19 august: Ziua Internațională a Papionului

 Ziua Internațională a Papionului este celebrată în fiecare an pentru a se onora acest accesoriu care a influențat moda vreme de secole. Această zi ne încurajează să purtăm câte un papion, împărtășind frumusețea acestuia cu oameni din toată lumea. 


Papionul își are originea în secolul al XVII-lea, în Croația. În decursul răboaielor prusace, mercenarii croați își leagau eșarfe în jurul gâtului pentru a ține laolaltă cele două laturi ale cămășilor lor. Clasa franceză înaltă a adoptat repede noțiunea de eșarfă croată, legată în jurul gâtului, etichetând- drept "cravat" ("croat" în limba franceză). Popularitatea acestui "cravat" a crescut în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, grație rolului Franței de pionier al modei din acea vreme.    

             

19 august: Ziua Internațională a Papionului

De-a lungul timpului, "cravat" a evoluat în papioanele și cravatele din prezent. La începtul secolului al XX-lea, papioanele au ajuns o parte esențială a ținutei formale a bărbaților, și de nelipsit în garderoba masculilor ținând să fie în pas cu modă. În această perioadă, papioanele erau folosite în special de academicieni și profesioniști medicali. După cel de-al doilea război mondial, papioanele au ajuns mai puțin populare în traiul de zi cu zi, însă au rămas pe valul modei în îmbrăcămintea masculină formală. 


Papionul și-a pierdut mult din reputația sa "țeapănă", "rigidă", în anii recenți. Stilul său inspirator de încredere și deosebire își găsește locul într-o varietate de evenimente oficiale, dar și distractive, de la afaceri și nunți până la ținuta lejeră, ocazională pentru bărbații interesați de modă.


Papionul tradițional are, de obicei, o dimensiune fixă, și este creat pentru a se potrivi cu câte o anumită mărime a gâtului.  Mărimile sale pot varia de la 14 la 19 inci (35,56 centimetri la 48, 26 centimetri), cu un guler de cămașă corespunzător. Papioanele ajustabile sunt folosite când sunt purtate cu o cămașă mai puțin formală, cu un guler coborât care ascunde șnurul/banda papionului.  Papioanele reglabile "o mărime care se potrivește tuturor" sunt o invenție mai târzie, care ajută la reducerea costurilor de producție. 


Repere din istoria Zilei Internaționale a Papionului


- 1886: Apariția fracului (tuxedo). Pierre Lorillard al IV-lea, un designer de haine franco-american, poartă un stil diferit de costum, în alb și negru, cu un papion, la o întâlnire socială de la Clubul Tuxedo Park Country, din New York.


- Începutul secolului al XX-lea: Clasa înaltă franceză continuă să experimenteze "cravat" care, în cele din urmă, conduce către papion.


18 august: Ziua Ashura


- Anii 1930: Pe măsură ce cinematografele devin tot mai populare, staruri precum Marlene Dietrich și Katherine Hepburn sunt văzute pe marile ecrane purtând papioane. 


- 1940: Winston Churchill, primul ministru al Marii Britanii, poartă renumitul papion cu buline polka albe de-a lungul primului său mandat și inspiră producerea în masă a papionului Blenheim. 


Lucruri interesante despre papion


- Iranul, republică islamică, a interzis papioanele și cravatele, considerându-le neislamiste, decadente, semne ale Crucii și oprimării Occidentului.


- Unii artiști talentați au creat papioane antiglonț, care nu sunt foarte frumoase, dar pot furniza protecție.


- Într-un anumit punct al istoriei, atingerea papionului altei persoane semnala că vrei să te duelezi cu ea.


- Există 177.147 de moduri diferite de a lega o cravată. 


19 august: Ziua Umanitară Mondială

19 august: Ziua Internațională a Papionului 19 august: Ziua Internațională a Papionului Reviewed by Diana Popescu on august 18, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.