15 mai: Sfântul Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei
Celebrat pe 15 mai, Sfântul Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, s-a născut în Bucovina, pe 20 ianuarie 1719, într-o familie pioasă. Evoluând în spiritul adevăratei dumnezeiri, a intrat în viața monahală când avea numai 12 ani. S-a format spiritual în mănăstirea Putna și cu mitropolitul Antonie al Moldovei (1730-1740), al cărui ucenic a fost.
Observând acest tânăr înzestrat cu înțelepciunea unui bătrân și cu un trai monahal remarcabil, părinții spirituali ai mănăstirii Putna l-au hirotonisit ca preot când avea doar 17 ani și, apoi, la vârsta de 25 de ani, l-au ales stareț al mănăstirii Putna. În anul 1745, a fost ales episcop de Năsăud, unde a tipărit o carte de rituri bisericești slavono-română și a înființat o școală pentru învățarea limbii române, slavone și grecești.
După numai cinci ani, valoarea sa și zelul său au fost argumente hotărâtoare în transferarea sa pe scaunul de mitropolit al Moldovei din Iași. Între anii 1750-1760, a avut o intensă activitate pastorală și socială, promovând tipărirea în limba română și vegherea asupra traducerii unor cărți folositoare sufletului. Reușind să deschidă o tiparniță, timp de zece ani a tipărit 15 cărți rituale și de învățătură, ce au fost utilizate în biserici și mănăstiri din toate regiunile românești.
Grija sa pentru românii din Transilvania, amenințați să-și piardă credința străveche, s-a manifestat prin tipărirea de cărți de apărare a credinței ortodoxe, prin hirotonisirea de preoți și trimiterea de antimise parohiilor fără păstori spirituali din Maramureș și Cluj.
Îngrijorat de ignoranța credincioșilor, Sfântul Iacob a înființat școli și a tipărit cărți cu învățături și slujbe religioase, aducând la lumină și primul abecedar românesc. A instituit pentru copiii din satul Putna prima școală elementară rurală din Moldova. A insistat pentru realizarea unei traducerii a Vieților Sfinților, reprezentând adevărate manuale pentru orice persoană, de orice vârstă, natură și statut, pentru a găsi un model de viață. Totuși, în decursul vieții sale, au fost traduse numai șase volume din 12.
Pe lângă preocuparea pentru mănăstirea Putna, Sfântul Iacob a ajutat și alte mănăstiri și biserici, precum mănăstirea Doljești, biserica Sfântul Dimitrie din Suceava, catedrala episcopală din Suceava, și catedrala mitropolitană din Iași, mănăstirea Sfântul Spiridon, și altele. În decursul domniilor fanariote, a intervenit împreună cu alți ierarhi pentru eliminarea unor forme de oprimare, abolirea iobăgiei din 1749, și eliberarea de tributuri împovărătoare.
Ca apărător al păcii și protector al oamenilor, Sfântul Iacob a cerut, în 1758, hanului tătarilor să se oprească din jefuirea Moldovei, iar în anul următor a oprit o revoltă a oamenilor, impunându-i domnitorului să se ocupe de multe necesități pentru pacificarea țării. Adeseori, a certat unii conducători și, din această cauză, a fost silit să părăsească scaunul mitropolitan în anul 1760, nevrând să permită din nou introducerea unor taxe copleșitoare.
Petrecând ultima parte a vieții la mănăstirea Putna, Sfântul Iacob a continuat să consolideze inițiative din timpul când era mitropolit, întărind mănăstirea material și spiritual. De aceea, a devenit unul din stâlpii ortodoxiei în vremuri dificile ce au venit odată cu pierderea Bucovinei în favoarea imperiului hasburgic, în anul 1775.
Retragerea la mănăstire a fost pentru Sfântul Iacob prilejul de a se adânci în rugăciune pentru purificarea și iluminarea sufletului. Simțind că sfârșitul său este aproape, după Paștele din 1778, s-a dus la schitul Putna și a primit schima mare din mâna părintelui său confesor, luând numele de Eutimie.
14 mai: Sfântul Sfințit Mucenic Terapont, Episcopul Ciprului
Patru zile mai târziu, pe 15 mai 1778, s-a dus în pace la Domnul și a fost înmormântat la mănăstirea din Putna ca nou fondator al acesteia.
Cu prilejul aniversării a 550 de ani de la întemeierea mănăstirii Putna, Sfântul Sinod al Biesericii Ortodoxe Române a hotărât în 2016 să-l includă pe mitropolitul Iacob Putneanul printre Sfinți, cu ziua sa de sărbătorire pe 15 mai, data trecerii sale în veșnicie.
15 mai: Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare
%20jpg.jpg)
Niciun comentariu: