Simbolurile lunii octombrie


Octombrie, a zecea luna a anului din calendarul gregorian, şi-a căpătat numele din cuvântul latin “octo”, semnificând “opt”, întrucât era a opta luna din calendarul roman . 
Asociată cu toamna în emisfera nordică şi cu primăvară în cea sudică, luna octombrie include zodiile Balanţei şi Scorpionului. 


Simboluri şi semnificaţii în luna octombrie 


Potrivit tradiţiei astrologice, simbolurile specifice oamenilor născuţi în octombrie sunt florile de gălbenele, pietrele de opal şi turmalina şi arborii: scoruşă (scorusul de munte), arţar şi castan. 


Pietrele lunii octombrie : opalul şi turmalina 

Opalul, supranumit Piatra lui Cupidon sau Piatră speranţei , aflat sub guvernarea Lunii este o piatra sacra pentru toate divinităţile Selenei,  înzestrata cu darul de a inspiră pasiunea şi dragostea şi a stimula exprimarea emoţională. Opalul este o gemă unică, caracterizată de splendide jocuri de culori, putând relevă o mare bogăţie de nuanţe, atunci când este privit în lumina sau este amplasat pe un fundal negru. Cele mai populate varietăţi ale acestei pietre sunt cunoscute prin culorile strălucitoare asemeni unor confeti ivite pe o tonalitate de negru sau alb. În timp ce este poziţionată diferit, culorile se schimbă, trecând prin toate nuanţele curcubeului, un joc de nuanţe datorat difractiei luminii în structura cristalină sferică. 
Datorită proprietăţii de a reacţiona faţă de căldură, există credinţă că opalul ar putea prezice apariţia unei boli. De fapt, temperatura crescută a corpului omenesc îi îndepărtează strălucirea, dându-i un aspect mat şi şters. De asemenea, se spune că atunci când nu este purtat de cineva născut în luna octombrie, opalul sfârşeşte, mai devreme sau mai târziu, prin a se crapa. 
Potrivit unor superstiţii, opalul ajută la realizarea conexiunii dintre conştient şi subconştient şi are capacitatea de a da strălucire aurei. Se spune că alina afecţiunile gâtului (opalul albastru), învigorează sexualitatea sau relaţiile sexuale (opalul de foc mexican), vindecă şi eliberează traumele emoţionale transmise din vieţile anterioare (opalul de Oregon), sau amplifică impulsurile şi comportamentele negative (opalul alb). 

Turmalină este formată din cristale hexagonale, prismatice , cu o secţiune striată pe lungime , şi poate fi întâlnit în culori precum albastru, verde, roz, roşu, galben, castaniu, negru şi în două ori trei culori. Turmalina este piatra dragostei sincere şi un simbol al vitalităţii. Unii oameni îl poartă că talisman pentru a atrage un iubit / o iubita , a împrăştia frică şi a-şi echilibra aura. Totodată, se zice că reduce mania, gelozia şi sentimentul de nesiguranţă. 
Turmalina erde este vestită pentru proprietatea de a atrage banii şi succesul, în timp ce, acea roz este utilizată pentru îndepărtarea temerilor, protejarea aurei faţă de negativism şi inducerea unui simţământ de pace şi calm. 


Floarea lunii octombrie : gălbeneaua 

Calendula, denumirea latină a gălbenelei provine din acelaşi termen latin că şi cuvântul calendar, întrucât această floare înfloreşte pe parcursul unei lungi perioade de timp. Gălbeneaua este numită în limba engleză şi marigold- aurul Mariei  , întrucât , potrivit legendei , Fecioara Maria purta la san această floare. 
Se spune că florile de gălbenele te pot apară contra vrăjitoriilor. Dacă visezi gălbenele, florile de aur îţi prezic că vei câştiga în curând o mare suma de bani. 
În Wales , se credea că atunci când se deschid la ora 7 dimineaţa , florile de gălbenele anunţă o zi ploioasă. În aceeaşi regiune, se credea că oricine culege sau sau priveşte o gălbenea riscă să se molipsească de darul beţiei. 
În Mexic, gălbeneaua este poreclită floarea morţii, pentru că, conform unei tradiţii, ea se iveşte din sângele băştinaşilor ucişi de invadatorii spanioli. Cu ocazia “zilei morţilor” din Mexic, florile de gălbenele sunt folosite pentru a împodobi pietrele funerare. 
În limbajul victorian al florilor, gălbeneaua are, deopotrivă, o bună şi o proastă reputaţie , purtând în special semnificaţia de grijă, disperare şi părere de rău. Ea este un simbol al angoasei mentale, fiind asociată şi cu dragostea neîmpărtăşită , durerea sufletească şi furia. 


Copacii lunii octombrie : arţarul , scorusul de munte şi castanul 


Despre simbolurile , semnificaţiile şi legendele acestor arbori poţi citi în articolele : simbolurile lunii aprilie şi simbolurile lunii mai . 


Evenimente şi tradiţii din luna octombrie 

Luna octombrie a devenit cunoscută sub numele de “octombrie roşu” datorită revoluţiei octombriste din Rusia, deşi, conform calendarului gregorian , revoluţia rusească a început în noiembrie. 
În secolul XIX, luna octombrie a fost consacrată cinstirii rozariului în ţările de credinţă româno-catolică. 
Slavii o numea “luna galbenă”, pentru că , în această periodă, frunzele capătă paloarea toamnei; anglosaxonii îi spuneau “Winterfylleth” , din credinţa că, odată cu luna plină-fylleth, din această luna, îşi făcea simţită prezenţa iarna. 





Copyright ©diane.ro

Articole asemanatoare in blog:

Simbolurile lunii august

Simbolurile lunii iunie

Simbolurile lunii iulie

Simbolurile lunii septembrie
Simbolurile lunii octombrie Simbolurile lunii octombrie Reviewed by Diana Popescu on octombrie 02, 2010 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.