Superstiții despre pieptene

Ca obiect magic, pieptenele a apărut frecvent în obiceiurile, credințele și superstițiile lumii încă din cele mai vechi timpuri. Era văzut drept capabil să îndepărteze, "să pieptene" influențele malefice, duhurile rele, și era considerat atât de important încât era folosit ca o ofrandă adusă zeilor păgâni.

Când scapi un pieptene pe când ți-l treci prin păr, acesta este semn al unei dezamăgiri curânde. La lituaneni, pentru a se împiedica acest lucru, era indicat să pășești de îndată peste pieptenele de pe jos. Potrivit altora, un remediu eficient era să mergi în cerc în jurul lui, în sens contrar acelor de ceasornic, de trei ori, înainte să-l ridici.

Dacă-ți pui un picior peste pieptenele căzut și îți pui o dorință în timp ce este recuperat de altcineva, sunt mari șanse ca dorința să ți se îndeplinească!

Se, spune, totodată, că atunci când îți pică pe podea pieptenele în vreme ce te pregătești pentru o călătorie, vei fi nevoit să ți-o amâni, să rămâi acasă.

În Irlanda, pur și simplul fapt de a ridica un pieptene de pe jos este cu ghinion.
Superstiții despre pieptene

În credințele vechi românești, dacă, pe când îl folosea, unei persoane îi cădea din mână pieptenele cu dinți rari, se prezicea că va avea un oaspete rar. Dacă îi scapă cel cu dinți deși, urma să aibă un musafir frecvent. Unii pretindeau că un pieptene, de orice fel, ce-ți ajungea pe jos, vestea că vei păți ceva; ca să nu ți se întâmple nimic rău erai sfătuit să-l ștergi cât mai repede cu o cârpă.

La japonezi, ruperea dinților unui pieptene este încă de rău augur. Această superstiție derivă din miturile despre zeița Izanagi no Mikoto, care-și utiliza pieptenele pentru a demasca o înșelăciune răutăcioasă, scandaloasă, și pentru a o ajuta să scape de dușmanii ce o urmăreau, aruncându-l pe pământ, unde se transformă în păduri de bambus.

Se recomanda ca părul rămas între dinții pieptenului să nu fie aruncat în ogradă, că nu cumva să se înfășoare pe piciorul unei găini și să-ți provoace în acest fel dureri de cap constante. De fapt, în numeroase tradiții, atât părul tăiat, cât și cel din pieptene nu se aruncă, ca să nu se facă vrăji cu el contra posesorului său.

Dacă o fată este îndrăgostită de un flăcău, nu trebuie să-l lase niciodată să poarte pieptenul ei în buzunarul lui, ca acesta să nu ajungă să nu mai fie interesat de ea.

Cine îndrăznește să numere dinții unui pieptan este sortit să se despartă de persoana iubită ori să-și piardă câțiva dinți din gură.

Părul în superstiții și legende

Este cu ghinion ca cineva să folosească un pieptene care a atins capul unui mort! Oricum, nu este de bun augur nici să-l arzi!

Dacă în zona Tecuciului se zicea că atunci când umbli cu pieptenele pe la gură faci bube pe ea, în cea a Bucovinei se credea că pruncii care procedeau așa urmau să facă bube în gură. Tot la români, cine-și atingea cu mâna de la pieptene nasul, era condamnat să facă bube în nări. În Teleorman, o persoană ce umbla cu un pieptene și nu se spăla apoi mâini, risca să i se facă fața aspră, crăpăcioasa, în eventualitatea că și-o atingea.

În folclorul românesc, de ziua Sfântului Andrei era interzis să-ți treci cu pieptenele prin păr, chiar dacă erai femeie, în caz contrar fiindu-ți prezis că vei fi mâncat de un lup. Prin regiunea Iașului, aceeași interdicție cu aceleași urmări exista de ziua Sfântului Dumitru.

Și o vrajă, un ritual magic! Ca să nu-ți mănânce lupii o vacă pierdută pe pășune, trebuia să așezi pe vatră trei cărbuni aprinși, acoperiți cu o oală, pentru ca gură lupilor să rămână închisă aidoma cărbunilor ferecați sub oală. După aceea, luai doi piepteni și băgai dinții unuia în cei ai celuilalt, astfel încât la fel să fie și gurile lupilor când zăreau vaca!

În tradițiile de pe meleagurile noastre, în perna pe care se așeza capul mortului se introduceau săpunul cu care fusese spălat, acul cu care i se cususeră hainele și pieptenul cu care i se aranjase părul, astfel încât să poate folosi toate aceste lucruri și pe lumea cealaltă!

Merită consemnată și o altă credință, cumva amuzantă, din Bucovina: dacă cineva fură un pieptene, după moartea sa, îi apar o grămadă de păduchi pe trup!

Surse principale:
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World
- Richard Webster: The Encyclopedia of Superstitions
- Artur Gorovei: Credinți și superstiții ale poporului român

Părul: Simbol şi semnificaţie
Superstiții despre pieptene Superstiții despre pieptene Reviewed by Diana Popescu on august 18, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.