Buna Vestire - Traditii, obiceiuri, superstitii


O sarbatoare consacrata zilei de 25 martie, marcata de numeroase obiceiuri, traditii si superstii,
Buna Vestire ori Blagovestenia ne reaminteste, in fiecare an, despre minunea  nasterii Domnului Iisus Cristos, anuntata Fecioarei Maria de catre Sfantul Arhanghel Gavriil (vezi Buna Vestire, Luca I, 26-38).

Nu este deloc usor sa te pui in locul Mariei daca ar fi sa primesti o astfel de veste...
Sa crezi, sau nu, mai ales cand pantecul iti da de stire ca, fara a fi fost impreuna cu un barbat, un sfant copil isi croieste prin tine un drum fara de asemanare catre lume ?

Traditii obiceiuri superstitii de Buna Vestire


 • Potrivit traditiei populare romanesti, in ziua de Buna Vestire se aprindea un foc in curte, alaturi de care se punea paine, sare si o carafa cu apa, astfel incat ingerii sa se incalzeasca, sa isi astampare setea si foamea.


 • Cel dintai care se trezea intr-o gospodarie, punea tamaie pe jar si dadea ocol casei de trei ori, neuitand a afuma astfel si vitele. De altfel, fumul, reprezentand purificarea sacra prin foc, era folosit pentru a sfinti nu numai casele, ci si pomii fructiferi. 
 • Taranii puteau ara ogoarele, dar nu li se recomanda sa semene, intrucat pasarile, flamanzite de primavara, erau in stare sa ciuguleasca toate semintele ingropate in pamant. Tocmai de aceea, se spunea ca 25 martie ar fi ziua pasarilor, marcand totodata reinvierea ierburilor si renasterea gazelor si mustelor. 
 • Incepand cu Buna Vestire, randunelele incepeau sa se intoarca din tarile calde sub stresinile caselor romanilor, unde isi aveau statornicit  de multa vreme cuibul. 
 • Mai mult decat atat, in aceasta zi se dezlega limba tuturor vietuitoarelor inaripate, iar cucul pornea iar sa cante, dupa ce, in vremea de iarna, fusese preschimbat in uliu. Se spunea ca aceasta pasare nu isi poate opri glasuitul pana in preajma zilei de Sfantul Petru sau de Sanziene, cand se ineca cu orz, si nemafiind in stare sa cante, se transforma iarasi in uliu. Nu trebuie uitat ca vocea cucului anunta, potrivit unor vechi superstitii, cati ani ai mai avea de trait sau cat timp te mai desparte pana cand te vei casatori.


Cucul in legende si superstitii


 • De Buna Vestire nu era bine sa se macine porumbul, caci malaiul facut atunci nu era mancat nici macar de pestii din  rauri, iar daca era presarat la radacinile pomilor, acestia nu mai puteau putea da rod tot timpul anului. In acest fel, se vestea oamenilor ca era de rau a lucra in aceasta zi.


 • Cu prilejul zilei de Buna Vestire, era oprit a se doarme prea mult (ca sa nu fii somnoros tot anul), a cauta certa cu lumanarea si a pune mana pe oua, sau a cauta de oua pasarile, intrucat acestea purtau pui schimonositi, sau iti puteau face rau in ziua cand Fecioara Maria a aflat ca ii va da nastere lui Iisus. Daca pe 15 martie natura era acoperita cu un  vestmant verde, era semn ca anul va fi bogat in roade.Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Postul Pastelui in superstitii si credinte romanesti

Verigheta in superstitii si traditii

Pastele in superstitii si traditii romanesti
Buna Vestire - Traditii, obiceiuri, superstitii Buna Vestire - Traditii, obiceiuri, superstitii Reviewed by Diana Popescu on martie 25, 2015 Rating: 5

Un comentariu:

 1. Mulţi oameni încearcă să mulţumească pe toată lumea şi constată că au ajuns să trăiască viaţa altora. Fii autentic şi urmează visele tale, nu ale altora! O oferta greu de refuzat Te invit sa castigi bani. Hotaresti singur,da sau nu. Citind ce-ti voi trimite, chiar daca nu vei continua, tot vei invata ceva, ceva ce-ti va fi de folos in viitor. Putin curaj si vei vedea cata dreptate am avut. Sigur,imi vei multumi.Incepe
  chiar acum prin trimiterea textului “INFO” la adresa de email: florin_dani18@yahoo.com

  RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.