Cum a aparut pe lume rachiul

Am gasit zilele astea o legenda cam neconventionala despre felul cum a aparut pe lume rachiul. Pentru a inchide de la bun inceput gura dogmaticilor si bigotilor trebuie sa precizez ca acesta poveste face parte din inestimabila zestre a folclorului romanesc, fiind culeasa si tiparita de doamna Elena Niculita-Voronca in a sa lucrare "Datinile si credintele poporului roman." Ce-i drept, nu am lasat-o in forma originala, distrandu-ma putin in a o rescrie. Interesant este cum se regaseste in aceasta legenda inca o data lipsa de consideratie fata de femeie al taranului roman. Ca intotdeuna, femeia este vinovata pentru orice rau din lume, inclusiv pentru aparitia rachiului si chiolhanurile tovarasului ei de viata...

Povestea zice ca Dumnezeu se suparase rau de tot din cauza obrazniciilor oamenilor si se hotarase sa ii dea pierzaniei, izvodind pe lume un atotdistrugator potop. Nu l-a lasat insa inima sa-i nimiceasca pe toti, asa ca a ales un om curat la suflet si credincios, anume pe Noe, un fiu de-al lui Adam, si i-a poruncit  in vis sa faca o corabie. Noe n-a stat mult pe ganduri si, a lucrat cu zor si spor, pana corabia a fost aproape gata.

Dracul a prins de veste ce punea la cale Dumnezeu, asa ca a incercat sa iscodeasca unde isi cladea Noe corabia. N-a avut incotro si s-a dus direct la sursa, la nevasta lui Noe si a luat-o la intrebari, ca ce si unde pune la cale barbatu-sau. Pentru a fi mai convingator si a-i aduce mai usor femeii cuvintele pe buze, i-a daruit un sip de rachiu, o bautura ce nu putea fi fabricata decat in iad, ce nu mai fusese vazuta pana atunci pe pamant. Induplecata de drac, ea a incercat sa-l traga de limba pe Noe, dar acesta nici ca a zis vreun cuvintel despre lucrarea sa supersecreta.

Vazand cum sta treaba, dracul a luat cu el din distileria iadului si mai mult rachiu, si i-a zis femeii sa-i dea de baut si sotului ei. Noe a gustat din licoare, a ingurgitat-o cu pofta, dar fiind invigorat de munca, abia de s-a ametit si tot nu i-a marturisit nevestei ce, cum si unde facea.

In a treia zi, dracul a umblat, fara tragere de inima, la rezerva sa personala de tarie, si i-a trimis pe masa lui Noe indeajuns de mult rachiu cat sa se imbete si sa dea de gol pana si ce a supt de la sanul maica-si. In acest fel, necuratul a aflat unde se gasea corabia si a sfaramat-o facand-o bucati-bucatele.

Atunci cand, nitel mahmur, Noe a vazut ca toata munca lui se dusese pe apa sambetei, a plans cu hohote, ca un copilas neintarcat, pana l-a auzit Dumnezeu. Domnul i-a reprosat, cu amaraciune: "Nu ti-am spus eu sa nu te increzi in femeie? Du-te degraba, nu te-as mai vedea in fata ochilor, pana la copacul din care ai cioplit cel dintai lemn al corabiei, sezi acolo sa plangi si sa citesti rugaciuni, si pana nu vei gati sa te caiesti sa nu te incumeti a te ridica. Zis si facut. Noe a cetit si a plans, a plans si a cetit, si a tinut-o multa vreme asa ca nici nu mai stia de ceteste ori se plangaceste. Dupa o vreme si-a zis ca s-a cait indeajuns, asa ca s-a ridicat si, minune mare, a zarit ca a lui corabie era teafara si nevatamata, asa cum o construise el insusi! Dracul fusese silit sa o faca inapoi, intocmai cum fusese mai inainte.

Nu se stie cu certitudine daca de atunci Noe s-a mai atins sau nu de rachiu, in pofida faptului ca unele guri rele continua pana in ziua de azi sa ii arunce in spate patima betiei.

Intamplator sau nu, intr-o veche poveste evreiasca despre originea vinului, tot Noe ii cere ajutorul dracului pentru a planta vita de vie!


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Vinul preferat iti dezvaluie personalitatea

De ce nu rezista femeile la bautura?

Cum s-a facut tutunul | Fumatul si dracul
Cum a aparut pe lume rachiul Cum a aparut pe lume rachiul Reviewed by Diana Popescu on august 04, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.