O noua harta interactiva: cum va arata pamantul dupa ce toata gheata se va topi

Este usor sa uiti cat de mult punctele noastre de vedere si felul cum intelegem lumea se bazeaza pe lucruri care sunt de fapt mereu in schimbare, in cazul climei intr-o schimbare extrem de rapida.

Aceasta noua harta interactiva de la National Geografic ne demonstreaza acest lucru, aratandu-ne cum va arata lumea in cazul in care toata gheata de la poli se va topi. Putem vedea numai cateva zone de pamant usor inaltate fata de nivelul marii, o lume cu adevarat altfel . Fiecare coasta, fiecare rau, fiecare "munte" apar cu totul altfel decat stiam mai inainte.



Daca ne aducem aminte ca multe din zonele unde au trait oamenii in timpul epocii de gheata (coastele, pesterile si sistemul de rauri de atunci) sunt acum sub apa, putem intelege mai bine ce se va intampla odata cu topirea ghetii existente pana acum pe pamant. Lumea care va apuca acest lucru, nu mai tarziu decat peste 500 de ani, va fi intru totul diferita de cea pe care o stim acum.

De exemplu, una din cele mai productive terenuri agricole din ultimii 50.000 de ani - o regiune marcata de un extensiv habitat uman - Doggerland (zona dintre Marea Britanie si Europa continentala) a fost pana acum 6.ooo de ani extrem de populata de oameni. Daca te uiti insa la acea regiune acum, nu vei devea decat valurile unei mari, si nici un semn ca au trait vreodata oameni pe acolo!

Acest soi de constientizare trebuie sa ne vina in minte atunci cand contemplam efectele industrializarii, marile schimbari climatice la care asistam si degradarea continua a mediului inconjurator. Exista numeroase solutii pentru a reduce aceste transformari dramatice, dar este oare capabila lumea, cu goana ei dupa profit si marile rivalitati din politica mondiala, sa le puna in practica?

Daca te uiti pe harta interactiva a Europei, poti constata ca Londra va deveni numai o amintire, iar Venetia va fi inghitita de marea Adriatica. Olanda va dispare sub ape, la fel ca cea mai mare parte a Danemarcei. Apele extinse ale Mediteranei vor inghiti Marea Neagra si Marea Caspica. In Romania, cel putin Dobrogea va fi sub apa.

Vezi aici cum va arata pamantul dupa ce toata gheata se va topi: harta interactiva National Geografic
O noua harta interactiva: cum va arata pamantul dupa ce toata gheata se va topi O noua harta interactiva: cum va arata pamantul dupa ce toata gheata se va topi Reviewed by Diana Popescu on februarie 09, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.