miercuri, 3 septembrie 2014

Lectia despre viata si Tao a unui bucatar | Poveste de Chuang Tzu

Aceasta lectie despre Tao si viata a unui bucatar face parte din capitolul III, "Hranirea sufletului," al cartii Chuang / Zhuangzi, carte atribuita lui Chuang Tzu. Chuang Tzu (Maestru Zhuang) este un influent filosof chinez care a trait in jurul secolului al IV-lea d.Hr. Cartea sa, Chuang ori Zhuangzi, exprima o viziune sceptica asupra lumii, argumentand ca viata este limitata, iar cunoasterea ce poate fi castigata nelimitata.Unii interpreti pretind ca scrierile acestui filosof taoist reflecta o forma a relativismului occidental.

Lectia despre viata si Tao a unui bucatar - Poveste de Chuang Tzu
Chuang Tzu
Bucatarul printului Hui taia in bucati niste boi. Fiecare lovitura a mainii sale, fiecare inaltare si coborare a umerilor sai, fiecare miscare a picioarelor sale, fiecare indoitura a genunchilor, fiecare "hsss" al carnii despicate si "fsss" al satarului erau intr-o perfecta armonie, intr-un ritm asemanator celui al vantului printr-un crang de aguzi, simultane precum corzile lui Ching Shou.

"Bine lucrat!" a exclamat printul.
"Cum ai reusit sa ajungi la o astfel de maiestrie?"

"Domnia ta," i-a raspuns bucatarul, "M-am dedicat dintotdeuna credintei Tao. Este mai presus de orice maiestrie. Atunci cand am inceput sa tai, vedeam in fata mea numai boi. Dupa trei ani de practica, n-am mai zarit deloc animale inaintea mea. Iar acum lucrez cu mintea, si nu cu ochii. Atunci cand simturile imi spun sa ma opresc, dar mintea ma indeamna sa continuu, ma intorc la principiile eterne. Urmez, in acest fel, deschizaturile sau cavitatile, asa cum sunt ele dispuse, potrivit trupului animalului. Nu incerc sa tai prin vene, artere, tendoane, si cu atat mai putin prin oase mari."

"Un bucatar bun isi schimba satarul o data pe an, intrucat el taie. Un bucatar obisnuit, o data pe luna, pentru ca el cioparteste. Eu am totusi acest satar de 19 ani si, desi am taiat mai multe mii de boi, lama sa este atat de ascutita ca si cum ar fi fost abia dat la tocila. Intrucat la incheieturi sunt intotdeuna scobituri, iar taisul este subtire, nu trebuie decat sa introduc aceasta parte ascutita intr-o scobitura. In acest fel, scobitura va fi largita, iar lama va afla destul loc pentru a patrunde. Astfel mi-am pastrat vreme de 19 ani satarul departe de tocilar."

"Cu toate astea, atunci cand ajung la o parte tare, unde lama gaseste cu greu o despartitura, procedez cu grija. Imi fixez privirea spre acel loc si inaintez incetisor, imi conduc cu delicatete lama pana cand, cu un "ssst," bucatile se despart in doua asemeni pamantului ce se sfarama peste tarina. Apoi, scot satarul, raman in picioare, ma uit in jur, fac o pauza, si, cu un aer de triumf, imi sterg satarul si il pun cu grija deoparte."

"Bravo!" a strigat printul.
"Din cuvintele acestui bucatar am invatat cum sa ma ingrijesc de viata mea."


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Semnificatia simbolurilor chinezesti Yin si Yang

Legenda zilei indragostitilor din China

Numerele norocoase chinezesti

Niciun comentariu: