Ce carti ar fi trebuit sa citesti potrivit lui Tolstoi

Indiferent daca iti place sau nu Tolstoi, el ramane un titan al literaturii, iar cartile citite sau recomandate de el, grupate in functie de varsta, esentiale pentru formarea culturala sau mentala a fiecarui om,  nu au cum sa nu intereseze (zic si eu, asa...).

Carti Tolstoi
La putina vreme dupa ce a implinit 50 de ani, Lev Tolstoi a cazut prada unei adanci crize spirituale si a decis sa se retraga cumva din lume pentru a descifra intelesurile vietii. S-a apucat, drept urmare, sa citeasca cu nesat operele filosofice si religioase majore in traditiile lumii, descoperind asemanari in felul cum acestea se apropiau de adevarul spiritului uman.

In ciuda marii sale pasiuni de cititor, Tolstoi nu a considerat anumite carti ca fiind foarte importante si influente in dezvoltarea sa. Cu toate acestea, la varsta de 63 de ani, intr-o scrisoare catre un prieten, a pus pe hartie o lista cu cartile care si-au pus cel mai mult amprenta asupra sa in decursul vietii. Sub titulatura "Carti care m-au impresionat," Tolstoi imparte lista sa de lecturi in cinci faze distincte ale vietii, incepand cu copilaria si sfarsind cu varsta sa din acea vreme, clasificandu-le de la "mari," foarte mari," pana la "uriase." Mai mult sau mai putin ciudat, Tolstoi considera ca anii adolescentii au fost cei care l-au format in cea mai mare masura, prescriind pentru aceasta perioada a vietii o serie de numeroase carti de calitate, pe cand dupa etatea de 20 si 30 de ani, lecturile devin mai rare, fiind axate mai cu seama pe poezie. Poate ca, in conceptia lui Tolstoi, perioada adolescentei iti permite intr-o mai mare masura luxul de a citi, sau poate ca dupa intrarea in maturitate impulsul de a trai si a scrie a prelevat asupra lecturii...

Iata, asadar, ce carti ar fi trebuit sa citesti potrivit lui Tolstoi (in vremurile traite de el):

DIN COPILARIE PANA IN JUR DE 14 ANI

"Carti mari": "O mie si una de nopti," poemul lui Puskin "Napoleon."
"Carti foarte mari": "Gainusa neagra" de Pogorelsky
"Carti uriase": Povestea lui Iosif din Biblie,  basmul popular rusesc despre Alioşa Popovici, Ilia Muromeţ si Dobrînia Nikitici.

INTRE 14 SI 20 DE ANI

"Carti mari": "Cucerirea Mexicului," de William Prescott, povestirile lui Gogol "Mantaua," "Cei doi Ivani," "Nevski Prospekt."
"Carti foarte mari": "O calatorie sentimentala," de Laurence Sterne, "Un erou al timpului nostru," de Mihail Lermontov, "Nefericitul Anton," de Dimitri Grigorovici, "Polinka Saks," de Alexandr Druznihin, "Jurnalul unui usuratic," de Ivan Turgheniev, "Suflete moarte," de Nikolai Gogol, "Die Räuber," de Friedrich Schiller, "Evgheni Oneghin," de Alexandr Puskin, "Julie sau Noua Heloise," de Jean-Jacques Rousseau.
"Carti uriase": Evanghelia dupa Matei: "Predica de pe munte," "Confesiuni," de Jean Jacques-Rousseau, "Viy," de Nikolai Gogol, "David Copperfield," de Charles Dickens.

INTRE 20 SI 35 DE ANI

"Carti mari": "Poeme," de F. T. Tiucev, "Poeme," de Koltov, "Iliada"si "Odiseea," de Homer, "Poeme," de Afanasi Fet, "Simpozionul" si "Phaedo," de Platon.
"Carti foarte mari": "Hermann and Dorothea," de Johann Wolfgang von Goethe, "Notre-Dame de Paris," de Victor Hugo.

INTRE 35 SI 50 DE ANI

"Carti mari": romanele lui Henry Wood, romanele lui George Eliot, romanele lui Anthony Trollope.
"Carti foarte mari": "Iliada" si "Odiseea" de Homer, basmul popular rusesc despre Alioşa Popovici, Ilia Muromeţ si Dobrînia Nikitici, "Anabasis," de Xenofon.
"Carti uriase": "Mizerabilii," de Victor Hugo

INTRE 50 SI 63 DE ANI

"Carti mari": "Discurs pe un subiect religios," de Theodore Parker, "Predici," de Robertson.
"Carti foarte mari": , "Cartea genezei" din Biblie, "Progres si saracie," de Henry George, "Esenta crestinismului," de Ludwig Feuerbach.
"Carti uriase": Toate cele patru Evanghelii din Biblie, Epictet, Confucius si Mencius, "Lalitavistara sau Memorii despre viata timpurie a lui Sakya Sinha," de Rajendralala Mitra, Lao-Tzu.


Articole asemanatoare in blogul Dianei:

1001 de carti de citit intr-o viata

Cartile preferate ale dictatorilor

Topul cartilor pe care oamenii mint ca le-au citit
Ce carti ar fi trebuit sa citesti potrivit lui Tolstoi Ce carti ar fi trebuit sa citesti potrivit lui Tolstoi Reviewed by Diana Popescu on octombrie 02, 2014 Rating: 5

Un comentariu:

  1. super articolul, deja am ochit niste basme rusesti sa ma transpun din nou in lumea lor magica! multumesc!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.