Sinuciderea în citate, aforisme, maxime

Am adunat şi selectat aceste citate, aforisme, maxime în urma sinuciderii anunţate (şi din fericire ratate) de scriitoarea româncă Ofelia Prodan pe Facebook. Mobilizarea de care au dat dovadă românii de pe această reţea socială pentru a-i sări în ajutor este exemplară şi aduce aminte de un eveniment asemănător, când Demi Moore şi adepţii ei de pe Twitter au încercat să oprească o sinucidere anunţată pe Twitter.
Sinuciderea în citate, aforisme, maxime
Nu cred că sinuciderea este o cale reală de a rezolva cu adevărat ceva însă, uneori, unii oameni cad prea mult în hăurile depresiei, decepţiei şi necazurilor şi încearcă astfel să evadeze din viaţă fără a se mai gândi nici măcar la cei care îi îndrăgesc, la suferinţa acestora. Oamenii bântuiti de gândul sinuciderii trebuie să fie ajutaţi de cei din jurul lor, înţeleşi dacă se poate, iubiţi dacă nu pot fi înţeleşi, astfel încât să realizeze că pot avea o doua şansă şi că viaţa este întotdeauna mai importantă decât moartea.

"Sinuciderea este o soluţie permanentă pentru o problema temporară."
Phil Donahue

"Sinuciderea nu este abominabilă pentru că Dumnezeu o interzice; Dumnezeu o interzice pentru că este abominabilă."
Immanuel Kant

"Este cu siguranţă greşit să compari sinuciderea... cu o mare realizare întrucât nu poate fi considerată ca nimic altceva decât ca o slăbiciune. La urma urmei, este mai uşor să mori decât să înduri o viaţă de suferinţe cu tărie."
Johann Wolfgang Goethe

"Sinuciderea este cea mai prostească cale de răzbunare. De ce? Pentru că oamenii pe care vrei să-i loveşti astfel sunt aceeaşi care nu-şi vor mai aminti de tine la o săptămână după ce te-ai dus, în vreme ce oamenii pe care vrei să-i cruţi - oamenii pe care îi iubeşti - vor fi cei care vor trebui să trăiască cu durerea sinuciderii tale tot restul vieţii lor."
David J. Lieberman

"Sinuciderea crează un monstruos val emoţional de ruşine şi vinovăţie. Toată lumea se simte responsabilă şi chiar ruşinată pentru că îl cunoştea pe candidatul la sinucidere. Dacă aceste simţăminte nu sunt vindecate, vampirismul morţilor prin sinucidere va lovi o dată şi încă o dată."
Linda Lee Landon

"Sinuciderea poate fi văzută de asemeni ca şi un experiment - o întrebare pe care omul o pune Naturii, încercând să o forţeze să-i răspundă. Întrebarea este aceasta: Ce schimbare va produce moartea în existenţa unui om şi în felul cum înţelege el natura lucrurilor? Este vorba despre un experiment prostesc; căci el implică distrugerea a însăşi conştiinţei care pune întrebarea şi aşteaptă răspunsul."
Arthur Schopenhauer

"Sinuciderea este un cuvânt şoptit, nepotrivit într-o discuţie politicoasă. Familia şi prietenii pretind adesea că nu aud sunetul înfiorător al acestui cuvânt chiar şi atunci când este pronunţat cu glas tare. Căci sinuciderea este un tabu care stigmatizează nu numai victima ci şi pe supravieţuitori."
Earl. A. Grollman

"Sinuciderea provine uneori din laşitate, dar nu întotdeauna; întrucât laşitatea uneori o împiedică; căci pe cât mulţi trăiesc pentru că le este frică să moară, pe atât mor pentru că le este frică să trăiască."
Charles Caleb Colton

"Toţi sinucigaşii au responsabilitatea luptei împotriva tentaţiei sinuciderii. Oricare din ei ştie foarte bine, într-un colţ al sufletului său, că această sinucidere, deşi o cale de ieşire, este mai curând una rea şi meschină, şi că este mai nobil şi mai bine să fie cucerit de viaţă decât să fie doborât de propria sa mână."
Hermann Hesse

