sâmbătă, 21 aprilie 2012

Viata Sfantului Gheorghe, legenda si poveste

Sfantul Gheorghe, "purtatorul de biruinta", este unul din cei mai respectati sfinti mucenici crestini, atat in biserica crestin-ortodoxa cat si in cea catolica. Sarbatorit pe 23 aprilie, drept unul din cei mai razboinici sfinti din crestinatate, Sfantul Gheorghe este vestit gratie legendei despre lupta sa cu balaurul.

Viata Sfantului Gheorghe

Potrivit istoricilor, se pare ca Sfantul Gheorghe s-a nascut intr-o familie de nobili din Lod, in Palestina siriana, intre anii 275 si 285, sfarsindu-si zilele in Nicomedia, pe 23 aprilie 303. Tatal sau , Gerontius, facea parte din armata romana din Capadocia, iar mama lui, Polichronia, era originara din Palestina (dupa alte surse, parintii Sfantului Gheorghe ar fi purtat, de fapt, numele de Anastasius si Theobaste).
Amandoi erau crestini, asa fiul lor a fost educat conform credintei in Iisus. La varsta de 14 ani, Sfantul Gheorghe si-a pierdut tatal, pentru ca, numai dupa cativa ani, sa ii moara si mama. Ramas singur pe lume, s-a decis sa mearga la Nicomedia, un oras imperial in acea vreme, si sa ii ceara lui Diocletian sa il inrolele in armata romana. Imparatul l-a primit cu bratele deschise, intrucat isi amintea cu placere de devotamentul si vitejia tatalui sau. Catre varsta de 30 de ani, Sfantul Gheorghe a fost promovat la rangul de tribun si a fost primit in garda imperiala a imparatului de la Nicomedia.
In anul 302, Diocletian a dat un edict prin care toti ostasii romani erau obligati sa aduca jertfe zeilor, aceia din ei ce erau crestini urmand sa fie arestati pe loc. Indignat, Sfantul Gheorghe si-a aratat deschis dezaprobarea fata de aceasta lege, anuntand in public ca este crestin si il venereaza pe Domnul Iisus Cristos. Desi deranjat de acest lucru, Diocletian nu dorea sa piarda unul din cei mai destoinici tribuni ai sai, asa ca a incercat sa il converteasca, si i-a promis   pamanturi, bani si sclavi daca aducea sacrificii zeilor romani. Intrucat a refuzat orice oferta, imparatul s-a vazut nevoit sa il condamne la moarte. Sfantul Gheorghe si-a acceptat cu seninatate soarta si si-a daruit toata averea celor saraci. Dupa numeroase torturi, incluzand bataia cu vine de bou, loviri cu sulita, vatamarea cu roata de sabii, aruncarea in groapa cu var si incaltarea in cuie, Sfantul Gheorghe a fost decapitat in fata zidului cetatii Nicomedia, pe 23 aprilie 303. Un martor la executiei sale i-a convins apoi pe Atanasie, un preot pagan, si pe imparateasca Alexandra sa se convertesca la crestinism, sfarsind apoi si ei in chinurile muceniciei. Trupul sfantului a fost trimis pentru ingropaciune in orasul sau natal, la Lod, unde crestinii l-au inmormantat asa cum se cuvine unui martir.

Sfantul Gheorghe si balaurul

In icoanele crestine rasaritene Sfantul Gheorghe este adeseori infatisat calare, infingandu-si sulita intr-un balaur, uneori aparand in fundal o tanara femeie, ce urmareste de la distanta sangeroasa infruntare. In interpretarea obisnuita a acestui imagini se spune ca balaurul sau dragonul il reprezinta atat pe Satana, cat si imperiul roman, femeia din fundal fiind nimeni alta decat Alexandra, sotia imparatului Diocletian. Se spune ca legenda luptei Sfantului Gheorghe cu balaurul ar fi fost adusa pe taramurile europene de catre cruciati. Oricum, cea mai veche reprezentare a acestui episod este o icoana din Capadochia, de la inceputul secolului al XI-lea, iar cea mai veche referire documentara la confruntarea Sfantului Gheorghe cu balaurul apare intr-un text georgian din secolul al XI-lea.

Potrivit povestii, un balaur, dragon sau crocodil isi facuse culcus deasupra izvorului ce furniza apa orasului Silene. Pentru a avea acces la apa, oamenii din acea regiune l-au induplecat pe balaur oferindu-i mai intai cate o oaie, si apoi cate o fecioara. Fata ce urma sa fie sacrificata era aleasa prin tragere la sorti. Intr-o zi, soarta a decis sa fie jertfita o printesa. In ciuda protestelor tatalui ei, fata a fost adusa in fata balaurului, insa chiar atunci si-a facut aparitia Sfantul Gheorghe. Acesta s-a aparat cu semnul crucii, a infruntat si a ucis lighioana, salvand-o astfel de la moarte pe printesa. Impresionati de aceasta fapta, locuitorii din Silene au parasit credinta lor pagana si s-au convertit la crestinism. In povestile romantice din Evul Mediu, sulita cu care Sfantul Gheorghe a ucis balaurul purta numele de Ascalon, de la orasul Ashkelon din Levant.

Intr-o legenda populara romanesca, mentionata de Elena Niculita-Voronca in "Datinile si credintele poporului roman", lucrurile se desfasoara cumva altfel ... "Sfantul Gheorghe era tare viteaz. Pe vremea ceea, s-a fost intamplat ca un balaur a inchis apa din fantani si nu dadea apa decat daca i sa da de la toata casa cate un copil sa-l manance, s-a fost ajuns randul si la imparatul. El avea numai o fata s-a trebuit s-o dea s-o manance balaurul; dar Sfantul Gheorghe a mers si i-a taiat capetele, s-a scapat-o de la moarte si a capatat-o de sotie. Fata insa se iubea cu un tigan si tiganul i-a facut bataie. Sfantul Gheorghe avea o o basma s-o pusca s-o sabie, care singure mergeau inainte: basmaua facea drum, iar pusca cu sabia pe toti omora.
Tiganul a pus-o pe dansa sa i le fure si l-a batut, dar el avea putere, caci avea trei fire de par de aur in cap. Apoi, a pus-o sa-l intrebe in ce-i sta puterea? El i-a spus. Ea i-a cautat in cap si i-a scos perii. De atuncea, el a slabit de tot. A mers la socrul sau si s-a jeluit. Socrul sau i-a spus ca , pesemne, tiganul ii e partea si i-a luat pe amandoi si i-a legat de cozile cailor si i-a prapadit."

Daca stiti alte legende sau povesti despre viata Sfantului Gheorghe, asteptam cu nerabdare sa ni le impartasiti...


Copyright © diane.ro . 2012

Ziua de Sfantul Gheorghe in traditii, obiceiuri, superstitii

Sfantul Nicolae , poveste si legenda

Mesaje de Sfantul Gheorghe

Numele George / Gheorghe - Origine, etimologie, semnificatie

Un comentariu:

  1. Faina povestea...am citit cva asemanator acum ceva ani...tin sa iti spun ca citesc de fiecare data cu placere povestile despre acesti sfinti!

    RăspundeţiȘtergere

Ai o parere ? Spune-mi-o si mie! Nu mai accept comentarii anonime!