duminică, 7 aprilie 2013

Barza in mituri, legende si superstitii

In mitologia moderna, barza aduce copiii pe lume. Cu totii ati vazut, fara indoiala, imaginea unei astfel de pasari ducand in cioc o legatura sau un cos cu un bebelus unor proaspeti parinti. In mitologia greceasca, barza era insa un simbol al rapirii copilasilor. Gerana, frumoasa regina a pigmeilor, a fost preschimbata de manioasa Hera intr-o barza. Sub aceasta infatisare, ea a incercat sa isi rapeasca propriul copil, Mopsus, pe care il iubea nespus de mult, interzicandu-i-se totusi sa il intalneasca.

Legenda potrivit careia barza aduce copiii in lume isi are originea probabil in Europa nordica, poate din pricina faptului ca berzele revin la cuiburile lor din Polonia si Germania la noua luni dupa solstitiul de vara. Berzele erau primite cu drag si lasate sa isi faca cuiburile pe casele oamenilor, uneori pe cosuri, in speranta ca daruiau in acest fel prosperitate si fertilitate. Numele ebraic al berzei semnifica "mama buna", iar grija acestei pasari fata de puii ei, vizibila in inaltul sau cuib, a transformat barza intr-un simbol al obladuirii parintesti.

Potrivit unei legende crestine, atunci cand copilul Iisus era in grajdul din Betleem, toate animalele lumii au sosit pe rand la el pentru a-i slavi nasterea. Ele s-au inchinat si s-au rugat in fata sa. Animale precum magarul si boul au ingenuncheat inauntrul grajdului, in vreme ce animalele salbatice au ramas afara, incercand sa il zareasca de acolo pe nou nascutul Iisus. Printre aceste vietuitoare era si o barza cu picioarele lungi. Cand a vazut ca Iisus nu avea pe ce sa isi odihneasca capul, barza si-a smuls penele moi de la piept, facand din ele o perna. Copilul Iisus i-a fost recunoscator pentru acest gest si i-a zambit. Apoi, Iisus a binecuvantat barza, ea devenind astfel un simbol al nasterii si protectiei noilor nascuti.

Intr-o veche legenda poloneza se spune ca broastele, soparlele si serpii se inmultisera atat de mult pe pamant, dand nastere la numeroase necazuri, incat, pentru a scapa de ele, Dumnezeu a adunat toate aceste creaturi intr-un sac pe care l-a incredintat unui om pentru a-l arunca in mare. Omul nu si-a putut infrange insa curiozitatea, a deschis sacul pentru a vedea ce se afla in el, si toate vietuitoarele au scapat, invadand iarasi pamantul. Drept pedeapsa, Dumnezeu l-a transformat pe acel om intr-o barza, in asa fel incat sa isi repare greseala starpind broastele, serpii si soparlele din lume.

Intrucat se credea (in mod fals) ca este monogama, in miturile norvegiene si in alte legende din folclorul lumii, barza reprezenta viata dedicata intru totul valorilor familiei. Pentru crestinii timpurii, barza era o emblema a casatoriei caste, acest simbolism dainuind pana in secolul al XVII-lea, cad este regasit in Minerva Britanna, cartea de simboluri a lui Henry Peacham.

In miturile egiptene, barza era adeseori o reprezentare pentru "Ba" sau "personalitatea", caracteristica unica a fiecarei fiinte umane. Egiptenii asociau migrarea berzelor cu plecarea sufletului din trup ce avea loc in timpul somnului. De asemeni, se credea ca "Ba" poate reveni in corpul unui om mort, intrucat acesta era locuinta sa originara. Conform unei legende chinezesti, barza avea rolul de a duce la ceruri sufletele celor decedati.

Barza era pasarea sacra a zeitei Venus in mitologia romana. Pe acele timpuri, daca o barza isi facea cuibul pe acoperisul unei case, se considera ca cei ce locuiau acolo era binecuvantati de Venus cu o dragoste fara de sfarsit. Aristotel credea ca uciderea unei berze echivala cu o crima. De asemeni, la romani exista o asa-numita "lege a berzei", ce stipula ca batranii parinti trebuie sa fie ingrijiti de copiii lor.

Superstii despre berze

In traditia romaneasca, se spune ca martisoarele trebuie sa se poarte pana pe 30 martie sau pana cand apare pe cer prima barza.

Conform superstitiilor, daca zaresti o barza in zbor, te asteapta o calatorie. Daca o vezi insa pe pamant, se zice ca nu vei avea un an foarte prosper.

Daca o barza isi face cuib pe acoperisaul casei tale, se spune ca vei avea parte de mare noroc.

Unei femei ce vedea doua berze i se semnala ca urma, in curand, sa aiba copii.

Daca ti se infatiseaza pe cer doua berze, vei fi impreuna cu persoana iubita tot timpul anului. Daca, insa, vezi doar o singura barza, vei ramane singur tot restul anului!

Cine omoara o barza este pandit de ghinion.

Intr-o alta superstitie, se zice ca daca vezi primavara o barza stand in picioare vei fi toropit de lene sau atasat de casa in tot rastimpul anului. Pe de alta parte, daca zaresti o barza pe cer, inseamna ca vei fi sanatos si vei calatori mult in noul an.

Visele despre barza - Semnificatie si interpretare

In general, visele despre barza exprima dorinta de a avea copii, dar si nazuinta de intoarcere in timp spre lumea copilariei.

Din punct de vedere psihologic, astfel de vise semnaleaza nevoia de a avea un partener de cuplu, o familie si copii. Pe de alta parte, visul despre barza intrupeaza puternicul simtamant asociat cu lumea spirituala din sufletul nostru. Cine viseaza o barza zburand are, totodata, dorinta inaltatoare de a avea un copil. Cuibul unei berze denota preocuparea fata de proprii nostri copii.

Berzele din vis dau dovada despre cineva care pretuieste comuniunea din viata, in cadrul familiei. Un stol de berze semnifica necesitatea inlaturarii dusmanilor, mai ales daca apare in vis intr-o vreme de furtuna sau de iarna. In acelasi timp, visele despre berze pot fi interpretate ca un indiciu al atasamentul copiilor tai fata de tine in vremuri vitrege.

Daca visezi o barza ti se indica bucurie sau reinsanatosirea dupa o boala. Un vis in care mananci o barza poate prevesti ca cineva apropiat este pe cale sa se imbolnaveasca.
De multe ori, se spune ca barza din vis semnifica marirea familiei, o casatorie fericita, noroc in familie si pentru copii, o veste despre o nunta.

Daca visezi o barza in cuib ti se atrage atentia ca cineva vrea sa te fure.

Visul in care zaresti o barza poate avea intelesul ca esti in pericol sa iti pierzi un prieten din pricina purtarii tale.

Barza in zbor prezice ca te vei bucura de noroc mai ales datorita sarguintei ori perseverentei tale.

Cantecul unei berze in vis poate indica nasterea unui nou copil.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Lumanarile in superstitii, farmece si vise

Superstitii despre scoala si examene

Randunica in mituri si legende

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu