Biografia lui Galileo Galilei | Viața și realizările

 Galileo Galilei a fost un astronom, matematician, fizician, filosof și profesor italian, care a făcut pionierat prin observarea naturii cu implicații îndelungate în domeniul fizicii. 


De asemeni, a construit un telescop și a sprijinit teoria lui Copernic a unui sistem solar centrat pe soare. Galileo Galilei a fost acuzat de două ori de biserică pentru erezia credințelor sale, și a scris un număr de cărți despre ideile sale revoluționare. 

                                                                 

Biografia lui Galileo Galilei | Viața și realizările

Galileo Galilei s-a născut la Pisa, în ducatul Florenței, pe 15 februarie 1564. A fost primul din cei șase copii ai lui Vicenzo Galilei, un binecunoscut muzician și teoretician al muzicii, și al lui Giulia Ammannati. În anul 1574, familia lui s-a mutat la Florența, unde Galileo și-a început educația formală la mănăstirea Camaldosele din Vallombrosa.


Educația lui Galileo Galilei


 În 1583, Galileo a intrat la Universitatea din Pisa pentru a studia medicina. Înarmat cu o inteligență și o voință prodigioasă, a devenit curând fascinat de multe subiecte, îndeosebi de matematică și fizică. 


Pe când se află la Pisa, a cunoscut viziunea lui Aristotel asupra lumii, pe atunci autoritatea științifică de frunte și singura nesancționată de biserica romano-catolică. 


La început, Galileo a sprijinit această idee, asemeni altor intelectuali din acele vremuri, și a fost pe drumul de a deveni profesor universitar. Totuși, din cauza dificultăților financiare, în 1585, a părăsit universitatea înainte de a absolvi. 


Cariera ca profesor


Galileo a continuat să studieze matematica după părăsirea universității, întreținându-se prin posturi minore de profesorat. 


În această perioadă, și-a început studiul de două decenii al obiectelor în mișcare și a publicat "Mica balanță", descriind principiile hidrostatice ale cântăririi unor mici cantități, care i-a adus o oarecare faimă. Acest lucru l-a ajutat să obțină un post de predare la Universitatea dn Pisa, în anul 1589. 


Pe când se afla acolo, Galileo a făcut legendarele sale experimente cu obiecte în cădere și a scris manuscrisul "Du Motu" ("Despre mișcare"), o îndepărtare de punctul de vedere aristotelian privind mișcarea și căderea obiectelor. Galileo a devenit arogant în privința muncii sale, și critica acerbă a lui Aristotel l-a lăsat izolat printre colegii săi. În 1592, contractul său cu Universitatea din Pisa nu a fost reînnoit. 


Galileo Galilei a găsit rapid o nouă poziție la Universitatea din Padua, predând geometria, mecanica și astronomia. Numirea sa a fost oportună, întrucât tatăl său a murit în 1591, lăsându-l răspunzător de grija pentru fratele lui mai tânăr. 


În decursul șederii sale la Padua, el a a avut prelegeri incitante care i-au atras numeroși adepți, crescându-și pe mai departe reputația și semnificația misiunii sale speciale. 


Fiicele și fiul lui Galileo


În anul 1600, Galileo a întâlnit-o pe Marina Gamba, cu care a avut copii în afara căsătoriei: fiicele Virginia și Livia, și fiul Vincenzo. Nu s-a însurat niciodată cu Marina, posibil din cauza dificultăților financiare și a temerii legate de faptul că ai săi copii nelegitimi îi vor afecta poziția socială. 


El s-a temut că fiicele sale nu vor avea parte de o partidă bună în căsătorie și, când au crescut, le-a trimis la mănăstire. În 1616, la mănăstirea San Mateo, după călugărire, Virginia și-a schimbat numele în Maria Celeste, iar Livia a devenit sora Arcangelo. Maria Celeste a rămas în contact cu tatăl său și l-a sprijinit prin scrisori până la moartea ei. 


Nașterea fiului lui a fost, în cele din urmă, făcută legitimă, iar acesta a devenit un muzician de succes. 


Telescopul lui Galileo Galilei


În iulie 1609, Galileo a aflat despre un telescop simplu creat de meșteșugarii de sticlă pentru ochi olandezi și, curând, și-a dezvoltat unul propriu. În august, a făcut o demonstrație a acestuia unor negustori venețieni, care i-au apreciat valoarea pentru navigație și călăuzire a navelor. Negustorii i-au dat lui Galileo un salariu pentru a produce mai multe telescoape. 


Ambiția lui Galileo Galilei l-a împins mai departe și, în toamna anului 1609, a luat decizia crucială de a-și îndrepta telescopul către cer. Folosindu-l pentru explorarea universului, Galileo a observat luna și a descoperit că Venus avea faze asemeni lunii, dovedind astfel că se rotea în jurul soarelui, ceea ce contrazicea doctrina lui Aristotel că pământul era centrul universului. 


De asemeni, a descoperit că Jupiter avea luni care se roteau în jurul acestei planete, și nu în jurul pământului. În 1631, și-a publicat observațiile despre petele solare care, de asemeni, contrazicea teoria lui Aristotel că soarele era perfect. 


Cărțile lui Galileo Galilei


Galileo a publicat mai multe cărți de-a lungul carierei sale, care includ: 


- "Operările busolei geometrice și militare" (1604), care a revelat abilitățile lui pentru experimente și aplicații tehnologice practice.


- "Mesagerul înstelat", revelând descoperirea lui că luna nu era plată, ci o sferă cu munți și cratere.


