1 februarie: Sfântul Mucenic Trifon

 Sfântul Mucenic Trifon s-a născut în Frigia, Asia Mică, în satul Lampasc din apropiere de Apamea. Încă din primii săi ani, Domnul i-a dăruit puterea de a alunga demonii și a vindeca diverse maladii. Odată, a salvat locuitorii din localitatea sa natală de o foamete. Sfântul Trifon, prin forța rugăciunii sale a eliminat plaga lăcustelor care devorau grânele și devastau câmpurile. 


A căpătat o faimă deosebită prin izgonirea unui spirit rău din fiica împăratului Gordian (238-244). Ajutând pe toți cei aflați la necaz, le-a cerut un singur lucru: credință în Iisus Hristos, prin a cărui slavă reușea să-i vindece. 


Când împăratul Decius (249-251) a preluat tronul imperial, a început o crudă persecuție a creștinilor. Unii i-au raportat comandantului Acvilin că Sfântul Trifon propăvăduia cu îndrăzneala credința în Hristos și că îi indrumase pe mulți către botez. Sfântul a fost arestat și interogat, el mărturisindu-și netemător credința.    

                                                                                        

1 februarie: Sfântul Mucenic Trifon

A fost supus la torturi groaznice. A fost bătut cu ciomage și i s-a scrijelit trupul cu gheare din fier, i-a fost arsă pielea cu foc, și a fost dus prin oraș după ce i s-au înfipt cuie în picioare. Sfântul Trifon a îndurat toate aceste schingiuiri fără a se plânge. 


În cele din urmă, a fost condamnat la decapitare cu sabia. Înainte de execuție, sfântul mucenic s-a rugat mulțumindu-i lui Dumnezeu că-l întărise în chinurile sale. De asemeni, a cerut Domnului să-i binecuvânteze pe cei care-l chemaseră pentru a le da ajutor. Chiar atunci când un soldat a înălțat sabia deasupra capului mucenicului, el și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Evenimentul acesta s-a petrecut în orașul Niceea, în anul 250. 


Creștinii i-au înfășurat trupul într-un giulgiu curat și au vrut să-l îngroape aproape de Niceea, unde suferise, dar Sfântul Trifon, într-o viziune, le-a poruncit să-i ducă corpul în satul său natal, Lampasc. Mai târziu, moaștele Sfântului Trifon au fost mutate la Constantinopol, și apoi la Roma. 


31 ianuarie: Sfințîi Mucenici Doctori fără arginți Chir și Ioan


1 februarie: Sfântul Mucenic Trifon 1 februarie: Sfântul Mucenic Trifon Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 31, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.