2 februarie: Întâmpinarea Domnului

 Pe 2 februarie are loc Întâmpinarea Domnului, o sărbătoare numită de romano-catolici și creștini protestanți Purificarea Sfintei Fecioare. În preajma anului 450 după Hristos, oamenii au început obiceiul de a ține lumânări aprinse în decursul liturghiei din această zi. De aceea, anumite biserici se referă la această celebrare ca Mesa Lumânărilor. 


Povestea Întâmpinării Domnului este prezentată în Evanghelia după Luca 2:22-29. Maria și Iosif erau evrei credincioși și respectau obiceiurile lor religioase. Unul dintre acestea, de o mare importanță, era ca un cuplu să-și ducă primul fiu născut la templu. Copilul era purtat la templu la 40 de zile după nașterea sa și era dedicat lui Dumnezeu. În plus, dacă părinții erau bogați, trebuiau să aducă un miel și un porumbel tânăr pentru a fi oferiți ca jertfă la templu. Dacă erau săraci, puteau să ofere ca jertfă doi porumbei ori două turturele. Iosif și Maria nu erau înstăriți, așa că au adus o pereche de turturele.    


2 februarie: Întâmpinarea Domnului

Când Iisus a împlinit 40 de zile, Maria și Iosif l-au purtat la templul din Ierusalim. Când au ajuns acolo, au întâlnit un om foarte bătrân, pe nume Simeon. Era un om sfânt și era remarcat ca un mare învățat. Simeon petrecuse mult timp studiind despre profețiile lui Israel. De-a lungul acestor studii, a aflat de venirea lui Mesia. Evreii așteptau sosirea lui Mesia care urma să elibereze Israelul de cuceritorii săi. De atunci, Simeon și-a petrecut mulți ani rugându-se pentru venirea lui Mesia. În cele din urmă, pe când se ruga, a auzit glasul lui Dumnezeu. Acesta i-a făgăduit că nu va muri până nu-l va vedea pe Mesia. 


Când Simeon l-a zărit pe Iisus, a luat pruncul în brațele sale, l-a binecuvântat pe Domnul și a zis:


"Acum, slobozeşte în pace pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău. Căci au văzut ochii mei mântuirea Ta, pe care ai pregătit-o să fie, înaintea tuturor popoarelor, lumina care să lumineze neamurile şi slava poporului Tău Israel."


De asemeni, în templu se află Ana prorocița, ce era văduvă de mulți ani. Ana avea circa 84 de ani și își ducea traiul în templu, rugându-se și postind. Când l-a zărit pe pruncul Hristos, l-a preamărit pe Dumnezeu și a spus tuturor despre el celor care-l așteptau pe Mesia. 


După ce Iisus a fost adus în templu, familia s-a întors în Galileea, în orașul Nazaret. Biblia ne spune că apoi Hristos a crescut și a devenit puternic, plin de înțelepciune și de harul lui Dumnezeu. 


1 februarie: Sfântul Mucenic Trifon


2 februarie: Întâmpinarea Domnului 2 februarie: Întâmpinarea Domnului Reviewed by Diana Popescu on februarie 01, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.