Duminica în superstiţiile lumii

Guvernată de soare, duminica este considerată adeseori în superstiţii lumii drept cea mai norocoasă zi a săptămânii, în care porţile raiului sunt deschise, şi norocul coboară îmbelşugat către oameni. Se spune că acei copii născuţi duminica sunt ciolănoşi şi sănătoşi, veseli şi buni la inimă, înzestraţi cu baftă şi multe talente, extrem de rezistenţi la farmece şi descântece malefice îndreptate împotriva lor, capabili a face mari descoperiri şi a găsi comori. Mai mult decât atât, după unii, în noaptea din Ajunul Crăciunului, au darul de a putea vorbi cu animalele.

duminica
În cea de-a şaptea zi a săptămânii nu se recomandă să îţi tai unghiile, să te tunzi (pentru ca diavolul să nu îţi fie alături în următoarele şase zile), să foloseşti foarfecele, să coşi (mai ales fără degetar), să-ţi faci patul, să te arzi / opăreşti (ca să nu apară o mare nenorocire în timpul următoarei săptămâni), să faci curte cuiva, să arunci cenuşa din casă, să sapi, să te bărbiereşti (că să nu te doară dinţii), să culegi nuci, să plănuieşti ceva (pentru că nu se va împlini). Dacă ţi se întâmplă să cânţi fals la slujba duminicală din biserica, rişti să ţi se ardă mâncarea de prânz. O înmormântare într-o astfel de zi prevesteşte altele în curând. Un mormânt lăsat deschis într-o duminică cere să-i fie adus încă un mort. Luna nouă ivită pe cer în această zi a săptămânii anunţă vreme rea sau chiar ghinioane.

Duminica este de bun augur pentru nunţi (asigură prosperitatea în căsnicii), tratamente medicale, finalizarea unui proiect, plecarea într-o călătorie pe mare. Un strănut duminica (dimineaţă) îţi vesteşte o dragoste mereu fericită, iar găsirea primei flori din primăvară în această zi anunţă un an plin de mari oportunităţi.

În tradiţia hinduşilor, duminica este auspicioasa pentru semănat şi începerea unei construcţii.


Articole din acelaşi domeniu în blogul Dianei:

Duminica în citate, maxime, aforisme, proverbe

Duminica lăsatului sec de carne – Tradiţii şi obiceiuri

Duminica în superstiţii şi credinţe româneşti
Duminica în superstiţiile lumii Duminica în superstiţiile lumii Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 10, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.