Nucile in superstitii, legende, simboluri

Inca din antichitate, oamenii au tesut in jurul nucilor o deasa retea de superstitii, simboluri, semnificatii ale viselor, mituri si legende. Foarte populare in toate culturile lumii, prezente in numeroase traditii si obiceiuri, nucile sunt, in general, un simbol al belsugului, abundentei.

Nucile au fost considerate vreme de secole un simbol al norocului in Europa sudica. In zilele noastre, in America, ele constitue insemne ale fericirii, dragostei, sanatatii si norocului in America.

O nuca tinuta in buzunar era vazuta ca un remediu sigur contra reumatismului. De asemeni, o femeie ce purta o nuca intr-un buzunar risca sa se marite cu un om batran!

Intro alta veche superstitie, doua nuci tinute intr-un buzunar alungau o oricat de mica durere de dinti.

O mare recolta de nuci era frecvent un semn ca in tinutul respectiv urmau sa se nasca multi copii in acel an.

In Franta, se recomanda evitarea dormitului la umbra nucului, acest lucru putand provoca o mortala raceala. Tot in aceasta tara, atunci cand un flacau ii vizita pe parintii iubitei sale pentru a-i cere mana, si i se aduceau pe masa nuci, i se transmitea, in acest fel, fara cuvinte, ca nu era acceptat drept ginere.

“Noaptea spargerii nucilor”, asa cum era numita adeseori sarbatoarea de Halloween, era extrem de populara printre tinerii din nordul Britaniei. Nucile erau impartite cu generozitate, sparte si mancate cu pofta. Mai mult decat atat, intr-o straveche practica magica, se asezau una langa cealalta doua nuci (sau alune) pe un gratar asezat deasupra unui foc.  Fructele ii reprezentau pe partenerii sau indragostitii dintr-un cuplu, dandu-li-se fiecareia cate un nume corespunzator celor doi iubiti. Daca nucile ardeau stralucitor si linistit, acesta era un semn ca intre membrii perechii exista o reciproca sinceritate si afectiune. Daca una din nuci se crapa sau sarea de pe gratar, se prezice necredinta unuia din cei doi. In cazul cand nucile ardeau impreuna pana se carbonizau, partenerii din cuplu aveau mari sanse de a se casatori.

Intr-o alta superstitie occidentala, se spunea ca ai parte de mari necazuri daca aduni de pe jos mere sau nuci in ziua de Craciun. La fel, exista zicala ca cine mananca nuci fara miere de Craciun era sortit sa-si piarda in curand dintii. Nu trebuie neglijat ca in multe parti ale Europei nucile constituiau, alaturi de mere sau bomboane, cadouri traditionale pentru copii, in special pentru cei cuminti.

Intr-o traditie poloneza de ghicire a viitorului, mai multe fete puneau pe marginea unui vas mare umplut cu apa biletele cu numele barbatilor pe care si-I doreau drept soti, dupa care asezau in mijlocul vasului o coaja de nuca in care se gasea o lumanare aprinsa. Daca nuca plutea pana in dreptul unui biletel, si lumanarea il aprindea, se prevestea care fata careia ii apartinea hartiuta urma sa isi implineasca visul despre petitorul sau.

Nuca este un simbol aparut frecvent in simbolistica rabinica. Ea este un insemn al invatatului si al lui Torah pentru ca, la fel cum miezul acestui fruct ramane curat chiar daca nuca este aruncata in mizerie, invatatul ce ce pacatuieste fata de Torahul pe care il studiaza ramane neatins de murdarie. Nuca este simbolul evreilor din mai multe motive: este formata din patru parti in care este ascuns miezul, asa cum israelitii au fost divizati in patru grupuri in drumul lor prin salbaticie. Exista trei feluri de nuci: tari, cu o duritate medie, si moi. In mod asemanator, se intalnesc trei tipuri de evrei: cei care fac acte caritabile in mod voluntar, cei care au nevoie sa fie imbolditi pentru a face fapte bune si cei care, in ciuda indemnurilor, refuza sa le fie de ajutor celor aflati la nevoie. Radacinile nucului, spre deosebire de cele ale altor copaci, isi revin dupa ce au fost scoase din pamant, chiar daca au inceput a se usca; evreii declara despre ei insisi ca, altfel decat celelalte neamuri ale lumii, sunt iertati de Dumnezeu daca isi marturisesc pacatele.

Romanii considerau nuca drept un simbol al fertilitatii atat pentru oameni cat si pentru animale, obisnuind, din acest motiv, sa presare nuci inaintea mirelui si miresei. Acest obicei a fost adoptat si de evreii din vremea talmudistilor, fiind regasit in orasele poloneze pana in zilele noastre.

O superstitie spune ca nu e bine sa tai un nuc, intrucat acest lucru aduce ghinion sau iti moare cineva din familie. Se mai zice ca nu este de bun augur sa ai casa langa un nuc.

In traditiile si obiceiurile populare romanesti nucile erau impartite copiilor si colindatorilor de Craciun, dar si de Sfantul Dumitru, impreuna cu mere, covrigi si fructe uscate. La fel, cu ocazia, Craciunului, exista ritualul spalarii intr-o apa in care se gaseau un banut (pentru imbelsugare materiala), o potcoava (pentru sanatatea vitelor) si o nuca (pentru sanatate).
Nu ar trebui poate uitata metoda de disciplinare a unor dascali de moda veche, ce obisnuiau a pune copiii sa se stea cu genunchii goi pe coji faramitate de nuca!

Daca visezi despre nuci, acesta este un semn de prosperitate si implinire a nazuintelor tale. De asemeni, ti se anunta astfel o calatorie fericita, plina de realizari. Intr-o alta interpretare, nucile din vis pot semnifica faptul ca incerci sa ajungi la miezul unei probleme sau situatii de viata.

Visele in care sunt culese nuci reprezinta succes in afaceri si dragoste.

Daca o femeie zareste nuci intr-un vis i se prevesteste o viata fericita.

Pe langa belsug, prosperitate, noroc, nucile pot simboliza taria, duritatea din pricina cojilor lor tari. Semintele, in general, reprezinta fecunditatea, insa nucile par a constitui mai ales un simbol al masculinitatii. O nuca sparta poate fi un semn bun, reprezentand depasirea unui obstacol sau unui calvar (in cazul in care miezul este bun, sanatos), ori ineficienta, zadarnicia unor eforturi (daca nuca este gaunoasa sau are miezul stricat).

Intr-un proverb spaniol se zice ca nucii si perii sunt plantati pentru generatiile viitoare, iar intr-unul german ni se atrage atentia ca Dumnezeu ne daruieste nuci, dar nu le si sparge pentru noi.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Marul in vraji si farmece de dragoste

Gutuia –Legenda, simbol si superstitie

Fructele in Feng Shui - Simboluri si semnificatii
Nucile in superstitii, legende, simboluri Nucile in superstitii, legende, simboluri Reviewed by Diana Popescu on august 17, 2013 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Ma numesc Oana. Am visat o oala care fierbea. Am scurs apa din oala intr-un canal si au ramas(in oala) mai multe nuci sparte(li se vedea miezul).

    RăspundețiȘtergere
  2. Contacteaza-ma, te rog, pe FB. Sunt Andra Ra, vrajitoare, descantatoare, cititoare in stele, practic magia.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.