Amintirea care te face sa uiti | Efectul amnezic al visarii cu ochii deschisi

Atunci cand mintea iti umbla razna este dificil sa iti amintesti ce ti s-a intamplat inainte ca atentia sa ti se risipeasca.
Un nou studiu stiintific a descoperit ca acest efect este si mai puternic atunci cand visezi cu ochii deschisi la lucruri petrecute cu mult timp in urma .

Psihologii cunosc foarte bine rolul major al contextului ori imprejurarilor in procesul de amintire. Daca izolezi un fapt trecut de contextul sau va fi foarte greu sa ti-l mai amintesti. Cercetari stiintifice anterioare au scos la iveala ca gandirea “imprastiata” , visarea cu ochii deschisi ori ratacirea gandurilor blocheaza accesul memoriei la trecutul recent. O echipa de cercetatori americani de la universitatea Greensboro din Carolina de nord si universitatea de stat din Florida au vrut sa afle mai mult , si anume in ce fel continutul viselor cu ochii deschisi afecteaza capacitatea de accesare a amintirilor recent acumulate.

In cadrul unui experiment , li s-a cerut participantilor sa priveasca o lista de cuvinte de pe ecranul unui calculator , ca apoi sa sa li se spuna sa se gandeasca la casa lor asa cum au lasat-o in acea dimineta , fie la casa parintilor lor , vizitata cu cateva saptamani in urma. Dupa aceasta , subiectilor li s-a cerut sa urmareasca o a doua lista de cuvinte.La finalul testului , participantii au trebuit sa isi reaminteasca cat mai multe cuvinte de pe cele doua liste.
Subiectii care s-au gandit la locul in care fusesera cu cateva ore mai inainte si-au amintit mai multe cuvinte de pe cea dintai lista fata de cei care au rememorat locul in care fusesera cu cateva saptamani mai inainte. Cei care s-au gandit la o vacanta petrecuta in SUA si-au adus aminte un mai mare numar de cuvinte decat cei ce fusesera in vacanta in strainatate.

O aplicatie practica a acestui studiu poate fi aceea de a-i ajuta pe oamenii care isi doresc sa uite anumite lucruri, de obicei neplacute . In concluzie , daca exista un eveniment sau o situatie pe care vrei sa o dai uitarii , cel mai bine este sa iti aduci in minte o amintire dintr-un trecut cat mai indepartat.

Sursa : sciencedaily.com


Copyright © diane.ro


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


De ce visezi ? | A visa inseamna a gandi ?

Spune-mi cine esti , ca sa iti spun cine iti sunt prietenii

Masca , o deghizare si o dezvaluire a fiintei tale
Amintirea care te face sa uiti | Efectul amnezic al visarii cu ochii deschisi Amintirea care te face sa uiti  | Efectul amnezic al visarii cu ochii deschisi Reviewed by Diana Popescu on iulie 28, 2010 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.