Puterea atitudinii si gandirii pozitive

Studiile de psihologie pozitiva au aratat ca o atitudine pozitiva , impreuna cu o conceptie optimista si o gandire pozitiva au capacitatea de a ne ameliora sanatatea si a ne darui o mai mare fericire .

Se pare ca , atunci cand ai o atitudine pozitiva fata de viata , ai mai mari sanse de a trai mai mult si mai bine , dar si de a te bucura intr-o mai mare masura de succes.

Ce este atitudinea ?

Atitudinea reprezinta o pozitionare mentala fata de un mod de gandire sau traire , sau o orientare personala catre credinta ta intima .O atitudine pozitiva este , asadar , tendinta generala de a fi optimist si increzator in realizarea sperantelor tale.

Puterea gandirii pozitive

O atitudine pozitiva si o gandire optimista aparute timpuriu in viata pot prezice o stare buna de sanatate si capacitatea de a trai intr-un mod fericit.Un studiu realizat la Universitatea din Harvard a aratat o corelatie stransa intre gandirea optimista a studentilor si sanatatea de care s-au bucurat mai tarziu, dupa varsta de 40 de ani.

In cartea sa , “Un abecedar in psihologia pozitiva” , Christopher Petersen subliniaza ca “…optimismul are beneficii demonstrate , iar pesimismul ne incarca cu dificultati…Optimismul a fost intotdeuna legat de o stare de spirit pozitiva si un bun moral , de perseverenta si capacitate de rezolvare eficienta a problemelor , de o cariera reusita in studiile universitare , atletism , armata si succes politic , popularitate , sanatate si chiar o viata mai lunga si eliberare de orice fel de trauma.”

Chiar daca ai fost pesimist si ai avut o gandire negativa de-a lungul unui mare interval de timp , niciodata nu este prea tarziu sa iti schimbi modul de gandire si sa te bucuri de beneficiile unei atitudini pozitive.

Caracteristicile atitudinii pozitive si optimismului

Optimistii cred ca sunt meniti sa intalneasca in viata numai lucruri bune si, din aceasta cazuza , lucrurile bune apar , in general , in calea lor.Daca , in schimb , li se intampla ceva rau , optimistii sunt inclinati sa creada ca acesta este doar un accident izolat , o anomalie sau ceva care le-a scapat de sub control ; optimistii sunt convinsi ca asa ceva nu se va mai intampla si ca lucrurile vor merge mai bine in viitor.

Gandirea pozitiva necesita practica

Daca esti o persoana ale caror prime ganduri despre intelesul unui lucru sau eveniment intamplat au o tenta negativa , ar trebui sa te incurajeze faptul ca primul pas catre o atitudine pozitiva si o gandire pozitiva consta in a-ti permite inca un gand despre lucrul sau evenimentul respectiv.Gandurile sunt sub controlul nostru.Modul tau pesimist de gandire reprezinta o obisnuinta , iar obisnuintele pot fi schimbate.

Atunci cand iti surprinzi un gand pesimist despre un eveniment din viata ta , mai intai trebuie sa evaluezi realitatea.In ce a constat evenimentul ? Care sunt faptele (si nu temerile tale interioar ) ?
Intr-o urmatoare etapa , trebuie sa te gandesti la o explicatie alternativa a evenimentului si la evenimente viitoare.Atunci cand masina ta veche incepe subit sa scoata un zgmot suspect , te poti cufunda intr-o atitudine pesimista , gandindu-te la cat de scumpa va fi reparatia, sau poti apela la atitudinea optimista , spunandu-ti ca poate o mica reparatie va rezolva problema.

Incearca sa urmezi acest tipar de gandire , repetandu-ti zilnic o afirmatie precum : Atunci cand am un gand negativ , trebuie sa evaluez faptele si sa ma gandesc la alternative pozitive care se conformeaza , de asemeni, faptelor.

Daca practici sistemul de gandire pozitiva descris mai sus , in curand, acest tip de atitudine va incepe sa apara in tine in mod natural.La un moment , ai putea fi uimit de descoperirea ca , pur si simplu, incepi sa te simti mai bine prin inglobarea acestei atitudini pozitive.

Va fi necesar , cu timpul, sa inveti sa folosesti afirmatiile pozitive , care iti pot intari atitudinea pozitiva.

Mecanismul de dezvoltare personala ar putea fi exprimat prin urmatoarea formula :

Gandire pozitiva + afirmatie pozitiva = atitudine pozitiva


Afirmatiile pozitive si exersarea atitudinii

O afirmatie este un declaratie, o intarire sau o afirmare a unei puternice credinte.Folosirea regulata a afirmatiilor pozitive consolideaza gandirea pozitiva si poate infrange efectele unei anterioare atitudini negative.Folosirea zilnica a afirmatiilor pozitive poate fi o eficienta cale de antrenament personal atunci cand structura generala a afirmatiei este bine inteleasa si utilizata.

Ce este o buna afirmatie pozitiva ?

Structura unei astfel de afirmatii este de o importanta vitala. Daca cuvintele folosite nu sunt potrivite , afirmatia poate avea un efect advers.

