duminică, 25 martie 2012

26 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 26 martie are loc  Soborul Arhanghelului Gavriil si sunt comemorati Sfintii Mucenici Montanus, preot,  si sotia sa, Maxima, Sfantul  Emanuel, si Sfanta Larisa.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 26 martie

Soborul Arhanghelului Gavriil

Sarbatoare dedicata arhanghelului Gavriil / Gabriel, cel care a adus Sfintei Fecioare Maria vestea nasterii lui Iisus, asa cum este scris in Luca 1:19 : “Drept raspuns, ingerul i-a zis: "Eu sunt Gabriel care stau inaintea lui Dumnezeu; am fost trimis sa-ti vorbesc si sa-ti aduc aceasta veste buna.” Numele de Gabriel inseamna “omul lui Dumnezeu”.
Invatatii crestini sunt de parere ca trimiterea unui inger purtand acest nume la Fecioara Maria avea semnificatia de a marturisi natura lui Dumnezeu nascut ca fiinta umana, adica aceea de Om al Domnului ori Omul-Dumnezeu, atotputernicul Dumnezeu. Unii cred ca arhanghelul Gavriil a fost acela care a dat de veste despre nasterea Fecioarei Maria lui Ioachim si Ana, si tot el l-ar fi invatat , in salbaticie, pe Moise cum sa scrie cartea Genezei. De asemeni, sfintii parinti considera ca arhanghelul Gavriil apartine serafimilor, cel mai inalt ordin al puterilor ceresti. Totodata, Gabriel este unul din cei sapte ingeri ce stau in imediata apropiere a lui Dumnezeu,  ceilalti sase fiind Mihail, Rafael, Uriel, Selatiel, Jegudiel, si Barachiel.

Sfintii Mucenici Montanus, preot,  si sotia sa, Maxima

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 26 martie

Aducerea moastelor Sfantului Ierarh Nichifor, patriarhul Constantinopolului; Sfantul Mucenic Alexandru; Sfanta Mucenita Hristina
Vezi Traditii si sarbatori din 13 martie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 26 martie

Buna Vestire

Vezi Buna Vestire - Traditii, obiceiuri si superstitii

Sfantul  Emanuel, mucenic

Sfantul Emanuel a fost arestat si executat impreuna cu alti 42 de mucenici, inclusiv Codratus si Theodocius, in anul 304, in vremea persecutarii crestinilor de catre imparatul Diocletian.

Sfanta Larisa, mucenita

Sfanta Larisa a fost o mucenica ucisa din pricina credintei sale in timpul prigoanei gotilor impotriva crestinilor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 26 martie

Serbarea Sf. Arhanghel Gavril


Copyright © diane.ro. 2012

Nascut pe 26 martie – Horoscop general Profil astrologic

24 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

25 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Un comentariu:

Ai o parere ? Spune-mi-o si mie! Chiar daca postezi ca anonim, da-ti, te rog, un nume sau un pseudonim, astfel incat alti oameni care comenteaza sa iti poata raspunde sau sa isi exprime o parere despre comentariul tau.