Capsunile in legende, superstitii si simboluri

Comunele dar apetisantele capsuni au adunat de-a lungul vremii o multitudine de simboluri, de la senzualitate, fertilitate si belsug, pana la modestie, pace si perfectiune.

capsuni
Capsuna a fost asociata inca din antichitate cu dragostea si a reprezentat unul din simbolurile favorite ale zeitei Venus. Potrivit unei legende romane, atunci cand Adonis a murit, zeita frumusetii l-a plans cuprinsa de o tristete adanca, iar lacrimile i-au alunecat de pe obraji transformandu-se la atingerea cu pamantul in capsuni, fructele in forma de inima. De aici, a provenit, poate, in imperiul roman, traditia ca tinerii casatoriti sa fie ospatati cu capsuni. De asemeni, romanii pretuiau aceste fructe pentru capacitatile lor terapeutice, ele fiind considerate remedii puternice pentru aproape orice, de la pierderea dintilor pana la gastrite.

In Evul Mediu, capsunile pictate in altarele sau pe stalpii bisericilor simbolizau virtutea crestina.

Fructul capsunii, gratie parfumului si gustului delicios, este si un simbol al bunatatii perfecte. De fapt, de-a lungul istoriei crestinismului, capsuna a incorporat nu numai semnificatia bunatatii, ci si pe aceea a puritatii. Odinioara, acest fruct era considerat drept un simbol revelator al Fecioarei Maria. In multe picturi care o reprezentau pe Maica Domnului, artistii foloseau capsunile drept detalii sau elemente decorative ale chenarului. Aceasta credinta a ajuns pana in zilele noastre, in unele parti din Europa pastrandu-se inca obiceiul culegerii capsunilor de catre copii in ziua Sfantului Ion, prilej cu care se spune ca micutii ar fi insotiti de insasi Fecioara Maria.
Intr-o alta interpretare crestina, manunchiurile de cate trei frunze ale capsunilor semnifica Sfanta Treime.

Datorita belsugului ei de seminte, capsuna a fost considerata si un simbol al fertilitatii si, in acest fel , al nuntilor sau uniunii a fertile a doi tineri casatoriti.

In opera “Gradina deliciilor pamantesti”, Hieronymous Bosch a inclus o gigantica capsuna inconjurata de un grup de oameni care par a se juca cu ea asemeni unui balon. Conform interpretarii consacrate, Bosch a folosit capsuna drept un simbol al voluptatii.

Nu intamplator, in multe culturi ale lumii capsunile sunt inzestrate cu darul unui eficient afrodisiac.

Indienii nord –americani din tribul Seneca asociau capsunile cu primavara si renasterea, datorita faptului ca acestea erau primele fructe recoltate in noul an. In credinta lor, rosiile fructe aveau darul de aduce sanatate si cresteau de-a lungul drumului catre ceruri.

Alte credinte si superstitii despre capsuni

Daca imparti in doua o capsuna cu cineva de sex opus, va veti indragosti unul de celalalt.

Daca o femeie mananca capsuni atunci cand este gravida, copilul ei va avea un semn din nastere asemeni unei capsuni.

Superstitia despre semnul de nastere in forma de capsuna ca apartinand vrajitoarelor a dus la convingerea ca regina Anne Boleyn, a doua sotie a regelui Henry al VIII-lea, ar fi fost o astfel de malefica creatura.

In Bavaria, s-a pastrat pana in prezent credinta ca spiridusii sunt mari iubitori ai capsunilor. Satenii obisnuiesc sa atarne cosuri pline cu astfel de fructe de coarnele vitelor ca o ofranda catre micutele fapturi legendare. In acest fel, se crede ca animalele vor fi sanatoase, iar vacile vor fi imbelsugate in lapte.

Daca vezi sau mananci capsuni in vis, inseamna ca esti stapanit de tentatii sau dorinte senzuale. Capsunile sunt asociate adesea cu inzestrarile femeilor sau sexualitatea feminina. Intr-o alta interpretare, visul despre capsuni este o indicatie ca obiectivele sau aspiratiile iti vor fi indeplinite.

In vrajitorie, aceste fructe sunt folosite in incantatii magice, potiuni de dragoste sau afrodisiace. Frunzele capsunilor sunt utilizate drept amulete ale norocului.

Perechile de indragostiti care isi fac impreuna tatuaje cu capsuni se spune ca sunt destinate sa ramana ramana nedespartite pentru totdeuna. Preferate de obicei de catre femei, tatuajele cu capsuni pot fi indicii ale fertilitatii si maturizarii feminine, ale pasiunii sau idealului feminin.

Cateva informatii despre capsuni

Capsunile au fost considerate drept plante salbatice pana in secolul al XIII-lea , cand a inceput sa se practice cultivarea lor. In secolul al XIV-lea ele erau folosite de catre francezi si englezi in decorarea gradinilor .

A ramas consemnat in istorie faptul ca regele Charles al V-lea al Frantei a poruncit sa fie sadite 1200 de capsuni in gradinile sale regale.

Se zvonea ca Madame Tallien, o femeie influenta la curtea imparatului Napoleon, obisnuia sa isi ingrijeasca frumusetea prin intermediul unor bai cu suc de capsuni.

Utilizate in prepararea prajiturilor, gemurilor sau placintelor, capsunile sunt printre alimentele cu cel mai scazut aport de calorii.

De fapt, capsuna nu este un fruct, ea facand parte din familia trandafirilor.

Fiecare capsuna inglobeaza peste 200 de seminte.

Cel mai potrivit timp pentru a culege capsunile este dimineata, cand fructele sunt inca reci.

Exista peste 20 de diferite specii de capsuni, cea mai populara fiind capsuna de gradina.

Fructul capsunii este imbelsugat in vitamina C, potasiu, fibre si acid folic. Opt capsuni pot furniza necesarul zilnic de vitamina C al unui copil.

Culoarea rosie a capsunilor ascunde ascunde antioxidanti benefici pentru sanatate.

Florile de capsuni sunt favoritele fluturilor.

Belgia are un muzeu dedicat in exclusivitate capsunilor.

Pe plan mondial, cele mai mari exportatoare de capsuni sunt SUA si Spania.




Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Fructele in Feng Shui - Simboluri si semnificatii

Marul in vraji si farmece de dragoste
Capsunile in legende, superstitii si simboluri Capsunile in legende, superstitii si simboluri Reviewed by Diana Popescu on mai 27, 2010 Rating: 5

5 comentarii:

  1. Acum înţeleg de ce îmi plac la nebunie căpşunile...

    RăspundețiȘtergere
  2. De fiecare data cind am visat capsuni:) mi s-au indeplinit visele si asta e ceva...am crezut in vise si multe altele de genul acesta;) de cind ma stiu...cu cit crezi mai mult in ceva...ca e vorba de un vis,dorinta,aspiratie cu atit mai repede se indeplineste si este pe cit de adevarat,pe atit de minunat!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am un semn de nastere culoarea capsunei pe gat si imi doresc de mult timp sa-i aflu semnificatia. Va rog ajutati-ma cu o parere. Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un semn de nastere de culoarea capsunii este produs, potrivit unor superstitii, din cauza faptului ca mama a mancat prea multe capsuni sau a dorit foarte multa sa manance capsuni in perioada cat a fost insarcinata cu copilul ce poarta acest semn. Se consemneaza in istorie, ca Anne Boleyn, cea de-a doua sotie a regelui Henry al VIII-lea, era considerata ca fiind vrajitoare intrucat avea pe gat un semn de nastere de culoarea capsunii.

      Ștergere

Un produs Blogger.