Astrologia ebraica - Zodiile din horoscopul ebraic

Astrologia, numita in limba ebraica "ha-nissayon" ("intelepciunea prognosticarii"), nu a reprezentat o practica consacrata, dar si-a facut loc, in timp, in comunitatea evreiasca, mai ales prin mijlocirea unor carti din Kabbala, precum "Sefer Yetzirah". De altfel, atat Biblia (Vechiul Testament), cat si Talmudul sau Codul legilor ebraice, contin fascinante descrieri ale felului cum Dumnezeu isi focalizeaza forta sa vitala catre lume prin intermediul unor corpuri celeste.
Fii lui Iacob, fondatorii celor 12 triburi ale lui Israel, reprezinta, de fapt, cele 12 radacini sufletesti diferite din care s-a format poporul evreiesc. Aceste radacini corespund celor 12 zodii ori semne ale zodiacului, celor 12 luni ebraice, celor 12 atribute ale sufletului si a 12 litere din alfabetul ebraic.

Zodiile din horoscopul ebraic

Zodia Berbec - Nissan

Prima luna a zodiacului ebraic este guvernata de litera "hei" (h), o litera asociata cu limbajul. Fiintele umane se deosebesc de celelalte creaturi ale pamantului gratie capacitatii de a vorbi. Marea sarbatoare a acestei luni este Pastele. In timpul acestui eveniment anual, evreii pun abilitatea de a vorbi in slujba celui mai nobil ei tel, acela de a povesti copiilor despre miraculoasa prezenta a lui Dumnezeu in vietile tuturor si in toate evenimentele istoriei. Din tribul acestei prime luni, Iuda / Yehuda, au descins numerosi monarhi evrei. In mod traditional, de Pasti , se sacrifica in Templu un miel , animal ce simbolizeaza zodia Berbecului.

Zodia Taur - Iyar

Iyar este luna dintre Nissan si Sivan, litera guvernatoare a acesteia fiind "vav" (v) , un simbol al liniei drepte a adevarului. Taurul, cel de-al doilea semn zodiacal, reprezinta individualitatea adevarului si dedicarea incapatanata fata de acest adevar. Iyar este luna de pregatire pentru primirea Torahului. Isahar ori Yissachar, tribul celei de-a doua luni, se remarca prin devotamentul plin de iubire fata de Torah.

Zodia Gemeni - Sivan

Aceasta este luna "miscarii corecte" sau a invatarii modului cum se merge pe caile Torahului. Pentru evrei, Torahul este arma fundamentala impotriva raului, iar luna Sivan este guvernata de litera "zayin" (z), avand semnificatia de "arma".Mergerea pe caile Torahului este specifica mai ales tribului Zabulon / Zevulun, din care fac parte oamenii de afaceri seferi care sprijina tribul Isahar in dedicarea sa de a studia Torahul. Acesti doi frati au cariere diferite, dar lucreaza impreuna, simbolizand astfel semnul zodiacal Gemini sau Gemeni. Conceptul Gemenilor evoca, totodata, imaginea celor table ale legii de pe muntele Sinai.

Zodia Rac - Tammuz

Luna Tammuz este guvernata de litera "chet" (ch) , insemnand "frica". Racul este o creatura care tinde mereu sa fuga si sa se ascunda. Provocarea lunii Tammuz consta in folosirea la maximum a facultatilor noastre de a gandi, a vorbi si a actiona din perspectiva temerii fata de Dumnezeu, si pentru retragerea din situatiile care impieteaza constiinta divina a omului.Tribul acestei luni este Ruben ori Reuven.

Zodia Leu - Menachem Av

In luna Menachem Av se cultiva "auzirea corecta", o aluzie la numele tribului acestei luni, Shimon (Simeon), ce provine din cuvantul ebraic "auzire". In cea de-a noua zi a lunii Av, evreii jelesc Sfantul Templu, distrus de natiunile, asemanatoare cu niste lei, ale Babilonului si Romei , de aici aparand asocierea cu semnul zodiacal al Leului. Litera care guverneaza aceasta luna este "tet" (t) , initiala cuvantului ebraic "bine" ("tov").

Zodia Fecioara - Elul

Elul este o perioada de focalizare asupra "actiunii corecte", cand evreii se pregatesc spiritual pentru Inaltele Sarbatori. Dorinta de castigare a unei noi inocente in relatia cu Dumnezeu este exprimata de semnul zodiacal al acestei luni, Virgo sau Fecioara.Litera ce guverneaza luna Elul este "yud" (y) , semnificand "mana" si amintind de regretele sincere fata de greseli si de faptul ca hotararile ce vizeaza viitorul trebuie sa se reflecte cu adevarat in actiunile oamenilor. Tribul acestei luni, Gad, era format din luptatori cu arcul.

