Ziua Sfantului Patrick – Traditii si superstitii


Sfantul patron al Irlandei, Sfantul Patrick s-a nascut in jurul anului 390, in Britania Romana,
si s-a stins din viata in preajma anului 461.
Bunicul sau a fost preot crestin, iar tatal sau, diacon si oficial al Imperiului Roman in Britania.


Se spune ca a fost rapit la varsta de 16 ani de catre pirati, fiind apoi vandut ca sclav in Irlanda; a scapat din robie dupa sase ani, primind dupa aceea invatatura religioasa in mai multe manastiri din Europa. Dupa ce a fost numit episcop, s-a reintors in Irlanda in anul 432, ca misionar. In mod traditional, Sfantul Patrick este asociat cu trifoiul, ale carui trei frunze le folosea pentru a explica oamenilor simpli intelesul Sfintei Treimi.

Purgatoriul Sfantul Patrick, un vestit loc de pelerinaj inca de la inceputul secolului al XIII-lea, situat in  Station Island, din Lough Derg, in Comitatul Donegal, este locul in care Sfantul Patrick a avut o viziune in care se promitea ca toti cei ce vor veni acolo, insufletiti de credinta si pocainta, vor fi iertati pentru pacatele lor.
In plus, daca credinta lor ramanea puternica, li se permitea sa intrevada torturile celor condamnati la chinurile iadului si fericirea celor ajunsi in rai.


Superstitii si credinte irlandeze | Semnificatii si traditii

Ziua Sfantul Patrick este comemorata de romano-catolici, anglicani si luterani
pe data de 17 martie a fiecarui an.
Aceasta sarbatoare este extrem de populara si in Statele Unite ale Americii, unde exista obiceiul de a se purta in aceasta zi haine de culoare verde. La petrecerile organizate cu aceasta ocazie se obisnuieste sa se manance  carne de vita cu varza, stropita din belsug cu bere colorata in verde, un omagiu adus de americaniide origine irlandeza mostenirii lor culturale.
Parada de ziua Sfantului Patrick din New York dateaza inca din anul 1762, fiind cel mai mare eveniment de acest fel din SUA. La parada participa mai mult de 125.000 de oameni, ce se opresc la Catedrala Sfantului Patrick de pe Fitfth Avenue, pentru a primi binecuvantarea arhiepiscopului de New York.

In Irlanda, frunza de trifoi a Sfantului Patrick se aseza in ziua de 17 martie pe masa de mic dejun a gospodarului si stapanei casei, care “beau trifoiul”, sorbind guri generoase dintr-o sticla de whiskey, pe care o trimiteau apoi la bucatarie, pentru a se infrupta si servitorii.
Una din cele mai populare legende despre Sfantul Patrick povesteste ca acesta ar fi alungat din Irlanda toti serpii si toate vietuitoarele  daunatoare recoltelor.

Cum bei whiskey gratis de ziua Sfantului Patrick?

Alte superstitii irlandeze despre ziua de 17 martie
  • Ai ghinion daca faci o importanta afacere sau tranzactie comerciala in ziua Sfantului Patrick.
  • Daca poti trece pe gheata asezata peste ape in ziua de Sfantul Patrick, se vesteste un an manos.
  • In ziua dedicata patronului Irlandei, se confectionau din carton si materiale textile strident colorate asa-numitele “cruci ale Sfantului Patrick”, ce erau purtate de copii pe umarul drept, pentru a fi feriti de boli.
Copyright © diane.ro
Ziua Sfantului Patrick – Traditii si superstitii Ziua Sfantului Patrick – Traditii si superstitii Reviewed by Diana Popescu on martie 17, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.