Cat valoreaza ceapa | O poveste cu talc

A fost odata un om caruia ii placeau calatoriile si aventurile, pe nume Saul Visatorul. Intr-o zi, un intelept ratacitor i-a povestit despre o tara in care nu era cunoscuta ceapa. "Nu au ceapa? " a exclamat Saul Visatorul." Cum pot sa se bucure de mancare fara ceapa? Trebuie sa merg intr-acolo si sa ii fac sa afle despre acest minunat fruct al pamantului."

Fara sa mai stea mult pe ganduri, si-a incarcat caruta cu ceapa si a dat bice calului. Dupa o lunga calatorie, a ajuns in cele din urma in tara despre care ii vorbise inteleptul si s-a indreptat direct catre palatul imperial, unde a fost primit chiar de suveran.

"Maiestate, iti aduc o noua planta, care are calitatea unica de a imbunatati aroma oricarui fel de bucate. A o gusta reprezinta un deliciu pentru cei cunoscatori. Te indemn sa o incerci cat mai repede." "M-ai facut curios," a raspuns imparatul. "Voi gusta din planta ta, dar te avertizez ca daca este daunatoare iti vei perde capul."

Dineul la care urma sa serveasca ceapa s-a transformat intr-un adevarat eveniment oficial, la care au fost invitati toti curtenii, ministrii si nobilii din imperiu. Felurile de mancare, gustate mai intai de catre Saul Visatorul, au fost puse in fata tuturor invitatilor si a alesilor oaspeti. Reactia fata de ceapa a fost nemaipomenita! Gustul, mirosul si suculenta cepei au fost ridicate in slavi de toata lumea. Imparatul i-a cerut imediat lui Saul sa ii dea intreaga incarcatura din caruta si i-a dat in schimb greutatea cepei in aur.

Atunci cand Saul s-a intors in satul sau, un comitet de cetateni de seama l-au primit in mod festiv si l-au felicitat pentru succesul lui. Vreme de mai multe ore, Saul Visatorul a povestit despre splendorile si minunatiile vazute in acea tara indepartata, in care aurul valora la fel de mult precum ceapa.

Unui om strecurat prin multimea de ascultatori, numit Kolbojnik, care visa de cand se stia sa ajunga bogat, i-a trecut prin cap o idee mareata, despre cum putea sa castige o comoara mult mai mare decat Saul Visatorul. Usturoiul! Nu era oare acesta nu doar mai pretios, dar si infinit mai gustos si mai aromat? De ce sa nu stranga cativa saci cu aceasta delicatesa si sa ii duca in acea tara indepartata ? Daca lui Saul ii dadusera aur in schimbul cepei, el ar fi putut sa primeasca diamante pentru usturoiul sau. Kolbojnik si-a incarcat caruta cu usturoi si a pornit in graba catre vestita imparatie.

La fel ca si Saul, de indata ce a ajuns la destinatie, a cerut sa fie primit la palatul regal. Si, asa cum se astepta, usturoiul a fost si mai laudat decat ceapa. Imparatul s-a sfatuit vreme indelungata cu consilierii sai despre ce rasplata sa ii dea nobilului oaspete. Dupa parerea lor, aurul nu era indeajuns de valoros pentru o asemenea delicioasa planta care i-ar fi incantat chiar si pe Dumnezeu si pe ingerii sai. In cele din urma, s-au hotarat sa ii ofere strainului cel mai pretios lucru pe care il aveau.
In acest fel, Kolbojnik s-a intors acasa cu cinci saci de ceapa.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Stii sa iti asculti iubirea ? | O poveste cu talc

Cum iti inseli destinul | O poveste cu talc

Comoara | O poveste cu talc
Cat valoreaza ceapa | O poveste cu talc Cat valoreaza ceapa | O poveste cu talc Reviewed by Diana Popescu on august 13, 2010 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.