16 mai: Sfinții Cuvioșii Sila, Paisie și Natan, de la Sihăstria Putnei
Cinstiți pe 16 mai, Sfinții Cuvioșii Sila, Paisie și Natan au trăit în secolul al XVIII-lea, la Sihăstria Putnei, un loc de ascetism și liniște în care se retrăgeau cei mai sârguincioși călugări întru spiritualitate.
Sfântul Cuvios Sila s-a născut în 1697, la Botoșani, având părinții ortodocși Ion și Ioana. De foarte tânăr, a intrat ca novice la Sihăstria Orășeni, din satul Cristești, Botoșani. În anul 1714, la vârsta de 17 ani, a mers la Sihăstria Putna, unde a devenit călugăr prin hotărârea starețului Teodosie.
După ce starețul a adormit întru Domnul, noul părinte spiritual al său, Doroftei, a decis să-l hirotonisească drept diacon și preot și, curând, a primit schima mare. Ca ucenic și ajutor al starețului Dosoftei, Sfântul Cuvios Sila a avut grijă peste treizeci de ani de toate nevoile comunității monahale, luând parte, totodată, la slujbele bisericii și respectând pravila zilnică în chilia sa. În toamna anului 1753, după moartea lui Dosoftei, Sfântul Cuvios Sila a fost ales stareț de către mitropolitul Iacob Putneanul al Moldovei.
Ca părinte spiritual al comunității, a reînnoit viața monahală de la Sihăstria Putnei și, ca un bun administrator, cu binecuvântarea mitropolitului Iacob, a clădit o nouă biserica, dedicată Bunei Vestiri, pe care a împodobit-o cu tot ce era necesar. De asemeni, a construit o nouă trapeză și noi chilii.
Renumit ca părinte confesor și sfătuitor spiritual, Sfântul Cuvios Sila a fost prețuit nu numai de simpli credincioși, ci și de domnii Moldovei Constantin Cehan Racoviță și Grigorie Calimachi, precum și de stareți și ierarhi, călăuzindu-i pe toți cu înțelepciunea sa pe calea mântuirii. Sub îndrumarea Sfântului Sila, călugării Sihăstriei s-au dedicat caligrafierii de manuscrise sfinte incluzând slujbe religioase și scrieri importante ale Sfinților Părinți.
Printre ucenicii săi, cel mai cunoscut a fost episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților. Cuviosul Sila și-a petrecut ultimii ani ai vieții în mari dificultăți și străduințe ce au urmat anexării Bucovinei de imperiul hasburgic, în anul 1774, și limitărilor impuse de noul regim. Mănăstirea nu a mai putut furniza destulă mâncare pentr călugări și a fost silită să împrumute bani și alimente. Conștient de sfârșitul lui iminent, Sfântul Silă l-a numit pe cuviosul Natan la conducerea Sihăstriei Putna și, apoi, le-a cerut iertare tuturor.
Pe 23 aprilie 1783, după aproape 70 de ani petrecuți la Sihăstria Putna, Sfântul Sila a adormit întru Domnul pe care îl iubise și-l slujise atât de mult toată viața sa.
Sfântul cuvios Paisie s-a născut în 1701 și a intrat în traiul monahal în tinerețe. Deși nu a fost stareț la Sihăstrie, a fost ardent în rugăciune, indurând orice pentru credința ortodoxă, în special în timpul stăpânirii străine. De asemeni, a primit de la Dumnezeu darul prorocirii, ce a fost adăugat altor virtuți ce au dus la onorarea sa ca un mare părinte spiritual.
Împreună cu stareții Sila și Natan, a fost martorul nenorocirilor din anii de guvernare austriacă, dar s-a remarcat ca un ascet zelos. A plecat la Domnul în pace pe 16 decembrie 1784.
Cuviosul Natan s-a născut în anul 1717, la Pașcani. A fost cel dintâi locuitor și eclesiarh la mănăstirea Putna, unde a fost hirotonisit ca diacon și, apoi, ca preot.
Dornic de mai multă rugăciune și liniște, s-a retras la Sihăstria Putna, unde a primit schima mare cu numele de Natan. Cuviosul Natan a fost cunoscut ca un foarte priceput părinte confesor, fiind și părintele spiritual al marelui mitropolit Iacob Putneanul. În același timp, sihaștrii și cei credincioși l-au onorat ca un adevărat părinte și păstrător al bunelor ritualuri ortodoxe.
De asemeni, s-a ocupat de caligrafierea de texte sfinte și scrieri de liste memoriale ale fondatorilor. În 1781 a fost desemnat stareț de către Sfântul cuvios Sila. Deși era la o vârstă înaintată, cuviosul Natan a continuat munca spirituală a mentorului său cu zel și sacrificii, conducând comunitatea încredințată lui timp de trei ani și jumătate, în pofida problemelor crescânde generate de ocupația hasburgică.
La finele unei vieți închinate lui Dumnezeu, în sărăcie și puritate, după îndurarea cu mare răbdare și rugă a grelelor poveri ale bolilor, Sfântul Natan a adormit întru Domnul în ziua următoare celei a Nașterii lui Iisus Hristos, pe 26 decembrie 1784.
La scurtă vreme după moartea celor trei Sfinți cuviosi, Sihăstria Putna a fost închisă de administrația austro-ungară ce ocupase nordul Bucovinei. După peste 200 de ani, pe 24 aprilie 1990, la începutul Paștelui, un călugăr de la Putna, însingurat în locurile fostei Sihăstrii, a văzut o lumină cerească deasupra pronaosului ruinelor vechii biserici.
15 mai: Sfântul Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei
Puțin timp după aceea, pe 24 aprilie 1990, când începuse reconstruirea Sihăstriei, mormintele celor trei cuvioși, Sila, Paisie și Natan, au fost găsite în pronaosul vechii biserici, oasele lor, galbene precum ceara, răspândind un parfum dulce. În anii următori, multe minuni au avut loc la altarul acestor părinți.
De aceea, celebrând a 550-a aniversare a fondării mănăstirii Putna și 20 de ani de la reconsacrarea vechii biserici de la Sihăstria Putna, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la întâlnirea din 6-7 iunie 2016, a decis înscrierea printre Sfinți a cuvioșilor Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putna, cu ziua lor de sărbătorire pe 16 mai.
16 mai: Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit

Niciun comentariu: