Clopoteii, simbol al Craciunului | Superstitii despre clopote

Clopoteii, dar si clopotele bisericilor, reprezinta simboluri traditionale ale Craciunului de multa vreme. Traditia folosirii marilor clopote pentru chemarea credinciosilor la slujbele din biserici a fost initiata de episcopul Paulinus de Nola (anul 431 d.Hr.) in Campania. Pentru multi crestini, sunetul clopotelor din dimineata de duminica readuce in minte porunca de a se respecta sabatul zilei a saptea, simbol al vesnicei odihne (Exodul 20:8-11); Iosua 1:8; Pslami 48:9). Cadenta si tonalitatea lor inspira bucurie dar si tristete, sugerand crestinilor sa se veseleasca alaturi de cel fericit, si sa jeleasca impreuna cu cel intristat. Clopotele sunt un simbol al creativitatii si armoniei, al Cuvantului dintai si al muzicii sferelor (Geneza 1; Ioan 1:1-4). Inaltate in turnuri, in clopotnite, suspendate intre pamant si cer, clopotele si clopotarii reprezinta comunicarea si distanta dintre ceruri si pamant, dintre oameni si Dumnezeu.

Clopotele noi ale bisericilor trebuie sa fie sfintite si, uneori, chiar botezate. Intr-o legenda olandeza, se spune ca locuitorii din asezarea Lochen au neglijat sa boteze cele doua clopote ale bisericii lor, asa ca diavolul le-a furat si le-a aruncat in adancurile a doua lacuri din afara orasului. Potrivit legendei, chiar si in prezent, clopotele pot fi auzite batand din strafundurile apelor in Ajunul Craciunului. In alte superstitii europene, se zice ca acele clopote bisericesti ce au fost inghitite de hauri in timpul unor mari cutremure pot fi auzite in Ajunul Craciunului daca iti lipesti urechea de pamant.

Daca paganii utilizau clopotele si clopoteii pentru a chema demonii, a face vraji si a comunica cu mortii, crestinii le folosesc pentru a alunga spiritele rele si chiar furtunile. Sfantul Anthony Abbot obisnuia sa isi atarne de carja un clopotel pentru a izgoni diavolii ce il incercau cu ispite. Shakespeare a facut aluzie la utilizarea clopoteilor in exorcisme si excomunicari in versul ""bell, book, and candle" ("clopot, carte, si lumanare") din piesa Regele Ioan.

Clopotelele anunta sosirea lui Hristos pe pamant la nasterea Sa si in euharistie. Intr-o superstitie medievala, se credea ca diavolul a murit la nasterea lui Hristos. Din aceasta cauza, pe taramurile britanice a fost pastrat obiceiul de a se suna din clopote timp de o ora chiar inaintea miezului noptii dinaintea Craciunului in doua traditionale ritmuri: "Old Lad's Passing Bell" ("Clopotul plecarii batranului tovaras") si "Devil's Knell" ("Dangatul Diavolului").

In Vechiul Testament, se arata cum Dumnezeu i-a invatat pe evrei aseze clopotei pe efodul vestmantului marelui preot: "Sa faci apoi meilul de sub efod tot de matase visinie. Acesta va avea la mijloc, sus, o deschizatura pentru cap si deschizatura sa aiba imprejur un guler tesut ca platosa, ca sa nu se rupa. Iar pe la poale ii vei face de jur imprejur ciucuri tot de matase violeta, stacojie, visinie si de in rasucit. Si printre ciucuri vei pune clopotei de aur de jur imprejur asa: un ciucure si un clopotel de aur, un ciucure si un clopotel de aur. Si acesta va fi pe Aaron in timpul slujbei, cand va intra in cortul sfant, inaintea Domnului, si cand va iesi, ca sa se auda sunetul clopoteilor si sa nu moara" (Exodul 28:31-35).

Clopotele si clopoteii simbolizeaza venirea pe lume a lui Iisus si indepartarea spiritelor rele cu acest prilej. Clinchetul clopoteilor a ajuns sa fie astfel asociat cu sarbatoarea Craciunului, cu sania lui Mos Craciun, dar si cu colindele specifice acestei mari sarbatori.

Superstitiile occidentale depre clopote si clopotei se incadreaza, in general, intr-un simbolism asemanator:

- Sunetul clopotelor alunga demonii intrucat acestia se tem se zgomote puternice.
- Atunci cand se aude un clopotel, un nou inger si-a primit aripile.
- Un clopot ori un clopotel care suna fara nici un rost, din senin, vesteste moartea sau o crima ce abia a fost savarsita. De asemeni, poate semnifica prezenta unui sfant.
- Doi clopotei ce suna intr-o casa in acelasi timp anunta ca cineva o va parasi in curand.
- Copiii se pot vindeca de balbait daca beau apa dintr-un clopotel.
- Baterea clopotelor bisericii are darul de a alunga vremea rea.
- Unsoarea de la clopotele bisericilor lecuieste herpesul.
- Clopotele bisericilor trase in vremea culesului campului vestesc o recolta bogata.
- Clopotele trase in vremea unei molime au puterea de a-i pune capat.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Culorile Craciunului – Semnificatii si simboluri

Craciunul in superstitiile si credintele Europei

Simbolurile si semnificatiile Craciunului
Clopoteii, simbol al Craciunului | Superstitii despre clopote Clopoteii, simbol al Craciunului | Superstitii despre clopote Reviewed by Diana Popescu on decembrie 15, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.