16 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 16 iunie sunt comemorati Sfantul Tihon, Episcopul Amatundei, Sfantul Sfintit Mucenic Marcu, Sfantul Francisc Regis, preot, Sfantul Benone, Episcop, si are loc sarbatoarea catolica Inima Neprihanita a Mariei.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 16 iunie

Sfantul Tihon, Episcopul Amatundei

Nascut intr-o familie de piosi crestini din Cipru, Sfantul Tihon a dus o viata curata, de post si rugaciune, ajungand  preot, si fiind apoi numit episcop al Amatundei de catre Sfantul Epifanie. Si-a servit cu credinta, vreme de multi ani, crestinii de sub obladuirea sa, dandu-si, in cele din urma, sufletul in pace. Sfantul Tihon s-a remarcat prin straduinta cu care a crestinizat multi pagani din Cipru si prin darul sau de a face minuni, iesit la iveala inca din tinerete.
Se spune ca tatal sau era brutar, si, ori de cate ori Tihon ramanea singur in pravalie, impartea paine celor saraci fara a le cere vreun ban. Tatal sau i-a reprosat aceste fapte, asa ca Sfantul Tihon s-a rugat Domnului sa il ajute, brutaria devenind in scurt timp dupa aceea atat de imbelsugata in grane incat abia se mai putea deschide usa.

Se mai zice ca, odata, Sfantul Tihon a plantat un butas uscat de vie, si, printr-o minune, acesta a devenit verde si plin de struguri.

 Sfantul Sfintit Mucenic Marcu

Sfantul Mucenic Marcu, Episcop al Apoloniadei, a fost groaznic chinuit, ramanand fara viata dupa ce i s-au spanzurat mari pietre de maini.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 16 iunie

Sfintii Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie, Claudiu si Paula; Sfantul Mucenic Chiprian; Sfintii Mucenici Luchian, Maxian, Iulian, Marchelian si Saturnin
Vezi Traditii si sarbatori din 3 iunie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 16 iunie

Inima Neprihanita a Mariei

Sarbatoarea Inima Neprihanita (Imaculata) a Mariei, cunoscuta initial sub numele de Inima Sacra a Mariei, este inchinata comemorarii vietii Sfintei Fecioare Maria, bucuriilor si necazurilor ei, virtutilor si calitatilor ei, si, mai presus de toate, dragostei ei feciorelnice fata de Dumnezeu, iubirii ei materne pentru Fiul ei, Iisus, si dragostei ei pline de compasiune pentru toti oamenii de pe pamant.
Punctul de pornire al venerarii inimei Sfintei Fecioare Maria este pasajul din Evanghelia dupa Luca, unde se spune ca Maica Domnului „medita toate aceste lucruri in inima ei” (Luca 2,19).
In anul 1805, se oficializeaza aceasta sarbatoare, prin mijlocirea Cofraternitatii Inimii Neprihanite a Mariei, intemeiate de Sfantul Ioan Eudes.
 Acest cult a cuprins intreaga biserica catolica in anul 1944, ca urmare a consacrarii lui Papa Pius al XII-lea din 31 octombrie 1942, reinnoite pe data de 8 decembrie 1942. In ziua de 25 martie 1984, Papa Ioan Paul al II-lea, impreuna cu cea mai mare parte a episcopilor bisericii catolice,  a extins spre toata oamenirea celebrarea Inimii Neprihanite a Mariei.

Sfantul Francisc Regis, preot

Nascut intr-o familie bogata, Sfantul Francisc Regis a fost atat de impresionat de invatatorii sai iezuiti incat si-a dorit sa intre si el in Ordinul Iezuit, lucru pe care l-a implinit la varsta de 18 ani. In ciuda programului de invatatura foarte incarcat, el petrecea numeroase ore in capela, adeseori provocandu-le ingrijorare colegilor, ce se temeau ca si-ar putea afecta astfel sanatatea. Dupa ce a fost hirotonisit, a lucrat ca misionar in mai multe orase din Franta. Sfantul Francisc Regis stia cum sa se exprime cu elocventa, facandu-se inteles de oamenii simpli, si era intotdeuna gata sa dea o mana de ajutor saracilor, celor aflati in inchisoare ori in spitale.
Constatand priceperea sa de a comunica cu oamenii, episcopul de Viviers l-a trimis sa readuca credinta in inimile francezilor, neglijati in acele vremuri din cauza lipsei de preoti si a numeroaselor razboaie civile, ori cazuti prada unor diverse forme de protestantism. Timp de 3 ani,  Sfantul Francisc Regis a colindat intreaga sa dioceza, convertind multi oameni si aducandu-i pe altii inapoi la biserica.
Desi isi dorea sa plece in misionariat in mijlocul indienilor din Canda, a trebuit sa isi inchine viata drumurilor prin cele mai indepartate si mai izolate locuri din Franta natala. Predicile sale si existenta sa fara de cusur i-au adus cu vremea reputatia de sfant.
In ultimii lui patru ani de viata, Sfantul Francisc Regis s-a dedicat organizarii unor servicii publice, mai ales pentru detinuti, bolnavi si saraci. A murit pe 31 decembrie 1640. Ultimele sale cuvinte au fost : "In mainile Tale imi incredintez sufletul". A fost canonizat in anul 1737.

Sfantul Benone, Episcop

Sfantul Benone (1010- 1106) s-a nascut in Hildesheim, Germania si a fost educat la manastirea Sfantul Mihail, devenind canonic la Gozlar, in Hanovra, capelan al imparatului Henric al III-lea si, in 1066, episcop de Meissen. A fost intemnitat un an pentru ca sustinuse nobilimea impotriva lui Henric al IV-lea. Potrivit unor surse, a fost implicat in numeroase jocuri politice din vremea sa. Catre sfarsitul vietii, a fost misionar printre slavii veneti sau venzi. Sfantul Benone a fost canonizat in anul 1523.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 16 iunie

Sfantul Episcop Tihon Taumaturgul


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

Nascut pe 16 iunie – Horoscop general Profil astrologic

14 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

15 iunie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
16 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 16 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iunie 15, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.