Zodia Varsatorului - Simbol si legenda

Discutiile infierbantate din ultima vreme despre Varsator de pe blogul meu mi-au sugerat sa scriu despre simbolul si legenda acestei zodii. Simbolul astrologic al Varsatorului apare pentru intaia oara pe stravechile pietre babiloniene, sub forma unui barbat sau a unui baiat varsand apa dintr-o galeata ori o urna. Astrologii arabi din vechime au eliminat figura umana, reprezentand constelatia Varsatorului ca un catar purtand doua butoaie cu apa. Aceasta constelatie nu este foarte vizibila pe bolta cerasca, lumina slaba a stelor ce o formeaza fiind descrisa, de obicei, ca "apa ce se revarsa din gura pestelui sudic" (adica a constelatiei Pestilor).

Babilonienii au asociat semnul zodiacal al Varsatorului cu Ea, unul din zeii lor, supranumit "Cel Maret." Ea era adeseori reprezentat purtand un vas plin, din care apa dadea pe dinafara. Mai tarziu, babilonienii au numit aceasta constelatie pur si simplu "ulciorul" sau "purtatorul de ulcior."
Semnificatia conexiunii acestei zodii cu simbolul purtarii apei provine din infatisarea constelatiei Varsatorului. Daca se traseaza niste linii intre stelele care o formeaza, precum in imaginea alaturata, se poate configura imaginea unui barbat (in partea dreapta) si a unui vas din care toarna, din abundenta, apa (in stanga).
Iata si o ilustratie a Varsatorului provenita dintr-o carte din secolul al XVII-lea: "Firmamentum sobiescianum," de Johannes Hevelius, 1690.

Grecii antici au preluat simbolul purtatorului de apa si l-au conectat cu legenda lui Ganymede, fiul lui Tros, regele Troiei. Ganymede era descris drept un tanar de o extraordinara frumusete, remarcata atat de muritori cat si de zei. Desigur, nu avea cum sa nu atraga si atentia lui Zeus. In vreme ce Ganymede veghea asupra oilor tatalui sau, aduse la pascut pe muntele Ida, Zeus s-a preschimbat intr-un urias vultur sau (intr-o alta varianta a mitului) si-a trimis vulturul mesager, Aquila, catre pamant, si l-a rapit pe fermecatorul baiat, aducandu-l pe muntele Olimp. Aici, Ganymede le aducea apa zeilor si servea si ca purtator de cupa al lui Zeus. Intr-o versiune a legendei, Ganymede, satul pana peste cap de a mai fi paharnic al lui Zeus, a aruncat toata apa din Olimp catre pamant, provocand un potop in intreaga lume. Intr-o alta versiune, Ganymede isi dorea sa daruiasca si muritorilor apa din Olimp, dar se temea ca aceasta ar putea inunda pamantul daca ar fi varsata dintr-o data. Induiosat de grija lui, Zeus a hotarat sa le ofere pamantenilor apa sub forma ploilor. Oricum, in cele din urma, Ganymede a fost facut nemuritor de Zeus, care l-a transformat in constelatia Varsatorului.

Un simbol sau glif al zodiei Varsatorului intalnit frecvent in zilele noastre consta din doua linii ondulate, o reprezentare simplificata a valurilor apei, lichidul purtat de Varsator.

Simbolul purtatorului de apa implica darul apei vii, darul unei nesfarsite cunoasteri si griji fata de cei din jur. Totodata, apa din vasul Varsatorului sugereaza o energie spirituala nemarginita.

Printre trasaturile specifice Varsatorului se remarca o ascutita inteligenta. Nativii din acest semn zodiacal tind sa-si foloseasca mintea nu numai pentru a intelege lumea, ci si pentru a evolua din punct de vedere personal, a promova noul si a descoperi inedite cai de a se pune in slujba celorlalti. Asemeni simbolului purtatorului de apa, Varsatorii sunt inclinati sa fie mesagerii cunoasterii, sa o acumuleze si sa o duca cu ei pentru a o imparti oamenilor. "Apa" purtata de ei intretine si stimuleaza viata, aceasta apa consta, de fapt, din intelepciunea si ideile lor progresiste ce invigoreaza si improspateaza umanitatea. Nativii din Varsator sunt atrasi catre sfera sociala a cunoasterii, spre sisteme cognitive capabile sa faca lumea mai buna.

Schimbarea este cuvantul ce descrie cel mai bine motivatia interioara a Varsatorilor. Ei sunt atrasi catre orice este nou si inedit. De fapt, au credinta ca schimbarea nu este numai de bun augur, ci si necesara, intrucat ajuta la indepartarea frunzelor moarte ale conventionalismului din arborele vietii, facilitand aparitia de noi frunze si flori. Iata de ce simbolul purtatorului de apa este cat se poate de potrivit acestei zodii. Apa din vasul Varsatorului spala trecutul, lasand loc unui nou, improspator inceput.

Apa ce se revarsa din ulciorul inclus in acest simbol poate fi considerata si un simbol al spiritului de independenta navalnic, de neoprit, al personalitatii Varsatorului. In vietile publice ale nativilor din Varsator, aceasta trasatura ia forma unor forme extrem de individuale de a gandi si a trai. Gandurile si ideile lor nu se lasa conduse numai de traditie, ci izvorasc din propria lor minte si le cladesc o personalitate de o mare originalitate. Din acest motiv, Varsatorul este vazut uneori drept un rebel al zodiacului. In relatiile personale, spiritul de independenta se manifesta printr-un oarecare disconfort atunci cand apare sansa unei profunde impartasiri emotionale ori sentimentale. Un Varsator poate fi foarte mandru de unicitatea persoanei sale, si dornic de a-si pastra simtamintele sau viata intima numai si numai pentru el. Din aceasta cauza, se poate intampla sa incerce uneori sa ii tina la distanta chiar si pe oamenii pe care ii indrageste.


Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Zodia Berbecului - Legenda si semnificatie

Barbatul Varsator - Dragoste si cucerire

Femeia Varsator - Prietena, iubita, sotie si mama
Zodia Varsatorului - Simbol si legenda Zodia Varsatorului - Simbol si legenda Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 12, 2014 Rating: 5

3 comentarii:

  1. Este adevarat ca anul acesta,tara este sub semnul varsatorului,si daca da,ce inseamna asta?sunt varsatoare,si ma regasesc in descrierile,de mai sus,dar credeti ma,e f.greu sa fii,,varsator,,uneori mi as da zodia pe o alta,alteori sunt mandra de ea!inconstanta,nehotararea si alte defecte nu mi plac la mine,specifice,zodiei!dar ma accept asa cum sunt!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.