"Există însă o singură adevărată problemă filosofică, şi aceasta este sinuciderea. Atunci când judeci dacă viaţă merită sau nu să fie trăită înseamnă că încerci să răspunzi la întrebarea fundamentală a filosofiei. Tot restul - dacă lumea are sau nu trei dimensiuni, dacă mintea se împarte în nouă sau douăsprezece categorii - vine după aceea."
Albert Camus

"Dacă sinuciderea este văzută ca şi o crimă, atunci numai laşitatea ne împingea către ea. Dacă nu este considerată o crimă, atât prudenţa cât şi curajul ar trebui să ne împingă să scăpăm dintr-o dată de viaţă, atunci când ea devine o povară."
David Hume

"Gândul sinuciderii este o mare consolare: graţie lui cineva poate depăşi cu succes multe nopţi grele."
Friederich Nietsche

"Când principiile tale par să îţi ceară sinuciderea, în mod clar este timpul să le verifici premizele."
Nathaniel Branden

"În cele mai multe cazuri, sinuciderea este un eveniment solitar ce are totuşi adeseori repercursiuni largi pentru mulţi alţii. Este că şi cum ai arunca o piatră într-o baltă; valurile se răspândesc şi se tot răspândesc."
Alison Wertheimer

"Dacă sinuciderea este permisă, atunci totul este permis. Dacă nimic nu este permis, atunci sinuciderea nu este permisă. Aceste lucru aruncă o lumină asupra naturii eticii, întrucât sinuciderea este, ca să spunem aşa, păcatul elementar. Iar atunci când cineva o cercetează este ca şi cum ar cerceta vaporii de mercur pentru a înţelege natura vaporilor."
Ludwig Wittgenstein

"Nu sub apreciez sinuciderile atunci când le numesc slăbiciuni, subliniez că oricine se gândeşte să facă un astfel de lucru are nevoie de ajutor. Nu cred că o persoană normală, sănătoasă mental, poate să se sinucidă."
Jesse Ventura

"Din perspectiva celui care comite sinuciderea, actul său poate fi una din cele mai perverse forme de manipulare morală, întrucât îi abandonează pe cei rămaşi în urma sa ruşinii, vinovăţiei şi durerii. Sinuciderea este ceva precum un metafizic "Ţi-am făcut-o!" Ea este frecvent o încercare de a-i ucide sau a-i răni pe alţii."
Stanley Hauerwas

"Dacă o persoană cu personalităţi multiple ameninţă cu sinuciderea, poate fi acest lucru considerat o luare de ostatici?"
Steven Wright

"Obsesia sinuciderii este caracteristică omului care nu poate nici să trăiască, nici să moară, şi a cărui atenţie nu este deviată niciodată de la această dublă imposibilitate."
Emil Cioran

"Singura diferenţa dintre o sinucidere şi un martiriu este, în mod real, atenţia acordată de presă."
Chuck Palahniuk

"În zilele noastre, sinuciderea este doar o cale de a dispare. Este îndeplinită cu timiditate, în tăcere, şi fără ecouri. Nu mai este o acţiune, ci numai o predare."
Cesare Pavese

"Sinuciderea este un lucru serios. Şi, dacă ştii pe cineva cu intenţii de sinucidere, trebuie să-i dai ajutor. Nimeni nu trebuie să sufere. Oricine trebuie să se iubească pe sine însuşi."
Gerard Way

"Ar fi simţit Hamlet fascinaţia delicioasă a sinuciderii dacă nu ar fi avut o audienţă şi versuri pe care să le spună?"
Jean Genet

"Nu are nici un rost să te deranjezi să te sinucizi, de vreme ce întotdeauna te omori prea târziu."
Emil Cioran


Articole din acelaşi domeniu în Blogul Dianei:

Moartea - Aforisme, citate, maxime

Optimismul în citate, aforisme, maxime 

Fericirea în citate, aforisme, maxime
Sinuciderea în citate, aforisme, maxime Sinuciderea în citate, aforisme, maxime Reviewed by Diana Popescu on septembrie 20, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.