marți, 11 decembrie 2012

Craciunul in America - Traditii si obiceiuri

Traditiile, obiceiurile si legendele de Craciun din America reprezinta, asemeni altor numeroase aspecte ale mostenirii spirituale din Statele Unite, o impletire inedita a diverse influente culturale ale lumii. Se spune ca, in America, Craciunul este sarbatorit in toate felurile posibile! Asta nu inseamna insa, ca americanii nu au pus bazele unor noi traditii legate de sarbatorile de iarna. Personaje precum renii Rudolph si Frosty au devenit la fel de celebre precum Santa Claus (Mos Craciun). Nu lipsita de interes este infuzia in cultura americana a unor imagini simbol din publicitate, precum ursii polari specifici marcii Coca Cola.

Americanii se lauda cu faptul ca actualul Mos Craciun, numit de ei Santa Claus, s-ar fi "nascut" in Statele Unite, gratie unei miriade de artisti, scriitori si legende.
Se spune ca numele de Santa Claus ar proveni din cuvantul olandez ce il desemneaza pe Sfantul Nicolae, adica Sinterklaas. Desi olandezii au adus aceste personaj in America in secolul al XVII-lea, el nu a devenit un simbol al Craciunului pana cand, in anul 1809, scriitorul Washington Irving nu a scris o carte despre el. Acest prim Mos Craciun american era cunoscut tot sub numele de Sfantul Nicolae, fuma din pipa, si zbura intr-o sanie autopropulsata (ce nu era trasa de reni), nu era imbracat in rosu si nu traia la Polul Nord, asa cum este cunoscut de copii in prezent.

In anul 1863, Mos Craciunul "made in America" a primit numele de Santa Claus si a fost inzestrat cu imbracaminte de culoare rosie si o sanie cu reni.

In zilele noastre, sarbatorirea Craciunului are loc in feluri diferite in diversele regiuni ale Statelor Unite, din pricina varietatii nationalitatilor ce s-au stabilit pe tot cuprinsul Americii.

In Pennsylvania, moravii isi continua traditia de a construi un peisaj de iarna sub brad, purtand de numierea de "putz", in acelasi stat, copii emigrantilor germani fiind obisnuiti sa primeasca cadouri de la Belsnickle (un Mos Craciun neamt), care ii bate uneori cu un bat pe cei ce au fost obraznici in decursul anului.

Europenii stabiliti timpuriu in sudul Statelor Unite au transmis obiceiul de a-i felicita de Craciun pe vecinii lor indepartati prin focuri de arma si artificii. In Hawai, aceasta practica continua si in prezent. Santa Claus ajunge pe aceste insorite meleaguri pe un vas, iar masa de Craciun are loc in aer liber.

In Alaska, o stea este dusa de la o casa la alta, urmata de asa-zisii oameni ai lui Irod, ce incearca sa o captureze. Usile locuintelor din aceasta zona sunt adeseori impodobite cu fructe de ananas, un simbol al ospitalitatii.

In Washington D.C., luminile unui enorm si spectaculos brad de Craciun sunt aprinse in fiecare an in cadrul unui ceremonial in care personalul principal este insusi presedinte S.U.A.

In Boston, sunt vestite festivitatile colindelor, cantaretii fiind acompaniati de tobe de mana.

In New Orleans, este plimbat pe strazi un imens bivol, ale carui corne sunt impodobite cu panglici si ramuri de ilice.

In Arizona, se desfasoara ritualul mexican numit Las Posadas, in cadrul caruia are loc o procesiune si o piesa de teatru infatisandu-i pe Maria si Iosif in cautarea unui loc de gazduire. De fapt, acesta punere in scena se petrece si printre membrii familiilor, fiecare din acestia interpretand un rol aparte, mai ales cu ocazia vizitelor intre rude.  De asemeni, in fiecare casa se gaseste un mic decor, in care, cu ajutorul unor figurine si a altor piese de detaliu, este reconstituita nasterea Domnului.

In California, Mos Craciun soseste in ultima vreme pe o placa de surfboarding.

Masa traditionala de Craciun din America este constituita dintr-o friptura de curcan, insotita de legume si sosuri. Alte mancaruri specifice sunt friptura de gasca, cea de rata sau sunca servite cu sos de  coacaze. Pentru desert, se pregateste o budinca (pudding) din fructe (mai cu seama din prune), cu o zeama de brandy, sau placinta de dovleac.  Alte dulciuri traditionale sunt placintele cu carne tocata si pateurile umplute cu un amestec de fructe uscate.

Casele americanilor sunt impodobite cu ramuri de ilice, vasc si brazi, celor mai multe nelipsindu-le un pom de Craciun ornat cu luminite, beteala, globuri, ghirlande cu popcorn si acadele multicolore sub forma unor bastonase. In Bethlehem, Pennsylvania, exista obiceiul de a se aprinde o mare stea inca de la inceputul lunii decembrie.

In Ajunul Craciunului, americanii de origine poloneza imprastie fan pe podeaua din bucatarie si sub fata de masa, ca o comemorare a grajdului si ieslelor in care s-a nascut Iisus Hristos. Atunci cand pregatesc masa festiva, ei aseza doua scaune in plus, rezervate pentru Sfanta Fecioara Maria si Copilul Iisus, in cazul cand acestia ar bate la usa pentru a cere adapost.

In Philadelphia, o procesiune numita "parada pantomimilor" dureaza o intreaga zi, fiind condimentata de prezenta a numeroase formatii muzicale, dansatori si participanti imbracati in costume fanteziste.

In America, Mos Craciun/Santa Claus este cunoscut a avea, de fapt, doua locuinte. Una din ele se afla la Tirrington, Connecticut, unde Santa si ajutoarele sale daruiesc cadourile. O a doua se gaseste la Wilmington, New York,  loc in care se afla un sat ce il gazduieste pe Mos Craciun, impreuna renii sai.Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Mesaje de Craciun si anul nou in engleza | SMS-uri si urari

Obiceiuri de Craciun in Franta

Traditii de Craciun in Anglia

5 comentarii:

  1. Iarna este anotimpul meu preferat tocmai datorita acestor sarbatori. Toata familia se strange, copiii sunt feritici datorita cadourilor, etc. Nu stiam despre aceste traditii ale americanilor (exceptie treaba cu beculetele cu peisajul cu Fecioara Maria si pruncul in brate). Pacat ca la noi se cam pierd traditiile. La tine mai vin colindatori?

    RăspundețiȘtergere