Primul si cel mai important lucru care trebuie stiut despre o eficienta afirmatie este ca ea trebuie sa fie construita la persoana intai.Orice afirmatie pozitiva puternica incepe cu prenumele “Eu”.

O a doua cerinta este una care le da batai de cap multor oameni : afirmatia trebuie sa fie la timpul prezent.In caz contrar , potentialul afirmatiei este cu mult diminuat.

Cu cateva exceptii , primele doua cuvinte ale afirmatiei trebuie sa fie “Eu sunt”.Cuvintele “Eu sunt” incorporeaza prima persoana si timpul prezent , conferind afirmatiei un puternic inceput.Un exemplu de afirmatie eficienta poate fi : “Eu sunt o persoana pozitiva”.

In acest punct , multi oameni fac o mare greseala.Intrucat nu se comporta inca ca o persoana pozitiva , ei incearca sa evite timpul prezent , preferand o declaratie mai slaba , de genul : “Voi incerca sa fiu o persoana mult mai pozitiva.”

Daca vei citi aceste doua exemple cu voce tare , vei simti imediat diferenta de energie si forta.

Incarcatura emotionala si afirmatia puternica zilnica

Oamenii insufletiti de sentimente pot ingloba cu o mai mare usurinta o afirmatie zilnica.Pasiunea emotionala de a atinge un obiectiv reprezinta o inepuizabila sursa de energie si furnizeaza hotarare in relizarea unui tel.Declaratia “Eu sunt” poate fi o afirmatie ferma si emotionala / pasionala. Declaratia de tipul “Voi incerca” este numai una a sperantei si a visului.

Pentru a potenta o afirmatie pozitiva ii poti adauga o incarcatura emotionala sau afectiva , precum in urmatorul exemplu : “Sunt mandru si fericit acum pentru ca sunt o persoana pozitiva”.

In crearea si folosirea unei afirmatii pozitive sunt implicate si alte aspecte , precum vizualizarea , modalitatea in care obisnuinta gandirii poate contrabalansa o eficienta afirmatie pozitiva , si constientizarea afirmatiilor accidentale.

Copyright © diane.ro
Puterea atitudinii si gandirii pozitive Puterea atitudinii si gandirii pozitive Reviewed by Diana Popescu on martie 06, 2010 Rating: 5

11 comentarii:

  1. e bine ce ziceti dar la mine nu a functionat. se intampla totul pe dos

    RăspundețiȘtergere
  2. Merge 2-3 zile dupaia cade totul

    RăspundețiȘtergere
  3. E foarte bine ce spui! La mine motivatia dispare daca nu am o sustinere continua... Nush ce sa fac!

    RăspundețiȘtergere
  4. oameni buni.......asta chiar functioneaza si nu de azi de ieri ci de sute de ani.....mari personalitati ale lumii cunosteau aceste lucruri....insa......rezultatul nu apare peste noapte ......in plus treb sa si credeti si sa si simtiti asta.....ceea ce-i dati voi Universului se materializeaza prin ceea ce in simtiti in mom respectiv nu mecanic sau verbal.....tocmai aici e problema....puterea de imaginatie si increderea....bafta tuturor!!si sigur ati reusit acum sa pricepeti si veti persevera

