Simbolurile Sfantului Petru

Simbolurile Sfantului Petru sunt asociate cu misiunea sa de apostol al lui Iisus Hristos, lider al crestinatii si cel dintai episcop din istoria bisericii. Este infatisat adeseori drept un om in varsta, tinand o carte sau un pergament simbolizand epistolele pe care le-a scris. Adeseori, este reprezentat purtand lanturi, intrucat se crede ca a fost dus legat la Roma pentru a fi executat. De asemeni, in multe icoane si picturi, apare ca pescar sau avand asupra sa o sabie.

Simbolul celor doua chei incrucisate

Cheile sunt un simbol al autoritatii Sfantului Petru ca si conducator al celor 12 apostoli si cap al bisericii. Dupa ce Sfantul Petru si-a marturisit credinta in Iisus ca Hristos si Fiu al Lui Dumnezeu, Iisus i s-a adresat astfel, "Si Eu iti zic tie, ca tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si portile iadului nu o vor birui. Si iti voi da cheile imparatiei cerurilor si orice vei lega pe pamant va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant va fi dezlegat si in ceruri" (Evanghelia dupa Matei 16:18,19). Frecvent, una din cele doua chei ale Sfantului Petru este din aur, iar cealalata din argint, cea dintai semnificand puterea de a lega si dezlega in ceruri, adica autoritatea spirituala, cea de-a doua reprezentand putinta de a lega si dezlega pe pamant, adica autoritatea temporala, pamanteasca. Totodata, cheile denota autoritatea de a ierta pacatele, iar in cazuri extreme, cand pacatele sunt prea mari, dreptul de a-i excomunica pe cei ce au gresit.

Simbolul toiagului de pastor

Toiagul sau carja pastorala reflecta rolul de pastor conducator al turmei lui Iisus. Iisus este "pastorul cel bun"(Evanghelia dupa Ioan 10:11, 14), iar atunci cand s-a aratat, dupa Inviere, ucenicilor sai la marea Tiberiadei, El l-a insarcinat pe Sfantul Petru sa continue misiunea sa de pastorire, zicandu-i, "Paste mieluseii Mei", "Paste oile Mele".

Crucea Sfantului Petru

Este o cruce rasturnata, tipul de cruce pe care a fost rastignit Sfantul Petru in timpul
persecutiilor pornite impotriva crestinilor de imparatul Nero. Potrivit traditiei, Sfantul Petru a spus ca nu merita sa fie rastignit asemeni Domnului, cerand sa fie crucificat intr-un mod diferit, calaii sai facandu-i pe plac.

Simbolul cocosului cantand

Acest simbol constitue cele trei renegari ale Sfantului Petru din curtea arhiereului (Matei 26:74, Luca 22:60, Ioan 18:27).

Alte simboluri ale Sfantului Petru

Sfantul Petru este reprezentat stand pe o stanca iesita din mare, intrucat el este stanca / piatra pe care s-a cladit biserica (Matei 16:18), cu o plasa de pescuit pentru ca Iisus l-a numit "pescar de oameni" (Luca 5:10), la carma unui vas, corabia fiind un simbol al bisericii (Matei 8:23-27). Alte simboluri ale Sfantului Petru sunt jiltul, intrucat Iisus a predicat ca Sfantul Petru va unifica biserica, intarindu-i pe fratii sai (Luca 22:32), bazilica Vaticanului (ce ii poarta numele), tiara papala, deoarece autoritatea papala a inceput odata cu el, si crucea papala, formata din trei bare, simbol al oficiului papal detinut pentru prima oara de catre Sfantul Petru.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Numele Petru / Petre - origine si etimologie | Semnificatia numerologica a numelui Petre / Petru

Mesaje de Sf. Petru si Pavel | Felicitari ,urari si SMS-uri

Sfantul Petru in superstitii si traditii romanesti
Simbolurile Sfantului Petru Simbolurile Sfantului Petru Reviewed by Diana Popescu on iunie 29, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.