John Steinbeck despre dragoste - O scrisoare catre fiul indragostit

Laureat al premiului Nobel pentru literatura, John Steinbeck (1902-1968) nu s-a remarcat numai prin romanele sale precum "La rasarit de Eden", "Fructele maniei", "Soareci si oameni", ci si prin prolifica-i activitate epistolara. O carte purtand numele de "Steinbeck: A Life in Letters" ("Steinbeck - O viata in scrisori") a adunat 850 din cele mai expresive, spirituale, sincere si subiective scrisori ale sale, adresate familiei, prietenilor, editorilor, si unui cerc de personalitati politice si culturale prestigioase.

In corespondenta lui Steinbeck, se remarca o frumoasa scrisoare trimisa fiului sau, Thom, in anul 1858, drept raspuns la o epistola a adolescentului, in care acesta ii marturisea tatalui ca se indragostise nebuneste de o colega de scoala pe nume Susan. Vorbele intelepte ale lui Steinbeck - strabatute de iubire filiala, optimism, intuitie, sensibilitate si perspicacitate- ar putea sa se numere printre putinele, nemuritoarele ode inchinate dragostei, lasate posteritatii de geniile literaturii universale.


New York
10 noiembrie 1958

Draga Thom,

Am primit scrisoarea ta azi dimineata. Eu iti voi raspunde din punctul meu de vedere, si, desigur, Elaine, din al ei.

Mai intai - daca esti indragostit - acesta e un lucru bun - este, probabil, cel mai bun lucru care se poate intampla cuiva. Nu lasa pe nimeni sa iti minimalizeze sau diminueze iubirea.

In al doilea rand, exista mai multe feluri de dragoste. Una dintre ele este egoista, rea, lacoma, avara, iubirea devenind astfel un mijloc de a da ghes importantei sinelui. Aceasta este o dragoste urata si infirma. Un alt fel de iubire reprezinta o revarsare a tot ceea ce este valoros in tine - a bunatatii, consideratiei si respectului - nu numai al respectului social al manierelor, ci si al mai marelui respect ce consta in recunoasterea unei alte persoane drept unica si valoroasa. Primul tip de dragoste te poate imbolnavi, te poate face mic si slab, pe cand cea de-a doua are potentialul de a aduce in tine vigoare, curaj, bunatate, chiar si o intelepciune de care nu erai constient ca o posezi.

Ne spui ca nu este o dragoste de copil. Daca simti atat de profund - desigur nu este o dragoste de copil.

Dar cred ca nu vrei sa ma intrebi pe mine ce simti tu. Tu stii mai bine decat oricine ce se intampla cu tine. Ajutorul pe care mi-l ceri este de a sti ce sa faci in aceasta situatie - iar eu iti poti spune cate ceva.

Bucura-te de dragostea ta, fii cat se poate de mandru si recunoscator pentru ea.

Obiectul dragostei este cel mai bun si cel mai frumos. Incerca sa-l traiesti la fel.

Daca iubesti pe cineva - nu este deloc rau sa ii marturisesti asta - trebuie totusi sa iti amintesti ca unii oameni sunt foarte timizi si uneori felul in care iti marturisesti iubirea trebuie sa ia in considerare aceasta timiditate.

Fetele au o cale de a sti ori a simti ceea ce simti, insa, cu toate acestea, ele vor sa auda asta.

Uneori, se intampla ca sentimentele tale sa nu fie impartasite de celalalt , dintr-un motiv sau altul - dar asta nu inseamna ca trebuie sa te simti mai putin valoros sau bun.

In cele din urma, stiu ce simti pentru ca am trecut si eu prin asta, si ma bucur ca ai ajuns si tu sa traiesti acest lucru.

Noi vom fi bucurosi sa o intalnim pe Susan. Va fi cu adevarat binevenita. Elaine va face tot ce trebuie pentru asta, pentru ca este domeniul ei, si va fi foarte satisfacuta de asta. Stie si ea multe despre dragoste si poate ca iti poate da mai mult ajutor decat mine.

Si nu te teme de o pierdere. Daca este bine, se intampla - Principalul lucru este sa nu te grabesti. Nimic bun nu se departeaza de noi.

Cu dragoste,

Tati




Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Balzac: O scrisoare de dragoste

Cum scrii o scrisoare de dragoste?

O scrisoare de dragoste - Napoleon catre Josephine
John Steinbeck despre dragoste - O scrisoare catre fiul indragostit John Steinbeck despre dragoste - O scrisoare catre fiul indragostit Reviewed by Diana Popescu on octombrie 08, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.