Zodia Balanta - Tishrei

Tishrei este luna "simtirii corecte". Potrivit astrologiei ebraice, Dumnezeu cantareste si evalueaza faptele trecute ale oamenilor, hotarand apoi cum va imparti binecuvantarile vietii in anul urmator. Acest lucru este reflectat de semnul zodiacal Libra ori Balanta. Luna a uniunii maritale dintre Israel si Dumnezeu, Tishrei este guvernata de litera "lamed" (l) , initiala cuvantului evreiesc "inima" ("lev"). Tribul acestei luni este Ephraim , nume avand intelesul de "fructuos".

Zodia Scorpion - Cheshvan

In luna Cheshvan, insipiratia daruita de Tishrei este revarsata in lumea reala. Valoarea numerica a literei acestei luni , "nun" (n), este 50, indicand cele 50 nivele de impuritate in care oamenii se pot scufunda daca lasa viata sa fie asa cum este. Otrava Scorpionului este rece, simbolizand pericolul apropierii de viata fara pasiune. Numele tribului lunii Cheshvan, Menasheh, inseamna "respiratie", fiind corelat cu mirosul, simtul ce trebuie sa fie refinat in aceasta luna.

Zodia Sagetator - Kislev

Luna Kislev este dedicata "relaxarii corecte" sau "somnului corect".Litera acestei luni, "samech" (s), semnifica "reazem / sprijin / nadejde". Adevaratul sprijin in Dumnezeu confera incredere in afirmarea sfinteniei oamenilor si rezistenta fata de cei potrivnici acesteia. Acest lucru se reflecta in sarbatoarea Hanuka si in semnul zodiacal al Sagetatorului.In consecinta, Benyamin / Beniamin , tribul lunii Kislev, era alcatuit din bravi luptatori, ale caror teritorii inglobau Sfantul Templu.

Zodia Capricorn - Tevet

In aceasta luna se invata cultivarea "maniei corecte". Talmudul sfatuieste ca ceilalti oameni sa fie priviti mereu favorabil, si avertizeaza ca mania este intotdeuna ceva ce trebuie a fi evitat. Exista, totusi, o manie pozitiva, adica simtamantul ce se vadeste in ceea ce trebuie a fi respins. Dan, numele tribului acestei luni, inseamna "a judeca". Litera lunii Tevet este "ayin", avand semnificatia de "ochi".Cei doi ochi au fost daruiti oamenilor pentru a discerne corect intre ceea ce putem accepta si ce nu in viata. Capacitatea de a respinge mereu lucrurile negative este simbolizata de Capricorn, oaia fiind binecunoscuta pentru perseverenta.

Zodia Varsator - Shevat

Atributul acestei luni este "mancatul corect". Litera lunii Shevat , "Tzadik" (tz) , inseamna "virtuos".Adevarata provocare a spiritualitatii umane este daca transformam mancatul si alte activitati pamantesti intr-o experienta spirituala, sau ne predam intru totul satisfactiei elementare a simturilor. Prin purificarea atitudinii fata de latura materiala a existentei, oamenii pot deveni mijloacele de impartire a bunavointei Domnului catre lume. Acest fapt este reflectat de semnul astrologic al Varsatorului , impartitorul de apa. Teritoriile lui Asher / Aser , tribul acestei luni , erau vestite prin belsugul de hrana adus de ogoare.

Zodia Pesti - Adar

Sarbatoarea centrala a acestei luni este Purim, care celebreaza interventia mainii ascunse a lui Dumnezeu de-a lungul istoriei. Litera lunii Adar, "kuf" (k), inseamna "maimuta". Sarbatoarea de Purim oglindeste inhibitiile care ascund adevarata esenta interioara a oamenilor. Prin intermediul "rasului corect", atributul lunii Adar, obstacolele se transforma in oportunitati, iar porunca unei distrugeri se preschima in zi de sarbatorire. Aceasta transformare are loc cu o mare viteza, asemeni celei a tribului lunii Adar, Nafti / Neftali , cuprinzand pe cei mai agili fii ai lui Iacob.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Zodiacul celtic al arborilor | Astrologia arboricola a druizilor

Zodiacul chinezesc.Origine si semnificatii

Horoscopul / Zodiacul florilor
Astrologia ebraica - Zodiile din horoscopul ebraic Astrologia ebraica - Zodiile din horoscopul ebraic Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 05, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.