marți, 6 decembrie 2011

Lumanarile de Craciun - Simbol si semnificatie

Incantatoarele beculete colorate din bradul de Craciun nu reusesc , cred eu , sa egaleze in farmec precursoarele lor, lumanarile Craciunului.Da , stiu ca lumanarile aprinse nu trebuie sa fie la indemana sau prin preajma copiilor, dar poti incerca intr-o seara, dupa ce iti iei toate masurile de precautie, sa iti impodobesti bradul cu ele, sa inchizi lumina si sa te lasi invaluit de magica lor lumina ...

In secolele trecute , in Franta , Irlanda, insulele britanice , Danemarca sau Scandinavia , Craciunul era sarbatorit prin aprinderea unor enorme lumanari.Unele familii aprindeau lumanarile in seara de ajunul Craciunului , lasandu-le aprinse pana a doua zi dimineata.Altele obisnuiau sa le aprinda in dimineata de Craciun , tinandu-le nestinse intreaga zi.Astfel de mari lumanari sunt folosite si in zilele noastre la unele slujbe bisericesti de Craciun.

De-a lungul timpului, oamenii au interpretat semnificatia lumanarilor de Craciun in diverse moduri.Unii credeau ca lumanarile sunt un simbol al venirii pe lume al lui Iisus , "lumina lumii".Altii erau de parere ca lumanarile sunt o reprezentare a stelei de la Betleem.In unele credinte, lumanarile semnifica viitorul familiei adunate in jurul bradului de Craciun.

In secolul XIX , in Anglia , multi bacani adaugau , in luna decembrie, la cumparaturile clientilor lor fideli , un dar sub forma unei lumanari de Craciun.

Locuitorii din Danemarca obisnuiesc sa aprinda doua lumanari, una din ele simbolizand capul (masculin) al familiei , iar cealalta femeia , gospodina din casa.Care dintre ele se stinge intai prevesteste cine va muri primul dintre cei doi soti.

In floclorul scotian , se spune ca daca o lumanare de Craciun se stinge inainte de mizul noptii, famila din respectiva casa este sortita, curand, unei nenorociri.
Potrivit traditiei scandinave , ghinionul se va face simtit in orice gospodarie in care se stinge o lumanare in noaptea sfanta de Craciun, prezicandu-se , eventual moartea unuia din membrii famieliei.Totodata, exista credinta ca oricine atinge o lumanare de Craciun sau Yule este binecuvantat.Intr-un alt vechi obicei, familiile aduc mancaruri gustoase, bauturi, bani, haine si alte lucruri pretuite in mijlocul cercului de lumina creat de o lumanare , in speranta ca vor avea parte de cat mai multe din ele in noul an.

Unii oameni cred ca resturile lumanarilor isi pastreaza puterea de a binecuvanta si proteja chiar si dupa trecerea Craciunului.De exemplu , in Suedia, cioturile lumanarilor de Yule erau frecate de pluguri sau erau folosite pentru a se face cu ele semnul crucii asupra animalelor.In alte parti din Scandinavia , lumanarile de la Craciun erau maruntite pentru a fi puse in mancarea pasarilor din ograda ori se foloseau ca talismane contra fulgerelor si tunetelor.

In Estonia , Germania si Lituania , se obisnuieste sa se aprinda lumanari , in ajunul Craciunului, la mormintelor celor din familie. Aceasta practica este legata de vechile credinte referitoare la revenirea mortilor pe pamant cu ocazia Craciunului.


Copyright © diane.ro. 2011

Articole din acelasi domeniu:

Scrisorile de Craciun ale copiilor

Mesaje de Craciun

Legenda bradului de Craciun

3 comentarii:

  1. Imi plac lumanarile de Craciun dar mai ales cele rosii.

    RăspundeţiȘtergere
  2. Seara de Craciun cu toata casa luminata de lumanari devine cu adevarat magica!

    RăspundeţiȘtergere

Răspund numai la comentariile celor care se împrietenesc cu mine înscriindu-se pe site-ul meu (vezi rubrica din subsolul paginii)!