Sfânta Maria Mare în superstiţii şi tradiţii româneşti

Toamna începe să ne zâmbească galeş, aşa că bărbaţii ar trebui să îşi agaţe pălăriile în cui şi să îşi îndese pe cap căciulile, fără a le scoate cu nici un preţ atunci când nu sunt sub acoperământul unei case.
Dacă eşti nemăritată, caută neapărat nişte frunze de năvalnic şi pune-ţi-le degrabă în sân.
Nu lăsa candela să se stingă nici o clipă, spală icoana Maicii Domnului cu apă de busuioc şi aşează în dreptul ei flori proaspete, abia culese.
Numai în acest fel ai şansa de a-ţi zări în prag bărbatul care ţi-e ursit drept soţ.
Nu care cumva să mergi de-a îndărătelea ori să îţi tunzi părul şi să îl slobozeşti la gunoi! Să nu te pună păcatul să aprinzi focul în vatră sau să pui mâncare pe foc !

Sfanta Maria
Chiar nu ştii ce se întâmplă?
Ei bine, este 15 august.
E ziua Sfintei Maria Maria Mari sau a SântăMăriei, mama lui Iisus, recunoscută în folclorul vechi românesc drept "Mama Pământului"!
Este vorba despre o sărbătoare numită în credinţa creştin ortodoxă Adormirea Maicii Domnului sau Uspenia (din cuvântul slav "uspenije" , adică "dormit").

Cu toate că unii spun că nu este potrivit ca cineva din cei peste 2.200.000 de români purtând numele de Maria, Marian, Mariana, Marin, Marina, Mioara, Marilena sau Mărioara să îşi serbeze ziua onomastică pe dată de 15 august, chiar biserica ortodoxă recunoaşte că, în cazul unui personaj sfânt de o asemenea importanţă, nu este cazul să se vorbeacă despre moarte, ci numai despre o adormire sau o trecere binecuvântată către tărâmurile pure ale raiului.
La urma urmei, pe 15 august, de Sfânta Maria, au loc an de an festivităţile legate de Ziua Marinei .

Iată alte câteva tradiţii şi superstiţii populare româneşti asociate cu ziua Sfintei Maria Mari:


  • - Femeile dau de pomană celor săraci mici faguri de miere, prune, struguri timpurii şi apă, alături de o lumânare aprinsă, astfel încât Fecioara Maria să intervină pe lângă Domnul pentru iertarea păcatelor celor morţi şi izbăvirea sufletelor lor. De altfel, se spune că Maica Domnului va arunca un năvod în iad în ziua judecăţii de apoi, iar sufletele osândiţilor vrednici să se prindă de el se vor putea bucura de iertarea păcatelor.



  • - Pe 15 august, trebuie să te rogi cu sufletul deschis şi fără nici o oprelişte la icoana Sfintei Maria, în special dacă îţi doreşti să te căsătoreşti, să te însănătoşeşti după o boală, să naşti uşor şi să ai parte de copii sănătoşi şi băftosi. Femeile însărcinate ar trebui să păstreze cu sfinţenie postul de Sântămăria, mai ales pe 14 august, ziua Cercurilor Sfintei Maria, când nu au voie să lucreze în nici un fel.



  • - Dacă în preajma zilei de 15 august înfloresc trandafirii, se prevesteşte o toamna lungă şi caldă, cu belşug de ploi, recolte bogate şi mult soare.



  • - Odată cu Sfânta Maria Mare pot începe semănăturile de toamnă şi turmele de oi coboară de pe munte.



  • - De Sântămăria se adună flori înmiresmate de o mare putere de a lecui şi a apară împotriva trăsnetelor. Unele sunt aşezate la icoană, altele au o altă întrebuinţare. Astfel, "palma Maicii Domnului" se pune în apă de îmbăiere pentru a face corpul să îşi menţină şi sporească frumuseţea şi sănătatea.



  • - În unele regiuni, porumbul de lapte copt pe jar sau fiert este o delicatesă specifică zilei de Uspenie. În alte părţi din România, pe 15 august , pândarii sau paznicii viilor îşi luau postul în primire, spre a alungă nepoftiţii vrând să se înfrupte din ciorchinii dând să se pârguie, inclusiv pe cei din neamul păsăresc. Se obişnuia că unele femei cu daruri magice să ferece prin descântece ciocul păsărilor pentru a le împiedica să dea iama în struguri.



  • - În ajunul zilei de Sfânta Maria Mare, vrăjitoarele o pot întâlni în vis pe Maica Domnului, primind de la ea sfaturi şi îndrumări pentru descântecele lor.



  • - În ziua de 15 august, uşa de la gospodărie trebuie să fie lăsată deschisă înainte de răsăritul soarelui, astfel încât Fecioara Maria să poată intra dacă îşi doreşte, dăruind noroc şi alinare celor din casă.



  • - Dacă vor să nu fie loviţi de soartă, bărbaţii nu trebuie să se scalde în apele curgătoare.



  • - De Uspenie nu se face horă. Jocul este permis abia odată cu ziua de 16 august. Din aceeaşi dată şi până pe 14 noiembrie, nunţile se pot face fără nici o oprelişte.



Articole din acelaşi domeniu în blogul Dianei:

Citate despre Maica Domnului 

Naşterea Maicii Domnului - Tradiţii şi obiceiuri

Semnificaţia şi etimologia numelui Maria
Sfânta Maria Mare în superstiţii şi tradiţii româneşti Sfânta Maria Mare în superstiţii şi tradiţii româneşti Reviewed by Diana Popescu on august 15, 2015 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.