Malala Yousafzai – O fata de 16 ani ia premiul Nobel pentru pace in 2013?

Povestea lui Malala Yousafzai, o fata de 16 ani ce ar putea lua premiul Nobel pentru pace in anul 2013, pare a se incadra in cliseul "incredibil, dar adevarat." O altfel de Anne Frank, din fericire inca in viata, Malala imi aduce aminte de oameni ce au fost poate mai liberi pe vremea lui Ceausescu decat acum, de credinta, frumusetea interioara ce nu are cum a fi calcata in picioare de imbecila lume exterioara.
Aceasta fata ma face sa ma ingrijorez si mai mult de ceea ce se intampla cu multi tineri din preajma mea, prea lesne cuprinsi de comoditate si sceticism, dar imi daruieste, totodata, si o raza de speranta... Biografia lui Malala Yousafzai, schitata in randurile de mai jos, poate fi extrem de sugestiva tocmai prin descrierea seaca, sumara a vietii sale...

- Malala s-a nascut pe 12 iulie 1997 in Valea Swat din Pakistan. Numele ei, capatat in amintirea unei poete Pashtun, inseamna "lovita de necaz."

- In ziua de 1 septembrie 2008, la numai 11 ani, in cadrul clubului presei din Peshawar, sustine prima ei conferinta, numita "Cum indraznesc talibanii sa imi ia dreptul fundamental la educatie?"

- 3 ianuarie 2009. Abdul Hai Kakkar, reporter BBC in Pakistan, il intreaba pe tatal lui Malala daca stie pe cineva care ar putea sa scrie un blog despre viata pakistanezilor sub stapanirea talibanilor. In acel timp, talibanii isi impusesera guvernarea peste aproape toata tara, interzicandu-le femeilor, printre altele, sa mearga la cumparaturi si sa isi continue educatia. Atunci cand bloggerul ce scria initial pentru BBC s-a retras, Malala Yousafzai i-a luat locul scriind sub numele de Gul Makai.  Avea varsta de 12 ani.

- 15 ianuarie 2009. Talibanii devin din ce in ce mai violenti, ajungand sa inchida peste 100 de scoli pentru fete si reiterand interdictia femeilor de a se bucura de educatie. Malala scrie pe blog ca nu se da batuta si continua sa se pregateasca pentru examene.

- 18 februarie 2009. Malala Yousafzai ia parte la show-ul “Capital Talk” (Discutii capitale) de la televiziunea nationala pakistaneza, protestand impotriva masurilor ce ne negau dreptul la educatie al femeilor.

- 21 februarie 2009. Talibanii, prin vocea liderului lor Maulana Fazlulla, anunta la un post de radio ca ridica interdictia fetelor de a merge la scoala, cu conditia de a purta burka, voalul specific ce le acopera fetele.

- 12 martie 2009. Malala trimite pe blog ultimele postari, despre revenirea la scoala impreuna cu prietenele ei si documentele pe care le-a inaintat in acest scop.

- 1 mai 2009. Cea de-a doua mare batalie cu talibanii din Valea Swat aduce armata pakistaneza chiar in pragul casei sale. Familia ei este separata, si ea este trimisa sa locuiasca impreuna cu niste rude. In aceasta perioada, reporterul Adm B. Ellick, de la New York Times, ia legatura cu Malala si tatal ei pentru a face un documentar.

- 24 iulie 2009. Prim ministrul Pakistanului anunta ca familiile din Valea Swat pot reveni acasa. Malala Yousafzai se intalneste cu rudele sale si isi incepe calatoria de reintoarcere la caminul ei. Pe drum, intalneste un grup de activisti ce fusesera invitati sa se intalneasca cu Richard Holbrooke, reprezentantul SUA pentru Pakistan si Afganistan.

- 1 decembrie 2009. Desi BBC-ul nu a dezvaluit niciodata cine anume scria blogul din Pakistan, identitatea lui Malala incepe treptat sa iasa la iveala.

- 1 octombrie 2011. Malala Yousafzai este nominalizata pentru Premiul International al Copiilor pentru Pace al Fundatiei KidsRights. In propunerea inaintata de catre arhiepiscopul Desmond Tutu, se mentioneaza, „Malala a indraznit sa se impuna pentru ea insasi si pentru alte fete, si a folosit media nationala si internationala pentru a da de veste lumii ca fetele (pakistaneze) au si ele dreptul de a merge la scoala.”

-11 decembrie 2011. Primul ministru al Pakistanului, Yousuf Raza Gilani, ii inmaneaza Premiul National pentru Pace al Tinerilor. La ceremonie, Malala declara ca spera sa poata initia pe cont propriu o miscare nationala in sprijinul promovarii educatiei.

- 9 octombrie 2012. Din pricina faptului ca Malala Yousafzai devine din ce in ce mai cunoscuta in lume, talibanii decid sa o ucida. Un membru al acestei organizatii o impusca in cap si gat in vreme ce se intorcea de la un examen. Alte doua fete sunt ranite in acest atentat.

- 12 octombrie 2012. Reactiile fata de atentatul la viata lui Malala se fac auzite pe tot globul, in numeroase tari, de diferite religii. Guvernul din Pakistan ofera o recompensa de 105.000 dolari pentru prinderea atacatorilor. Initiative de ajutorare ale ei vin din toate partile lumii.

- 15 octombrie 2012. Insarcinatul special al ONU pentru Educatie Globala, Gordon Brown, initiaza o petitie pentru sprijinirea visului lui Malala. Sub sloganul „Sunt Malala”, petitia are obiectivul de a asigura scolarizare pentru totii copii de pe planeta.

- 31 decembrie 2012. Ziarul Times o nominalizeaza pe Malala Yousafzai la titlul de „Persoana anului 2012.”

- 12 iulie 2013. La aniversarea zilei sale de nastere, cu ocazia implinirii varstei de 16 ani, Malala da prima declaratie oficiala dupa ce a fost impuscata. Mesajul ei este, „Cartile si stilourile noastre sunt cele mai puternice arme.”

- 9 septembrie 2013. Malala Yousafzai este nominalizata la Premiul Nobel pentru Pace 2013.

- 8 octombrie 2013. Malala lanseaza autobiografia sa, intitulata „Eu sunt Malala: Fata care a sprijinit educatia si a fost impuscata de talibani.”

- 8 octombrie 2013. Malala Yousafzai este din nou amenintata de talibani. Un membru al grupului fundamentalist declara ca se va incerca sa i se ia viata intrucat Malala continua sa critice eforturile de a se impune legea islamica in Pakistan.

- 10 octombrie 2013 - Malala Yousafzai primeste din partea Uniunii Europene premiul Saharov pentru liberatatea gandirii.

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Premiul Nobel pentru pace 2013: Putin sau Facebook?
Malala Yousafzai – O fata de 16 ani ia premiul Nobel pentru pace in 2013? Malala Yousafzai – O fata de 16 ani ia premiul Nobel pentru pace in 2013?   Reviewed by Diana Popescu on octombrie 10, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.