Parul roscat in superstitii si prejudecati

De-a lungul timpului , parul rosu , barbatii roscati si femeile roscate au prilejuit superstitii in care admiratia se impletea cu oroarea , iar adoratia cu oripilarea. Nici o alta trasatura a fiintelor umane nu a starnit poate atatea controverse si diferente de opinii si sentimente.A fost ca si cum disperarea s-ar fi intalnit cu speranta , iar ura ar fi facut casa buna cu dragostea.

In istorie , prejudecata si suspiciunea au inconjurat intotdeuna oamenii cu parul roscat , precum si superstitia ca acestia ar fi extrem de impulsivi ori violenti.Aceasta din urma credinta se pare si-ar avea radacinile in faptul ca scotienii , printre care roscatii abunda , sunt descendentii celtilor , un neam vestit prin agresivitatea razboinicilor sai.

Miturile despre parul rosu sunt intalnite in aproape toate culturile.Desi credeau ca animalele si persoanele roscate sunt asociate cu zeul Set , egiptenii din antichitate considerau culoarea rosie drept ghinionista si, in consecinta , o multime de fecioare roscate s-au vazut nevoite sa scape de culoarea lor de piaza rea prin incomoda metoda a arderii pe rug.Unele legende egiptene povestesc chiar si despre ingroparea de vii a oamenilor ce aveau nesansa de a fi roscati.

Grecii antici erau de parere ca roscatii se transforma in vampiri dupa moarte.Preainteleptul Aristotel, ucenicul lui Platon, era convins ca oamenii cu parul roscat sunt foarte instabili din punct de vedere emotional.
Istoricul roman Deo Cassius o descria pe regina razboinica britanica Bouddica ca fiind “inalta si inspaimantatoare ca infatisare , cu o mare masa de par rosu”.Poate ca nu intamplator, romanii erau dispusi sa plateasca mai mult pentru sclavii roscati …
In timpul inchizitiei spaniole , culoarea rosie a parului era o dovada incontestabila a faptului ca cineva imprumutase nitel din focul iadului si , ca atare , trebuia sa fie ars pe rug fara amanare, dovedindu-se a fi un vrajitor sau , mai ales, o vrajitoare.
In Corsica , daca se intampla sa intalnesti in drum un roscat , trebuia sa scuipi si apoi sa te intorci cu spatele la acea persoana.Nu era foarte clar daca acest gest aducea noroc sau era o dovada a faptului ca roscatii nu sunt prea buni la gust …
In Evul Mediu , rosul era vazut drept culoarea diavolului , si exista superstitia ca bebelusii nascuti cu parul roscat erau conceputi in acea “vreme rosie” a lunii , adica in timpul menstruatiei .

Intr-o legenda urbana din Marea Britanie , liderii cu parul roscat sunt asociati cu vremurile de razboi sau nenorociri.Cateva exemple in acest sens ar fi : regele Arthur , regina Elizabeth I si, desigur, Churchill .
Potrivit unei superstitii , merovingienii din stravechea Galie era roscati si, drept urmare, se presupunea ca au puteri magice.

Pentru a lamuri si mai clar prejudecatile si superstiile despre parul rosu , m-am gandit sa adun si cateva …

Citate si aforisme despre roscati si roscate

“Macar o data in viata , fiecare barbat are dreptul sa se indragosteasca nebuneste de o roscata.”
Lucille Ball

“Daca vrei necazuri … cauta un roscat."
Anonim

“Blondele sunt remarcate , dar roscatele nu sunt uitate niciodata.”
Anonim

“Nimeni nu a cunoscut vreodata vreun roscat care sa recunoasca ca este bland.Chair daca sunt timizi , roscatii au in ei o scanteie de aventura.”
Enciclopedia roscatilor

“Ma crezi ca parul meu roscat a jucat un mare rol in felul cum am devenit ? Daca as fi fost blonda sau bruneta , as fi fost o cu totul alta persoana.”
Anonim

“Noi, roscatele suntem o minoritate si tindem sa ne recunoastem unele pe celelalte ca identitate.”
Juliann Moore

“In decursul istoriei , de la Reuben pana la Robbins , roscatele au fost recunoscute drept o rasa rara.Blondele pot fi mai spirituale , brunetele mai destepte , dar atunci cand este vorba despre energie bruta , creativitate si personalitate nu ai cum sa egalezi o roscata.”

“In vreme ce restul speciilor descinde din maimute , roscatii provin din pisici.”
Mark Twain

“Nu este atat parul cel care ii starneste pe barbati , cat spiritul emanat de o roscata.”
Anonim

“Gentlemenii pot prefera blondele, dar trebuie sa fie un adevarat barbat pentru a stapani o roscata.”
Anonim

“Din cenusa
Imi inalt parul roscat
Si inghit barbatii precum aerul.”
Sylvia Plath

“Obisnuiam sa imi urasc parul rosu , dar acum imi place atentia care mi se acorda datorita lui.Cred ca barbatii isteti , indrazneti , adora parul rosu .”
Anonim

“Atractia fata de roscate este asemeni dependentei de droguri.”
Anonim

“Sotul meu spunea ca vrea sa aiba o relatie cu o roscata … asa ca mi-am vopsit parul.”
Jane Fonda


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Rochia rosie de mireasa

Parul in superstitii si legende
Parul roscat in superstitii si prejudecati Parul roscat in superstitii si prejudecati Reviewed by Diana Popescu on octombrie 01, 2011 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.