19 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 19 august sunt celebrati Sfantul Mucenic Andrei Stratilat, Cuviosii Timotei, Agapie si Tecla, Sfantul Ioan Eudes, preot, si Sfantul Sixt al III-lea, Papa.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 1 iulie

Sfantul Mucenic Andrei Stratilat

Sirian prin nastere, tribun si ofiter in armata romana in vremea imparatului Maximian, Sfantul Andrei Stratilat a fost conducatorul trupelor imperiale in lupta impotriva persilor. Nebotezat, insa adept in secret al credintei crestine, el s-a incredintat vointei Domnului si a luat cu el in batalie numai pe cei mai viteji ostasi ai sai, carora le-a spus inainte de lupta ca singurul lor aliat le poate fi numai Hristos, cu ajutorul caruia isi pot spulbera precum praful dusmanii. Astfel imbarbatati, soldatii l-au invocat pe Hristos si si-au infruntat cu curaj inamicii, invingandu-i fara drept de apel. Armata persilor a fost pusa pe fuga, dar, atunci cand Sfantul Andrei Stratilat s-a intors victorios in Antiohia, cativa oameni, gelosi pe succesul sau, l-au denuntat ca fiind crestin.
Adus in fata judecatorilor, el si-a recunoscut fara teama dragostea pentru Hristos, si, dupa crunte schingiuiri, a fost aruncat in inchisoare. Afland despre cele intamplate, imparatul roman l-a sfatuit pe guvernator sa il elibereze pe Sfantul Andrei Stratilat, insa sa caute o alta ocazie si o alta pricina pentru a-l ucide.  Afland printr-o revelatie despre ceea ce se punea la cale, sfantul si-a luat credinciosii ostasi (in numar de 2593) si i-a dus in Tarsus din Sicilia, unde au fost botezati cu totii de episcopul Petru. Persecutat in continuare de autoritatile romane, Sfantul Stratilat a mers impreuna cu soldatii sai in muntii armeni ai Tavrosului. Aici, intr-o trecatoare, a fost ajuns de armata romana, ai caror ostasi l-au decapitat pe Sfantul Andrei Stratilat si pe tovarasii sai. Se spune ca in locul unde au murit acesti mucenici s-a nascut un izvor cu o apa vindecatoare a tuturor bolilor. Episcopul Petru a venit, pe furis, impreuna cu credinciosii lui, ingropandu-i apoi precum se cuvine pe cei cazuti pentru Domnul Iisus.

Cuviosii Timotei, Agapie si Tecla

Sfintii Cuviosi Timotei, Agapie si Tecla si-au primit cununa de mucenici in Cezareea Palestinei, prigoniti fiind de guvernatorul Urban, in timpul imparatului Diocletian. Sfantul Timotei si-a aflat pierzania in foc, in vreme ce Sfintii Agapie si Tecla s-au savarsit fiind mancati de animalele salbatice.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 19 august

Schimbarea la Fata a Domnului Dumnezeului ai Mantuitorului nostru Iisus Hristos
Vezi Traditii si sarbatori din 6 august

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 19 august

Sfantul Ioan Eudes, preot

Sfantul Ioan Eudes s-a nascut la Ri, din Normandia Frantei, pe 14 noiembrie 1601, intr-o familie de tarani. A urmat colegiul iezuit din Caen si, atunci cand a implinit 14 ani, in ciuda dorintei parintilor sai de a se casatori, s-a alaturat Congregatiei Oratoriului. A studiat la Paris si Aubervilliers, si, dupa ce a fost hirotonisit in 1625, a lucrat ca voluntar, ingrijindu-se de victimele molimelor ce au lovit Normandia in anii 1625 si 1631. In acelasi timp, si-a consolidat reputatia de predicator si confesor, remarcandu-se, totodata, prin opozitia sa fata de Jansenism. Interesat in ajutorarea femeilor decazute moral, a fondat in 1641, impreuna cu Madeleine Lamy, un refugiu pentru ele in Caen. A demisionat din cadrul Congregatiei Oratoriului in 1643, si a intemeiat Congregatia lui Iisus si a Mariei (Eudistii) la Caen. Comunitatea sa se opunea Jansenistilor si Oratorienilor, si desi nu a obtinut aprobarea acesteia de catre papa, in anul 1650, episcopul de Coutances l-a invitat pentru a stabili un seminar in dioceza sa.
Sfantul Ioan Eudes a pus bazele unor seminarii la Lisieux, in 1653, si Rouen, in 1659. In anul 1666, refugiul intemeiat de el la Caen a primit binecuvantarea Papei Alexandru al III-lea. Sfantul Ioan Eudes a impartasit cu Sfanta Maria Margareta Alacoque onoarea initierii unei devotiuni pentru Sfanta Inima a lui Iisus (a compus muzica pentru mesa Sacrei Inimi in 1668) si Admirabila Inima Celei mai Sfinte Maici a Domnului. Decedat in 1680, la Caen, Sfantul Ioan Eudes a fost canonizat in anul 1925.

Sfantul Sixt al III-lea, Papa

Ajuns pe scaunul episcopal pe 31 iulie 432 si decedat in anul 440, Sfantul Sixt al III-lea s-a remarcat inainte de a fi papa printre clericii romani si a corespondat cu Sfantul Augustin. A fost la conducerea bisericii in timpul controverselor nestoriene si pelagiene. Ca papa, a aprobat actele Conciliului de la Efes si s-a straduit sa readuca pacea intre Chiril din Alexandria si Ioan din Antiohia. In cadrul discutiilor despre pelagianism, s-a opus incercarii lui Iulian din Eclanum de a readmite comuniunea cu biserica catolica. A restaurat bazilica lui Liberius din Roma, cunoscuta in zilele noastre drept Sfanta Maria Mare, a dispus marirea bazilicii Sfantului Laurentiu-fara-de-pereti,  si a primit daruri de la imparatulu Valentinian al III-lea pentru bazilica Sfantului Petru si cea Laterana.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 19 august

Sfantul Mucenic Andrei Stratilat si cei impreuna cu el


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

17 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

18 august - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 19 august – Horoscop general Profil astrologic

19 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 19 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on august 18, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.