Zilele Babelor – Traditii si superstitii

Primele 9 zile ale primaverii calendaristice , numite in traditia populara “zilele babelor” , aduc cu ele o vreme capricioasa, schimbatoare , in care razele calde ale soarelui se intrepatrund cu ploaia , lapovita sau chiar viscolul.Din cauza acestui aspect nedefinit sau imprevizibil , se spunea ca babele sunt bune , iar mosii , unchesii ori sfintii (marcand zilele dintre 10 si 19 martie) sunt buni.

Vremea incerta dintre 1 si 9 martie se datoreaza , conform legendei , celor 9 cojoace lepadate zi de zi de catre Baba Dochia .Odata dezbracate , cojoacele sunt insusite de surorile Dochiei , purtand drept nume diminutive ale denumirilor zilelor saptamanii : Lunica , Martica , Marcuriana , Joita , Virita , Sitita , Domnica.

Potrivit unui stravechi obicei popular , numit uneori “pusul babelor” , , copiii, iar in alte zone , femeile si barbatii , isi “alegeau cate o baba”, adica una din zilele dintre 1 martie si 9 martie .
Vremea dintr-o anumita zi sau “baba” avea darul de a prezice cum va fi viata celui care a ales-o in anul in curs ( vreme frumoasa : fericire , belsug , impliniri ; vreme urata : necazuri, saracie , dificultati).Pe de alta parte, exista superstitia ca evenimentele meteorologice din ziua respectiva marturisesc , de fapt, caracterul , sufletul sau personalitatea persoanei care a ales-o drept baba.In unele regiuni ale Romaniei exista credinta ca baba selectata de catre un flacau ii putea dezvalui acestuia felul in care ii va fi nevasta : urata, frumoasa , bogata , saraca , fertila sau stearpa , rea sau binevoitoare , acra ori vesela.

Cele mai multe dintre superstitiile legate de babe se refera la ziua de 1 martie, ziua babei Dochia sau a “capului de primavara.Potrivit traditiei, daca in aceasta zi este vreme frumoasa , atunci vom avea parte de o primavara si o vara la fel de placute ori rodnice.In vechile obiceiuri romanesti , in ziua Dochiei nu se muncea , in caz contrar Baba cea rea aducand vreme friguroasa in urmatoarele zile ale lui martisor sau necazuri , mai ales asupra femeilor.Nu se toarcea , pentru ca de intai martie Babei Dochia i-au inghetat mainile pe furca ; nu se scoteau vitele la pasunat pentru a avea parte de viata in acel an . Unele femei incercau sa o induplece pe Baba Dochia sa le lase sa lucreze fierband in ziua de 1 martie bostan alb pe care il dadeau de sufletul babei .

In trecut , ziua Babei Dochia era respectata cu sfintenie , pentru ca frigul sa nu aduca pagube pe campii si oamenii sa fie ocrotiti de furtuni , pentru ca ploaia sa nu fie zgarcita cu tarinele satenilor si anul sa se implineasca in belsug de roade.Baba Dochia avea capacitatea de a feri de inec , a ajuta animalele sa se ingrase sau a apara vitele de boala .

Copyright © diane.ro
Zilele Babelor – Traditii si superstitii Zilele Babelor – Traditii si superstitii Reviewed by Diana Popescu on martie 01, 2010 Rating: 5

4 comentarii:

  1. PRIMAVARA ESTE UN ANOTIMP PLIN DE SURPRIZE

    RăspundețiȘtergere
  2. ai uitat sa mentionezi ca zilele se aleg in functie de data nasterii, de exemplu daca cineva e nascut intre 1 si 9 ca data, ziua de nastere reprezenta baba lui, daca cineva e nascut dupa data de 10, se aduna numerele intre ele pana se ajunge la un numar singular.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.