Efectele vremii asupra sentimentelor noastre

De ce, pentru multi dintre noi, vremea de afara are un efect aproape direct asupra sentimentelor ori emotiilor, de ce ploaia si timpul rece ne indeamna catre tristete si melancolie, iar soarele ne trezeste pofta de viata si ne da aripi sperantelor?
Vremea reprezinta cu adevarat un punct de referinta a felului cum abordam o noua zi inca de dimineata, are cu adevarat un major impact asupra felului cum ne simtim, sau este vorba doar despre niste impresii si capricii de-ale noastre?

Soarele si starea noastra de spirit

In psihologie, cel mai cunoscut efect al vremii asupra dispozitiei noastre este cunoscut sub numele de SAD. Nu, nu este vorba despre adjectivul "sad" din limba engleza, echivalent cu "trist(a)", ci despre o abreviere din engleza a expresiei "'seasonal affective disorder" (adica, "dereglare afectiva datorata sezonului /vremii /timpului"). Aceasta problema, cunoscuta si sub numele de "depresie de iarna" sau "depresie a vremii", ii face pe unii oameni sa aiba o stare afectiva direct legata de schimbarea vremii, ce se apropie de depresie cu atat mai mult cu cat iarna isi face mai din plin simtite efectele. Unii psihologi, considera aceasta stare de spirit  o "forma specifica de majora depresie."

In general, se crede ca acesta afectiune este asociata cu nivelul scazut de lumina in care ne scalda soarele. Asta inseamna ca nu atat frigul iernii ne provoaca o depresie, cat lumina scazuta receptata de creierul nostru. Atunci cand stam afara in plin soare absorbim lumina prin portiunile superficiale ale craniului nostru, iar acest fapt ne ajuta sa ne reglam ritmurile circadiene (ceasul organismului nostru). Pasarile se trezesc in zori intrucat poseda cranii foarte subtiri ce sunt influentate mai intens de lumina.

Lumina inlesneste numeroase reactii chimice din creierul nostru, facandu-ne astfel sa fim mai agili si mai fericiti. Unul din motive este ca ivirea luminii determina creierul nostru sa incete a produce melatonina, hormonul somnului ce ne face sa fim obositi si mai putin ageri, sprjinindu-ne in acest mod sa fim mult mai energici. Lumina soarelui ne provoaca organismul sa secrete o sporita cantitate de serotonina, hormonul fericirii utilizat in producerea unei largi game de antidepresante. Cineva care este afectat de SAD resimte aceste influente intr-o sporita masura decat media celorlalti oameni.

Acest lucru ne arata ca nu numai iarna favorizeaza efectele SAD, ci, mai curand, orice fel de vreme intunecata, datorata unor nori grosi ce acopera soarele, precum si activitatile desfasurate in lipsa luminii solare, cum ar fi schimburile de noapte de la lucru.

Temperatura si sentimentele noastre

Frigul are si el un rol major asupra starii noastre de spirit ca urmare a aportului scazut de temperatura primit de corpul nostru. Iarna, sistemul nostru imunitar are mai mult de lucru pentru a ne mentine corpul cald si a ne mari pulsul. Asta inseamna ca energia ne este directionata cu precadere  spre aceste tinte, nemaifiind disponibila intr-o mare masura catre alte activitati. Din aceasta cauza, mancam mai mult in anotimpul rece, dar pana si acest fapt ne mentine intr-o oarecare letargie din pricina ca trupul nostru foloseste o mare cantitate de energie pentru a digera hrana.

In acest sezon tindem sa ne imbolnavim mai usor, pentru ca sistemul nostru imunitar este deja ocupat sa se apere de frig, fiind astfel mai putin capabil sa puna stavila atacurilor bacteriilor si virusurilor. Bolile de iarna au o mare contributie asupra unei atitudini deprimante ca rezultat al frustrarilor ce le insotesc si a pierderii unei mai mari energii. De fapt, starile depresive sunt frecvent recunoscute drept simptome ale racelii si gripei.

Din aceleasi motive, vremea rece genereaza mari probleme celor ce sufera de boli cronice. Asadar, daca ai probleme cu spatele sau cu gleznele, este probabil sa simti mai multe dureri in timpul iernii, fiind imboldit, in acest fel, sa fii mai deprimat ori mai putin optimist. Pentru a preveni aceste efecte negative, este indicat sa iei mai multe vitamine si minerale, sa dormi mai mult, astfel incat sa iti ridici nivelul sistemului imunitar.

Somnul si emotiile noastre

La randul sau, somnul este influentat de vreme, conducand uneori spre deprimare. Daca, de exemplu, este vreme rece, este de asteptat sa dormi mai putin adanc, furnizand mai putina energie corpului si mintii pentru a se reface dupa activitatile diurne. De asemeni, frigul favorizeaza imbolnaviri ce pot da nastere unor dureri de cap si unor stari emotive negative. Mai mult decat atat, intunericul ce predomina lumina in decursul iernii predispune mai des trupurile noastre catre somn, facandu-ne sa nu fim pregatiti hormonal asa cum se cuvine pentru responsabilitatile de zi cu zi. Trezitul de dimineata in intuneric este asociat cu  un start putin promitor al unei zile de munca!

Ploaia si sentimentele noastre

Desi nu ne afecteaza in mod direct hormonii si energia, ploaia are capacitatea de a-si pune o amprenta deloc benefica asupra stilului nostru de viata. Ploaia ne poate determina sa stam acasa mai mult si sa interactionam mai putin cu oamenii, iar socializarea constitue un antidepresiv aproape la fel ca si lumina soarelui. Totodata, simpul fapt de a nu iesi din casa pare a provoca simtamantul de oboseala si melancolie ce mijloceste frecvent o stare de frustrare.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Iarna in citate , aforisme , maxime , statusuri

Anotimpul in care te nasti iti influenteaza personalitatea

De ce frunzele toamnei isi schimba culoarea ?

Efectele vremii asupra sentimentelor noastre Efectele vremii asupra sentimentelor noastre Reviewed by Diana Popescu on octombrie 03, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.