesitatea de a iesi cumva din tipare, de a fi mai spontana si mai indrazneata, mai vesela si mai sociabila.

      Ștergere

Un produs Blogger.