Maimuța și crocodilul - Poveste cu tâlc din Panciatantra

 Această poveste cu tâlc extrasă din Panciatantra, vestita culegere de povești, fabule și cugetări din literatura sanscrită, ne îndrumă să ne alegem cu grijă, înțelepciune, compania și să avem mereu prezență de spirit.


Odată ca niciodată, o maimuță își avea sălașul într-un "jamoon" (un copac fructifer) de pe malul unui râu. În aceeași zona trăiau un crocodil și nevasta sa. 


Într-o zi, crocodilul a venit pe malul răului și s-a odihnit sub umbra copacului. Bună la inimă, maimuță i-a oferit niște fructe. Crocodilul a revenit a doua oară pentru și mai multe fructe, deoarece i se păreau a fi delicioase. Pe măsură ce a trecut timpul, crocodilul și maimuța sau devenit buni prieteni.   


Maimuța și crocodilul - Poveste cu tâlc din Panciatantra

Apoi, maimuța a trimis aceleași fructe gustose și nevestei crocodilului. Ea le-a mâncat cu poftă, însă era geloasă, fiindcă nu îi convenea ca soțul său să-și petreacă, departe de cămin, timpul cu maimuța. I-a spus acestuia, "Dacă fructele sunt atât de suculente, mă întreb cât de dulce poate fi inima maimuței. Adu-mi inima ei!" 


Crocodilul nu era prea dornic să-și omoare prietena, dar nu avea de ales! A invitat maimuța acasă la el la un prânz și i-a zis ca nevastă-sa ardea de nerăbdare să o cunoască. Maimuța era fericită, însă nu știa să înoate, și crocodilul a luat-o pe spatele lui.


Crocodilul era atât de mulțumit că trăsese maimuța pe sfoară încât a devenit guraliv și și-a dat de gol adevăratul motiv pentru care o ducea la casa sa. Isteața maimuță i-a spus, "Trebuia să-mi fi zis asta mai devreme, căci mi-am lăsat inima în copac. E musai să ne întoarcem ca să o iau!"


Crocodilul i-a dat crezare, așa că a purtat-o înapoi la copacul ei. În acest fel  isteața maimuță și-a salvat viața!


Cine-i de vină pentru eșecurile noastre | Poveste cu tâlc  

Maimuța și crocodilul - Poveste cu tâlc din Panciatantra Maimuța și crocodilul - Poveste cu tâlc din Panciatantra Reviewed by Diana Popescu on august 06, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.