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca vei descoperi intelepciunea in lumea ta interioara, vei
    invata sa discerni posibilitatile minunate care stau intr-o stare
    latenta in aceasta lume si vei capata puterea de a materializa orice
    in lumea ta exterioara.
    Lumea interioara este atelierul in care oamenii puternici isi cultiva curajul,
    sperantele, entuziasmul, increderea si credinta cu ajutorul carora acced
    la acea inteligenta superioara care le largeste viziunea si le ofera mijloacele
    practice necesare pentru a-si materializa aceste dorinte.
    Eficienta mentala depinde intru totul de armonia interioara.
    Concluzia oricarei minti care este "treaza" si care cunoaste puterea
    gandirii corecte si a actiunii constructive este ca orice om se poate
    transforma, se poate imbunatati,se poate recrea, isi poate controla
    mediul si schimba propriul destin.
    Cine se considera copilul Fortunei,este inca limitat de propriile
    paterne mentale dobandite sau asimilate dintr-o gandire gresita, programata
    sistematic si axata pe propriile convingeri sau observatii absorbite in mod
    constient din lumea exterioara.
    Cheia este simpla:Oportunitatea urmeaza perceptia...Actiunea urmeaza inspiratia..
    Cresterea urmeaza progresul.
    Principiul spiritual prevaleaza intotdeauna, fiind urmat inevitabil de reflectarea
    lui in posibilitatile infinite si nelimitate ale realizarii subiectului in planul exterior....material.
    Suntem singurii responsabili pentru propria noastra fericire sau nefericire!
    Avem capacitatea si forta necesara de a ne trai viata dupa propriul scenariu
    creat de noi si in totalitate acceptat de catre constiinta si fiinta noastra.
    Una din marile erori cu care am fost programati este teama.
    Teama de a nu face bine un lucru, teama de singuratate, teama de esec, teama zilei de maine, etc.
    La baza oricarei emotii negative sta cel una dintre cele mai complexe dintre ele...si anume VINA!
    Totodata, teama ne modeleaza mentalitatea de victima si ne situeaza pe scara celor
    care gandesc ca propria existenta le este guvernata de forte sau entitati pe care nu le pot controla.
    Desigur tu poti controla aceste circumstante prin gandurile tale, respectiv printr-un mod de gandire corect si armonios.
    Creeaza-ti o lume interioara perfecta si cea exterioara o va copia fara greseala in viata reala!
    De aceea este extrem de important ca TU sa te simti bine, sa-ti cresti vibratia prin ganduri si situatii bine alese.
    Cel bogat se va imbogati si mai tare, deoarece constiinta bunastarii si faptul ca asteapta din ce in ce mai multe bogatii de la Dumnezeu, care este omniprezent, atrag catre el din ce in ce mai multa bunastare, sanatate si oportunitati.
    Inchipuie-ti ca esti plin de succes, bunastare si fericit. Incearca sa simti aceasta stare ca pe o realitate traita si, cu toate dificultatile aparente si piedicile ce-ti stau in cale, imaginea ta reprezentativa se va realiza.
    Gandirea creatoare este dominata de un ideal maret, in timp ce gandirea pasiva
    este dominata doar de aparente!
    Stiinta gandirii corecte este singura stiinta! Ea le include pe toate celelalte!
    Aceasta stiinta ne invata ca educatia corecta a mintii este transcede din paterne
    mentale care tind sa devina "obisnuinte" care se transforma in caracter si in final
    compun un destin!Indiferent daca tu Crezi ca poti sau nu poti...in ambele cazuri ai dreptate!
    Cine realizeaza aceasta unitate cu Principiul Universal, pare pentru ceilalti semeni,
    favorizat de soarta, intrucat a descoperit sursa sanatatii perfecte. a bogatiei, fericirii si puterii!
    Exista oare limite?...Sunt convins ca doar cele pe care noi insine ni le impunem!
    Succes
    BOGDAN

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu sunt o persoana pozitiva si stiu sa privesc de cele mai multe ori partea plina a paharului. Nu iau in seama lucrurile si intamplarile care ma deranjeaza si fac din ele ceva bun. EX: Daca cineva ma uraste, inseamna ca se gandeste la mine. Sunt foarte multe feluri de a privi viata, iar eu o privesc ca pe ceva trecator, ca pe un fluture despre care stiu ca maine s-ar putea sa dispara.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ai mare dreptate,Bogdan,bineinteles ca toti cei care si-au spus parerea aici au dreptatea lor,eu am inteles din experienta de viata de pana acum ca diferenta o face atitudinea,ca destinul sau Divinitatea contribuie cu doar 5% in viata noastra,restul tine de felul in care gandesti si actionezi.Singura ta munca e sa iti imaginezi,ai incredere in tine si visele iti vor deveni realitate.

    RăspundețiȘtergere
  8. TOTUL e sa VREI! DACA VREI SA AI O ATITUDINE POZITIVA, O AI! cAT TIMP? Cat VREI!

    RăspundețiȘtergere
  9. Din punctul meu de vedere,cred ca aceste subliminale le primim si inmagazinam de la nastere...prin parinti,profesori etc.Sunt ideile societatii in care traim ,anturajului in care ne scaldam...iar de ai norocul sa te nasti intr-o familie cu un psihic sanatos si pozitiv, ai si tu la randul tau o viata pozitiva ptr ca fundatia ...soclul...a fost bine inradacinat si finisat.De aceea 2 oameni nu sunt la fel...fiecare are alte convingeri,alte idei,idealuri...etc ,iar daca tu ajungi la concluzia ca mergi spre pesimism,e bine sa incepi cu subliminale,afirmatii pozitive,
    Multi vad ca aduc multumiri pe youtube,celor care fac ceva videoclipuri cu afirmatii...sau celor care scriu afirmatii pozitive mura-n gura....insa corect este ca fiecare sa-i aleaga afirmatiile dupa inima si sufletul lor,in functie de dorintele lor...in functie de slabiciunile lor...si acestea se pot realiza cu programul Picasa ...audio,video,scris
    Un alt program ptr subliminale "program de Mesaje subliminale" il puteti descarca de pe google,introduceti afirmatiile care le doriti si el va rula pe ecran fara sa deranjeze cat lucrati la pc.Succes voua si spor la treaba

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu va spun parerea personala.Este bine in viata, cat iti sta in putinta, sa incerci sa te indepartezi de oamenii care nu gandesc pozitiv si care nu au o explicatie normala a acestei gandiri(sa stiti ca sunt multe persoane de acest gen).Daca esti o persoana care iti place sa inveti, sa muncesti nu sta alaturi de oameni care doar se vaita si asteapta "sa fie ajutati".Echipa se formeaza cu persoane de acelasi gen, care se completeaza in gandire si in fapte.Daca nu te departezi de astfel de persoane exista doua variante :ori te trag inapoi din toate punctele de vedere, ori te angajajezi sa le insufli "pofta de viata" care nu intotdeauna are rezultate pozitive, ci este un risc asumat.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.