Nonsensurile minții- poveste cu tâlc

Un înţelept mergea, într-o zi, prin piaţă, însoţit de discipolii lui, căutând, ca de obicei, un lucru mărunt din care să extragă o învăţătură.
La un moment dat, Junaid, căci aşa se numea înţeleptul, a observat un om  ce tragea dupa el, cu o funie o vaca si i-a strigat acestuia să se oprească, iar ucenicilor  le-a spus:
- Veniţi lângă acest bărbat şi vaca lui, căci, am de gând să va împărtăşesc o nouă lecţie.


Omul s-a oprit, întrucât îl cunoştea, din auzite, pe înţelept şi era curios să afle ce fel de învăţătură va da despre el învăţăceilor.
Junaid şi-a întrebat discipolii:
- Va întreb un singur lucru. Cine credeţi că este legat de cine, omul de vaca lui sau vaca de om
- Desigur, au răspuns ucenicii. Vacă este legată de om. Omul este stăpânul, el ţine frânghia, iar vacă îl urmează oriunde merge dânsul. El este stăpânul, iar vaca îi este sclavă.

Junaid le-a zis:
- Priviţi cu atenţie, apoi a tăiat cu un cuţit frânghia, iar vaca a rupt-o la fugă unde vedea cu ochii.
Bărbatul a luat-o la goana după animalul sau, iar Junaid a spus:
- Uitaţi-vă ce se întâmplă! Abia acum vă daţi seama cine este stăpânul: vaca nu este deloc interesată de om! De fapt, a zbughit-o de lângă el, imediat cum s-a văzut liberă.

Junaid s-a adresat în continuare discipolilor săi:
- Mintea voastră este în aceeaşi situaţie. Toate nonsensurile pe care le purtaţi în ea nu sunt interesate de voi. Voi sunteţi interesate de ele, le ţineţi cumva adunate grămadă în minte şi , în acest fel, deveniţi cu vremea nebuni. În momentul în care va pierdeţi interesul faţă de nonsensuri, în clipa când va daţi seama de deşertăciunea lor, ele vor începe să dispară la fel cum a încercat să evadeze vaca.



Sursa:  Osho

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Cum se da un sfat ? | O poveste cu talc

Dragoste oarba | O poveste cu talc

Fereastra catre lume | O poveste cu talc
Nonsensurile minții- poveste cu tâlc Nonsensurile minții-  poveste cu tâlc Reviewed by Diana Popescu on iunie 29, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.