- "Discurs despre corpuri în apă" (1612), care a respins explicația aristoteliană a cauzei pentru care obiectele pluteau în apă, spunând că nu era produsă de forma lor plata, ci a greutățîi obiectelor în relația cu apa dislocată de ele. 


- "Dialog despre cele două sisteme principale ale lumii" (1632), o discuție între trei oameni: unul care sprijină teoria heliocentrică a universului a lui Copernic, unul care argumentează contra acesteia și unul care este imparțial. Deși Galileo a clamat că dialogurile erau neutre, era clar că nu era așa. Apărătorul credinței aristoteliene apărea ca un neghiob, încurcându-se în propriile lui argumente. 


- "Discursuri și demonstrații matematice legate de două noi științe" (1638), un sumar al muncii de o viață a lui Galileo la știința mișcării și cea a tăriei materialelor. 


Ce a descoperit Galileo Galilei?


În afară de telescop și numeroase sale descoperiri matematice și științifice, în 1604 Galileo a construit o balanță hidrostatică pentru măsurarea obiectelor mici. În același an, totodată, și-a rafinat teoriile despre mișcare și obiecte în cădere, și a dezvoltat legea universală a gravitației căreia îi sunt supuse toate corpurile din univers. În același timp, a proiectat un tip de termometru simplu. 


Termometrul lui Galileo


Un termometru relativ simplu, cu un glob de sticlă, cunoscut drept termometrul lui Galileo, a fost experimetat de acesta,  bazat pe înțelegerea sa că densitatea lichidelor se schimbă în funcție de temperaturile lor. 


Un termoscop pe care Galileo l-a proiectat (sau a ajutat la proiectarea sa) este similar termometrelor moderne. Înăuntrul termoscopului, un lichid se înalță și coboară pe măsură ce temperatura lichidului crește ori se micșorează. 


Galileo Galilei și biserica


După ce, în 1609, Gelileo și-a construit telescopul, a început să adune tot mai multe dovezi sprijinind deschis teoria lui Copernic, potrivit căreia pământul și planetele se rotesc în jurul soarelui. Teoria lui Copernic ataca doctrina lui Aristotel și ordinea stabilită de biserica catolică. 


În 1613, Galileo a trimis o scrisoare unui student pentru a-i explica cum teoria lui Copernic nu contrazicea pasajele Bibliei, declarând că scriptura fusese scrisă dintr-o perspectivă pământeană și că știința a furnizat o perspectivă diferită, mai corespunzătoare realității. 


Scrisoarea a fost făcută publică și consultanții inchiziției au stabilit că teoria lui Copernic era eretică. În anul 1616, lui Galileo i s-a ordonat să "nu mențină, învețe sau să apere în orice manieră" teoria lui Copernic. Galileo s-a supus ordinului vreme de șapte ani, parțial pentru a-și face viața mai ușoară și, parțial, pentru că era un catolic devotat. 


În 1623, un prieten al lui Galileo, cardinalul Maffeo Berberini, a fost ales ca papa Urban al VIII-lea. El i-a permis lui Galileo să-și continue munca în astronomie și chiar l-a încurajat să o publice, cu condiția să fie obiectiv și să nu susțină teoria coperniana. Acest lucru l-a condus să publice, în 1632, "Dialog despre cele două sisteme principale ale lumii" care a promovat, totuși, teoria lui Copernic. 


Reacția bisericii a fost rapidă, și Galileo a fost chemat la Roma. Cercetările lui făcute de inchiziție au durat din septembrie 1632 până în iulie 1633. De-a lungul celei mai mari părți a acestora, Galileo a fost tratat cu respect și nu a fost niciodată întemnițat. 


Cu toate astea, într-o încercare finală de a-i frânge voința, Galileo a fost amenințat cu tortura și, în cele din urmă, a admis că a sprijinit teoria lui Copernic dar, în privat, a susținut că afirmațiile sale au fost corecte. A fost condamnat pentru erezie și și-a petrecut anii rămași în arest acasă. 


Deși i se ordonase să nu aibă nici un vizitator și să nu-și publice nici o lucrare în afara Italie, a ignorat ambele porunci. În 1634, o traducere în franceză a studiului său al forțelor și efectelor lor asupra materialelor lor a fost publicată și, un an mai târziu, în Olanda au fost publicate Dialogurile sale. 


Cât a rămas acasă, în arest, a scris "Discursuri și demonstrații matematice legate de două noi științe", carte publicată în Olanda, în 1638. În același timp, Galileo a orbit și i s-a șubrezit sănătatea. 


Cu vremea, totuși, biserica nu a mai putut nega adevărul științei. În anul 1758, a ridicat interdicția asupra celor mai multe lucrări sprijinind teoria lui Copernic. Abia în 1835, Vaticanul și-a înlăturat întru totul opoziția față de heliocentrism. 


În secolul XX, mai mulți papi au recunoscut marea operă lui Galileo Galilei și, în 1992, papa Ioan Paul al II-lea și-a exprimat regretul față de felul cum fusese tratat Galileo.


Moartea lui Galileo Galilei


Galileo a murit după ce a suferit din cauza febrei și palpitațiilor inimii, pe 8 ianuarie 1632, la Arcetri, din apropiere de Florența, Italia. 


Contribuția lui Galileo la înțelegerea noastră a universului a fost semnificativă nu numai prin descoperirile sale, ci și prin metodele la care a apelat în utilizarea matematicii pentru a și le demonstra. A avut un rol major în revoluția științifică și a câștigat renumele de "Părintele științei moderne". 


Biografia lui Arhimede | Viața și realizările


Biografia lui Galileo Galilei | Viața și realizările Biografia lui Galileo Galilei | Viața și realizările Reviewed by Diana Popescu on mai 14, 2025 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.