Creierul uman e afectat de un parazit pisicesc

Potrivit unor cercetari stiintifice recente, tandrele (dupa unii), ipocritele (dupa altii) pisici reprezinta sursa unui parazit ce se instaleaza cu timpul in creierul oamenilor, dand nastere unor modificari comportamentale deloc neglijabile.

Ai vazut, probabil, macar un film SF in care abominabile fiinte extraterestre, avand forma unor viermi ori gandaci, se strecoara prin urechea unui nevinovat om, facandu-si loc spre creier, reusind sa preia comanda trupului nefericitei victimei, ce incepe a actiona intr-un mod foarte straniu pentru cei din imediata sa apropiere...

Daca credeai ca astfel de lucruri se petrec numai in fanteziste ori elucubrante fictiuni science-fiction, trebuie sa iti spun, cu parere de rau, ca gresesti. Exista, mai aproape de noi de cand ne-ar conveni, o creatura pamanteana, un protozoar unicelular ce se aseamana izbitor de mult cu respingatorii extraterestri pomeniti mai sus. Cu adevarat ingrijorator este ca acest parazit poate sa fi infestat deja cam o treime din umanitate (inclusiv 45% dintre francezi)!

Purtand numele de "Toxoplasma gondii", acest parazit provine de la pisici, avand obiceiul de a se inmulti in intestinele acestor aparent inofensive feline. Oamenii il pot contracta prin ingerarea oricarui tip de aliment contaminat cu excremente de pisica. Odata infectat, poti avea simptomele unei usoare gripe vreme de catva saptamani, dar nimic mai mult. Uneori, nu poti trece nici chiar prin asa ceva. Parazitul nu isi face semnalata cu orice pret prezenta in organismul uman, dar, odata ajuns acolo, se strecoara pana la creier. In acest loc, la adapost de ofensiva sistemului imunitar, poate ramane intr-un chist al tesutului celular timp de decenii, fara a se reproduce, dar nici a dispare. Ei bine, conform oamenilor de stiinta, cuibarirea lui "Toxoplasma gondii" in creier poate genera subtile si suprinzatoare schimbari in comportamentul gazdei umane.

Biologul Jaroslav Flegr, unul din cercetatorii de frunte din acest domeniu, a descoperit cateva lucruri uimitoare atunci cand i-a comparat pe oamenii infectati cu cei ce nu au cazut victime acestui parazit. Iata numai cateva din concluziile cercetarii: " Barbatii care au acest parazit sunt mult mai introvertiti, suspiciosi fata de alte opinii decat cele proprii, si inclinati sa treca peste reguli. Pe de alta parte, femeile infectate se poarta intr-un fel cu totul opus: sunt mult mai extrovertite, increzatoare in lumea din jur, constiente de propria lor imagine, si dispuse sa respecte regulile decat femeile neinfectate." In plus, oamenii in organismul carora a patruns "Toxoplasma gondii" dau dovada de usoare disfunctii ale aparatului locomotor, isi asuma mai multe riscuri si sunt mai frecvent victimele unor accidente. Mai mult decat atat, 38 de studii stiintifice au asociat acest parazit cu schizofrenia!

In ce fel reprogrameaza "Toxoplasma gondii" creierul uman nu este inca bine inteles de stiinta. Potrivit unor estimari, unul din trei oameni din intreaga lume gazduieste in creier un astfel de parazit. Nu e cazul, totusi, sa ne alarmam din cale afara. Tine-ti in frau impulsul de a eradica pisicile din mediul tau inconjurator! Pisicile din case reprezinta, totusi, o foarte scazuta amenintare pentru proprietarii lor. De asemeni, acesta poate fi inca un avertisment despre necesitatea respectarii unor elementare norme de igiena. Oricum, aceasta descoperire stiintifica, nu are cum sa nu ne puna pe ganduri despre efectul major pe care il pot avea asupra noastra aceste mici, invizibile microrganisme, aflate acolo unde te astepti mai putin.

Sursa: Real Clear Science


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei :

Cainii, pisicile si personalitatea stapanilor lor

Subconstientul si creierul - Secretele atitudinii pozitive si succesului

Superstitii despre culoarea pisicilor
Creierul uman e afectat de un parazit pisicesc Creierul uman e afectat de un parazit pisicesc Reviewed by Diana Popescu on mai 06, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.