Lumanarile de Craciun - Simbol si semnificatie

Incantatoarele beculete colorate din bradul de Craciun nu reusesc , cred eu , sa egaleze in farmec precursoarele lor, lumanarile Craciunului.Da , stiu ca lumanarile aprinse nu trebuie sa fie la indemana sau prin preajma copiilor, dar poti incerca intr-o seara, dupa ce iti iei toate masurile de precautie, sa iti impodobesti bradul cu ele, sa inchizi lumina si sa te lasi invaluit de magica lor lumina ...

In secolele trecute , in Franta , Irlanda, insulele britanice , Danemarca sau Scandinavia , Craciunul era sarbatorit prin aprinderea unor enorme lumanari.Unele familii aprindeau lumanarile in seara de ajunul Craciunului , lasandu-le aprinse pana a doua zi dimineata.Altele obisnuiau sa le aprinda in dimineata de Craciun , tinandu-le nestinse intreaga zi.Astfel de mari lumanari sunt folosite si in zilele noastre la unele slujbe bisericesti de Craciun.

De-a lungul timpului, oamenii au interpretat semnificatia lumanarilor de Craciun in diverse moduri.Unii credeau ca lumanarile sunt un simbol al venirii pe lume al lui Iisus , "lumina lumii".Altii erau de parere ca lumanarile sunt o reprezentare a stelei de la Betleem.In unele credinte, lumanarile semnifica viitorul familiei adunate in jurul bradului de Craciun.

In secolul XIX , in Anglia , multi bacani adaugau , in luna decembrie, la cumparaturile clientilor lor fideli , un dar sub forma unei lumanari de Craciun.

Locuitorii din Danemarca obisnuiesc sa aprinda doua lumanari, una din ele simbolizand capul (masculin) al familiei , iar cealalta femeia , gospodina din casa.Care dintre ele se stinge intai prevesteste cine va muri primul dintre cei doi soti.

In floclorul scotian , se spune ca daca o lumanare de Craciun se stinge inainte de mizul noptii, famila din respectiva casa este sortita, curand, unei nenorociri.
Potrivit traditiei scandinave , ghinionul se va face simtit in orice gospodarie in care se stinge o lumanare in noaptea sfanta de Craciun, prezicandu-se , eventual moartea unuia din membrii famieliei.Totodata, exista credinta ca oricine atinge o lumanare de Craciun sau Yule este binecuvantat.Intr-un alt vechi obicei, familiile aduc mancaruri gustoase, bauturi, bani, haine si alte lucruri pretuite in mijlocul cercului de lumina creat de o lumanare , in speranta ca vor avea parte de cat mai multe din ele in noul an.

Unii oameni cred ca resturile lumanarilor isi pastreaza puterea de a binecuvanta si proteja chiar si dupa trecerea Craciunului.De exemplu , in Suedia, cioturile lumanarilor de Yule erau frecate de pluguri sau erau folosite pentru a se face cu ele semnul crucii asupra animalelor.In alte parti din Scandinavia , lumanarile de la Craciun erau maruntite pentru a fi puse in mancarea pasarilor din ograda ori se foloseau ca talismane contra fulgerelor si tunetelor.

In Estonia , Germania si Lituania , se obisnuieste sa se aprinda lumanari , in ajunul Craciunului, la mormintelor celor din familie. Aceasta practica este legata de vechile credinte referitoare la revenirea mortilor pe pamant cu ocazia Craciunului.


Copyright © diane.ro. 2011

Articole din acelasi domeniu:

Scrisorile de Craciun ale copiilor

Mesaje de Craciun

Legenda bradului de Craciun
Lumanarile de Craciun - Simbol si semnificatie Lumanarile de Craciun - Simbol si semnificatie Reviewed by Diana Popescu on decembrie 06, 2011 Rating: 5

3 comentarii:

Un produs Blogger.