27 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 27 martie este consacrata Sfintei Mucenice Matroana din Tesalonic, Sfantului Prooroc Anania, Sfintilor Mucenici Filet, Lidia si fiii lor, Sfantului Ioan din Egipt, si sarbatorii romane Equirria.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 27 martie

Sfanta Mucenica Matroana din Tesalonic

Servitoare a sotiei evreice, pe nume Pavtila, a guvernatorului din Tesalonic, Sfanta Matroana a refuzat sa intre in sinagoga impreuna cu stapana sa, fiind inchisa, drept pedeapsa, intr-o pivnita pana cand a murit de foame. Pavtila a poruncit apoi ca trupul sfintei sa fie aruncat de pe acoperisul casei si lasat apoi in strada.
Crestinii i-au recuperat corpul si l-au inmormantat asa cum se cuvine, arhiepiscopul Alexandru inaltand apoi o biserica peste mormantul Sfintei Matroana.

 Sfantul Prooroc Anania

Sfantul Prooroc Anania a scris o carte in care a profetit sosirea zilei de apoi, cand vor fi pedepsiti cei care i-au prigonit si ucis pe crestini (referitor la edomiti), iar oamenii credinciosi vor fi mantuiti de catre Dumnezeu.

Sfintii Mucenici Filet, Lidia si fiii lor

Sfantul Filet a fost inchis si schingiuit din cauza credintei sale, in timpul imparatului Adrian. La scurt timp, au fost aruncati in temnita  sotia lui, Lidia, impreuna cu trei din fii sai. In urmatoarea noapte, in timp ce se rugau si cantau slava Domnului, un inger a pogorat la ei si i-a incurajat pentru patimile ce aveau sa vina. A doua zi, imparatul a poruncit sa fie aruncati in niste oale mari cu ulei clocotit, dar acestea s-au racit ca prin minune. Vazand aceasta, al patrulea fiu al lui Filet, ce era mare dregator pe langa Adrian, a intrat de buna voie intr-unul din vasele cu ulei, spunand :”Doamne, Dumnezeul crestinilor, ajuta-ma !” Plin de manie, imparatul a poruncit ca oalele cu ulei sa fie incinse la foc vreme de sapte zile, Filet si familia lui urmand sa fie din nou aruncati in ele. Nici de aceasta data sfintii mucenici nu au patit nimic, si, dupa ce au mai petrecut o vreme in rugaciune, si-au dat cu totii sufletul Domnului.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 27 martie

Cuviosul Benedict de Nursia; Sfantul Ierarh Teognost; Sfantul Rostislav
Vezi Traditii si sarbatori din14 martie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 27 martie

Sfantul Ioan din Egipt

Sfantul Ioan din Egipt a fost unul dintre cei mai vestiti prooroci si sihastri din desert din crestinismului timpuriu. Nascut la Licopolis, in actualul oras Assiut din Egipt, a devenit eremit la varsta de 20 de ani, fiind zidit pe dinafara intr-un chilie avand o singura fereastra prin care putea comunica cu lumea. De aici, predica unei mari multimi de credinciosi la sfarsitul fiecarei saptamani. A prezis doua victorii militare ale imparatului Teodosie I, care s-au adeverit in anii 388 si 392. Sfantul Ioan din Egipt s-a stins din viata in anul 394. Chilia in care si-a petrecut intreaga viata a fost descoperita in anul 1925.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 27 martie

Cuvioasa mucenica Matrona din Tesalonic

Alte sarbatori si traditii din 27 martie


Equirria

Sarbatoare romana celebrata de doua ori pe an, pe 27 februarie si 14 martie. Vezi Sarbatori si traditii din 27 februarie


Copyright © diane.ro . 2012


Nascut pe 27 martie – Horoscop general Profil astrologic

25 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

26 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
27 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 27 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on martie 26, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.